Slack by rád vystřídal neefektivní e-mail. V jednom kanálu umožní vzájemně komunikovat až 20 firmám

Michal MarekMichal Marek

slack-connect

Foto: Slack

Ve Slacku se může v rámci jednoho kanálu propojit více firem pro snazší komunikaci

0Zobrazit komentáře

Podíváme-li se do světa softwaru a služeb, oblastí, která jednoznačně vzkvétá, je vývoj nástrojů pro pracovní a týmovou komunikaci. Koronavirus ještě umocnil potřebu distančního dorozumívání mezi pracovníky a aplikace jako Slack, Microsoft Teams nebo Zoom zažily ohromný rozmach. Dobrou zprávou navíc je, že kromě uživatelské základny u těchto nástrojů roste také míra inovací.

Jednou z velkých ambicí vývojářů nástrojů pro týmovou komunikaci je redefinovat způsob, jakým se lidé v rámci svých profesí dorozumívají. O to se snaží i jeden z lídrů na poli firemní komunikace, populární Slack. Pracovní komunikaci dodnes jasně ovládá e-mail, tedy desítky let stará technologie, o níž si mnozí myslí, že je již dávno za zenitem a ubíjí pracovní produktivitu. A právě proto chce Slack e-mail co možná nejvíce nahradit svou novinkou nazvanou Connect.

Slack Connect do Slacku přináší možnost sdílení jednotlivých kanálů napříč firmami. Každá organizace tak může v rámci svého Slacku efektivně komunikovat až s 20 dalšími firmami. Propojení přes Slack firmám, které spolu pracují na konkrétních projektech, umožní výrazně komplexnější a modernější formu komunikace, než kdyby spolu komunikovaly třeba právě po e-mailu.

slack-min

Foto: Austin Distel/Unsplash

Komunikační aplikace Slack

Slack umožňuje lepší práci s přílohami, možnost přímých telekonferenčních hovorů, komunikaci ve vláknech, snadné vyhledávání či třeba napojení aplikací třetích stran. Právě možnost připojit další aplikace pak do pracovního workflow přináší takřka nekonečné možnosti a prostor k rozsáhlé automatizaci procesů.

„Vizí Slacku vždy bylo, abychom postavili Slack Connect a výhody komunikace v jednotlivých kanálech ve vlastní organizaci přenesli do jakékoli komunikace,“ popsal šéf produktu Slacku Tamar Yehoshua pro magazín The Verge. „E-mail je s námi po desetiletí… chtěli jsme vytvořit model, který řeší limity e-mailu.“

„Jakmile se firma přesune na Slack, ihned v dané organizaci nastane významný pokles e-mailové komunikace.“

Potenciál pro využití Slack Connect je veliký a je pravděpodobné, že si ho firmy rychle osvojí. Téměř každá firma totiž kromě domluvy přímo v týmu často potřebuje komunikovat také se svými obchodními partnery, dodavateli, kreativními agenturami a podobně. V rámci takové komunikace vzniká nepřeberné množství neefektivních e-mailových vláken a tvoří se tak neorganizovaná záplava informací s omezenými možnostmi další práce s ní.

Slack Connect chce tyto e-mailové komunikace nahradit a rozšířit záběr interní komunikace na celý okruh organizací, které spolupracují na pravidelnější bázi. To samozřejmě neznamená, že e-mailu zvoní umíráček. Pro ad-hoc komunikaci s kýmkoli jiným bude e-mail pravděpodobně ještě dlouho první volbou. Connect od Slacku je ale určitě dobrou ukázkou toho, kam se může pracovní komunikace dále posouvat.

„Věřím, že se mnoho komunikace přesune z e-mailu do Slacku. E-mail tady s námi pro určité druhy využití vždy bude a Slackem nenahradíme vše, co se v e-mailu děje, ale vidíme, že jakmile se firma přesune na Slack, ihned v dané organizaci nastane významný pokles e-mailové komunikace,“ popisuje Yehoshua.

slack

Foto: Slack

Komunikační aplikace Slack

Ambicí vývojářů Slacku je, aby se jejich nástroj stal opravdovým ústředím komunikace mezi jednotlivými firmami a kromě koordinace pracovních činností se zde řešily i všechny ostatní byznysové záležitosti – od podepisování smluv přes sdílení faktur až po kontrolu objednávek a podobně. K tomu opět velmi pomohou aplikace třetích stran, které je možné na Slack snadno napojovat.

Pokud se Slack Connect patřičně uchytí a firmy v něm najdou zálibu, může se jednat o opravdu zásadní zlom ve firemní komunikaci a zároveň i o důležitý moment v rámci boje Slacku s konkurenčním nástrojem Teams od Microsoftu. Microsoft Teams sice firmám umožňuje vytváření kanálů pro hosty, ale takto hlubokou integraci komunikace mezi jednotlivými organizacemi zatím neprovedl, byť lze předpokládat, že pokud bude mít novinka od Slacku úspěch, nebude chtít zůstat pozadu.

dita-prikrylova

Přečtěte si takéZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativyZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativy

Potenciální úspěch Slack Connect navíc může v dlouhodobém měřítku Microsoftu uškodit i v samotném e-mailovém byznysu. Microsoft je totiž se svými mailovými službami Outlook a Exchange dominantním hráčem mezi poskytovateli mailových služeb a dramatický pokles tohoto odvětví si určitě nepřeje. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se Slacku podaří své ambice na poli pracovní komunikace naplňovat. Na druhou stranu má proti Microsoftu stále menší počet uživatelů a je otázka, jak velký dopad na celý trh bude jeho novinka mít.

K využívání Slack Connect firmě postačí pouhé zaslání pozvánky adresátovi. Důležité je ale poznamenat, že minimálně zpočátku je novinka určena pouze platícím uživatelům.

microsoft-teams

Foto: Microsoft

Microsoft Teams

Diskuze (0)

Novinka

Anonym