Rohlík expanduje, Twisto hasí problémy Wirecardu, Heureka žaluje Google a české hry jedou. Přečtěte si zprávy týdne

arma-sm
0Zobrazit komentáře

Venku je pravděpodobně nejhezčí víkend za celý letošní rok a uplynulý týden nám dal množství novinek, nad kterými často nešlo jinak než kroutit hlavou. Největší pozornost na sebe upoutal německý fintech Wirecard, který se dostal do stavu, kdy nedokázal vysvětlit, kde jsou téměř 2 miliardy eur, až po propuštění a zadržení CEO a k následnému krachu, který znamená velké problémy například i pro české Twisto.

Vedle toho zároveň velké firmy stopují reklamu na Facebooku, Microsoft zavírá své obchody, české hry lámou prodejní rekordy, Seznam má rekordní tržby, do Chorvatska bude vlak jezdit denně a Heureka žaluje Google.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Českým hrám se daří a tržby rostou: Tuzemské herní společnosti loni utržily 4,5 miliardy korun a letos se chtějí dostat k 5 miliardám. Největší podíl na úspěchu má nejprodávanější Euro Truck Simulator, ale také DayZ nebo Arma 3 od pražských Bohemia Interactive.

? Microsoft zavírá vlastní obchody: Konkurence Apple Storů od Microsoftu příliš nefunguje. Redmondský gigant se proto rozhodl trvale uzavřít téměř všechny své kamenné obchody, ponechá pouze Londýn, Sydney, New York a Washington. Většina zaměstnanců z nich ale bude jen přeložena na nové pozice.

⛔ Coca-Cola, Unilever a další pauzují reklamu na Facebooku: Hate speech je na Facebooku i jinde problém, který v posledních měsících přispívá napjatým situacím po celém světě. Velké firmy jako Coca-Cola, Unilever nebo Hersheys proto zastavují v rámci iniciativy #StopHateforProfit pro příští měsíc reklamu na Facebooku a výrazně ji omezí i po zbytek roku.

?? Seznam.cz se v tržbách blíží 5 miliardám korun: Tržby české internetové jedničky Seznam.cz v loňském roce dosáhly 4,69 miliardy korun se ziskem 1,4 miliardy. Největší podíl na tom má reklamní síť Sklik.

Do Chorvatska vlakem každý den: Nově zavedené vlakové spoje RegioJetu do Chorvatska mají úspěch. Jen za první den se prodalo 10 tisíc jízdenek a po dvou týdnech už hlásí 30 tisíc prodejů. RegioJet tak nově zavede místo jízd třikrát týdně rovnou každodenní spoje.

Heureka chce stovky milionů od Googlu: Vyhledávací obr Google podle tuzemského srovnávače cen Heureka využívá svého dominantního postavení. Heureka se ho proto rozhodla zažalovat a chce stovky milionů za ušlý zisk.

***

Rohlik.cz letos v Česku utrží 8 miliard korun a urychluje svoji expanzi. V Bulharsku investuje do jedničky trhu

tomas-cupr-rohlik1-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik.cz

Online supermarket rohlik.cz neslevuje ze svého rychlého tempa. Nečekaně si otevírá cestu k expanzi do Bulharska a Tomáš Čupr hlásí, že v Česku letos utrží 8 miliard korun.

***

Pád německého Wirecardu zasáhl i Twisto. Přežijeme to, ale měli jsme štěstí v neštěstí, říká Michal Šmída

michal-smida

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Šmída, zakladatel a šéf startupu Twisto

Finanční skandál obřích rozměrů posílá k zemi Wirecard a velké štěstí v neštěstí má české Twisto. Od krachující firmy totiž před časem začalo odcházet, a tak jeho šéf Michal Šmída hlásí, že složitou situaci přežije.

***

Přes Donio se už vybralo více než 51 milionů korun. Teď chce dárcovská platforma změnit český crowdfunding

donio

Foto: Donio

Tým Donio s partnerem Mitonu Tomášem Hodboděm (vpravo)

Na dobrou se věc se už přes Donio vybraly desítky milionů korun. Nově chce dárcovská platforma ve spolupráci s investiční skupinou MITON pomáhat úplně všem a spolu s tím změnit český crowdfunding.

***

Zakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativy

dita-prikrylova

Foto: Czechitas

Zakladatelka Czechitas Dita Přikrylová bude nově působit také v Avastu

Zvučnou posilu hlásí Avast. Antivirový obr do svých řad získal zakladatelku Czechitas Ditu Přikrylovou, která bude řešit diverzitu a komunitní aktivity.

***

Prodej limitovaných tenisek krize neovlivní. V květnu měl Footshop největší tržby v historii, říká Peter Hajduček v podcastu

peter-hajducek-footshop31

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Peter Hajduček, zakladatel Footshopu

?️ Teniskovému byznysu se daří. Zakladatel Footshopu Peter Hajduček v podcastu hlásí, že v květnu dosáhl na rekordní výsledky, a je přesvědčen, že tenisky krize nezastaví. Příští rok už chce v tržbách překonat miliardu korun.

***

Propojujeme lidi a technologie. V tom je naše síla, říká šéf Abra Software, která letos utrží přes čtvrt miliardy korun

jaroslav-rasa

Foto: Abra Software

Zakladatel Abra Software Jaroslav Řasa

Když Jaroslav Řasa před téměř 30 lety zakládal softwarovou firmu, fungoval trh úplně jinak. Dnes se všude ve velkém digitalizuje a i díky tomu ABRA Software a.s. roste, chce dál expandovat a letos poprvé překročí čtvrt miliardy v tržbách.

***

Kultovní česká adventura Polda se vrací a s ní i Luděk Sobota nebo Jiří Lábus. Na sedmý díl se skládají fanoušci

polda-1

Foto: Polda

Oblíbená česká adventura Polda se dočká dalšího dílu

Neuvěřitelných 22 let uplynulo od vydání jedné z nejznámějších počítačových her české historie. Kultovní adventura Polda dál žije a brzy by měla dorazit již se svým sedmým dílem.

***

Nejrychlejší milion na Hithitu. Zlínské Vasky chystají své první tenisky a boří s nimi rekordy

vasky6

Foto: Vasky

Zakladatel Vasky Václav Staněk (vpředu) a jeho tým

Dvaadvacetiletý Václav Staněk ve Zlíně navazuje na obuvnickou tradici Tomáše Bati. Jeho Vasky teď chystají své první tenisky a slaví obří úspěch na HitHitu, kde se na ně vybraly už skoro dva miliony korun.

***

Apple mění iPhone a Apple Watch na digitální klíče od vozu. CarKey si jako první užijí majitelé nových BMW

bmw-apple-carkey

Foto: BMW

Faceliftované BMW řady 5 půjde odemykat prostřednictvím novinky Apple CarKey

S iPhonem lze platit nebo ovládat světla a nově můžete nechat doma také klíčky od auta. K odemknutí i nastartování opět poslouží jen iPhone nebo Apple Watch.

***

Za Ninju vysázel Microsoft miliony dolarů, ale nestačilo to. Svou streamovací službu Mixer zavírá a spojuje se s Facebookem

Ninja – Competitor

Foto: Joe Gall/Red Bull

Tyler „Ninja“ Blevins při hraní Fortnite

Loni Microsoft vysázel obrovské peníze, aby slavného streamera Ninju přetáhl z konkurenčního Twitche na svou platformu. Jenže to nestačilo, teď Mixer zavírá a spojuje se s Facebookem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym