Sci-fi Hra o trůny? Apple ukázal velkolepý trailer Nadace, seriálové adaptace slavných románů Isaaca Asimova

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apple-tv-foundation-isaac-asimov-2

Foto: Apple

První trailer Nadace v podání Applu slibuje velkolepou podívanou

0Zobrazit komentáře

Dlouho předtím, než svět pohltily Star Wars, tady byla Nadace. Komplexní univerzum epické sci-fi jednoho z nejoceňovanějších autorů žánru Isaaca Asimova začalo vznikat už ve 40. letech 20. století a poslední kniha vyšla počátkem 90. let. O převedení tohoto díla na plátno nebo televizní obrazovky se pokoušeli mnozí, až nyní by se to však mohlo důstojně podařit. Tolik alespoň naznačuje první trailer seriálu, který příští rok vyjde na Apple TV+.

Lucasovy Star Wars, Adamsův Stopařův průvodce po galaxii, Herbertova Duna a mnoho dalších sérii románů a povídek Nadaci označilo za důležitý zdroj inspirace. Asimův opus magnum si tak dodnes drží status jednoho z nejvlivnějších sci-fi vůbec, kterému se dokonce dostalo jen jednou udělené prestižní literární ceny Hugo za nejlepší knižní sérii všech dob. Sám Asimov přitom předpokládal, že cena vznikla speciálně pro uznání Pána prstenů a byl velmi překvapen, když ji obdržel sám.

Epický děj nadace se rozprostírá na ploše tisíce let a napříč mnoha planetami a slunečními soustavami sleduje rozpad celé galaktické říše. Jednou z centrálních postav je matematik Hari Seldon, který vymyslel vlastní disciplínu matematické sociologie, tzv. psychohistorii. Díky ní je schopen do velké míry předpovídat vývoj dějin a stane se na jednu stranu nepřítelem galaktických vůdců a na druhou stranu katalyzátorem přípravy na další velkou kapitolu meziplanetární civilizace.

Stejně jako mnoho jiných děl Asimova, mimo jiné autora slavných zákonů robotiky, také Nadace obsahuje mnoho odkazů ke skutečným vědám jako matematika, psychologie a logika. Už ze základního nastínění zápletky je přitom jasné, že jakýkoliv pokus převést ji do audiovizuálního formátu je velkou výzvou. Proto David S. Goyer, výkonný producent a showrunner seriálu Applu, zmiňuje, že se ji lidé pokoušejí natočit už více než padesát let.

První trailer, který Apple odhalil v rámci úvodní prezentace na konferenci WWDC, se nebojí zabřednout rovnou do několika detailů premisy a ukázat přitom vizuálně úchvatné scény. Ačkoliv by inspirace měla z hlediska předloh probíhat spíše opačným směrem, při sledování upoutávky není těžké si vzpomenout na Hru o trůny. Velkou otázkou bude samozřejmě ještě dlouho pojetí scénáře, už nyní je však jasné, že Apple nešetřil a chce představit skutečně velký projekt.

Showrunner David Goyer v minulosti pracoval například také na scénářích k batmanovské trilogii Christophera Nolana. Navíc, když ještě projekt plánovalo HBO, podílel se na něm také scenárista Jonathan Nolan, který má velký podíl na úspěších filmů svého bratra a v posledních letech je showrunnerem Westworldu.

V hlavních rolích první řady seriálové Nadace se objeví Lee Pace známý například z role elfského krále Thranduila ve filmové trilogii Hobit. Postavu vědce Hariho Seldona pak ztvárnil Jared Harris, který naposledy zazářil v roli vědce Legasova v minisérii Černobyl.

Apple zatím neoznámil přesnější datum premiéry seriálu, která musela být odsunuta kvůli koronavirové pandemii. Jediným oficiálním termínem tak je prozatím rok 2021, kdy se fanoušci sci-fi mohou těšit na dosud nejambicióznější zpracování jednoho z nejzásadnějších děl žánru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym