Příběh krachujícího Wirecardu má další zvrat. Jeho karty opět běží, akcie lezou nahoru a Twistu funguje Apple Pay

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

twisto-apple-pay2

Foto: Twisto

Placení iPhonem díky Apple Pay

0Zobrazit komentáře

Ještě neuběhl ani týden od chvíle, kdy německá společnost Wirecard vyhlásila insolvenci, ale už teď je zřejmé, že o tomto neslavném příběhu se budou psát knihy a možná i natáčet dokumenty. Wirecard totiž při svém spektakulárním krachu píše další zvrat, který přímo ovlivňuje i desítky tisíc Čechů.

Do necelých dvou týdnů dokážeme vměstnat hned několik zásadních událostí. Společnost Wirecard, dlouho opečovávaná jako velký globálního úspěch německého technologického sektoru, nejprve oznamuje, že se jí nedaří najít 1,9 miliardy eur, se kterými počítala v rozvaze. Akcie letí střemhlav k zemi a na trzích to začíná bouřit.

Pár dní nato Wirecard přiznává, že téměř dvě miliardy eur, se kterými počítal, zřejmě nikdy neexistovaly. Velké problémy v tu chvíli řeší německý regulátor BaFin a zároveň auditoři z EY, kteří podle některých zpráv několik let podezřelé finanční machinace svého klienta přehlíželi. Vzápětí je zatčen dlouholetý šéf Wirecardu, který je podezřelý z obelhávání investorů, a o dva dny později vyhlašuje firma insolvenci.

To je závěr minulého týdne, během kterého ztrácí akcie Wirecardu prakticky veškerou hodnotu, ale přestože je firma v insolvenci, své klienty ujišťuje, že minimálně její dceřiné pobočky bude dál fungovat. To je zcela zásadní i pro české Twisto a desítky dalších firem po celém světě, kterým Wirecard vydává platební karty nebo zpracovává platby.

wirecard-ceo2

Foto: Wirecard/CzechCrunch

Dlouholetý šéf německého Wirecardu Markus Braun

K velkému překvapení mnoha hráčů pak ve čtvrtek přichází britský regulátor, německé Wirecard Bank odebírá licenci, čímž přestávají fungovat jí vydané miliony platebních karet. V Česku to nejvíce zasáhlo fintechový startup Twisto, přestaly fungovat karty služby Direct Fidoo a problémy měla eKasa od O2.

„Byl to pro nás šok. My jsme se popravdě skutečnost, že nám nefunguje karta, dozvěděli v pátek odpoledne od našich zákazníků. Vysoce postavení lidé z Wirecardu nás celý týden ujišťovali, že budou fungovat dál. Pak najednou v pátek ve 13 hodin všechno vypnuli,“ popisoval pro CzechCrunch v sobotu šéf Twista Michal Šmída.

Už toto dění by vydalo na tenčí knihu, protože se kolem celého skandálu řeší například to, jak je možné, že auditoři několik let chybějící miliardy nereflektovali, proč dříve nezakročil německý regulátor a jak je vůbec možné, že se něco takového stalo v Německu, kde byl Wirecard považován za symbol úspěchu a zařazen do prestižního indexu nejhodnotnějších firem.

A zatímco Twisto a další firmy od pátku nepřetržitě pracovaly na tom, aby dokázaly svým zákazníkům zajistit fungující platební karty, ve Velké Británii se rodila další kapitola pozoruhodného příběhu. Britský regulátor, Financial Conduct Authority, totiž v pondělí oznámil, že licenci německému Wirecardu obnovuje – a jeho karty tím pádem zase fungují.

michal-smida1

Foto: Twisto

Michal Šmída, zakladatel a šéf startupu Twisto

„Je to pro nás dobrá zpráva, protože díky tomu bude fungovat Twisto karta při placení přes Apple Pay, ale ve Wirecard jsme již ztratili veškerou důvěru, takže intenzivně pracujeme na rychlém přechodu k novému řešení,“ uvedl pro CzechCrunch v úterý Michal Šmída poté, co s kolegy ověřil, že Twisto karta v Apple Pay skutečně běží.

Největší problém totiž pražskému fintechu působila právě jablečná platební služba. Slovy Michala Šmídy, Twisto mělo štěstí v neštěstí, protože už bylo několik měsíců v procesu přechodu na nového vydavatele, kterým se stala americká Marqeta. Díky tomu dokázalo během pár dní zajistit 20 tisíc nových karet, které teď rozesílá zasaženým zákazníkům.

lukas-kovac-qerko

Přečtěte si takéČeský startup Qerko dobývá restaurace s QR kódy. Placení by mělo být neviditelné, říká Lukáš KovačČeský startup Qerko dobývá restaurace s QR kódy. Placení by mělo být neviditelné, říká Lukáš Kovač

V případě Apple Pay však byl problém s nutnou autorizací, která by trvala minimálně několik týdnů. Twisto se tak dál plánuje svých původních bílých plastových karet, které vydával Wirecard, zbavit, ale uživatelům, kteří využívají Apple Pay, je prozatím doporučuje ponechat, aby nemuseli na zajištění funkcionality u nových karet čekat.

twisto-karta

Foto: Twisto

Platební karta Twisto

Je však třeba dodat, že není jisté, zda a případně jak dlouho bude Wirecard své služby dál poskytovat. Osud firmy je teď značně nejistý, byť minimálně akcie v reakci na poslední události o několik stovek procent poskočily. Aktuálně se pohybují kolem pěti eur, což je však stále jen zlomek toho, kde byly ještě před dvěma týdny. Tehdy se obchodovaly za více než 100 eur za kus.

Takřka jisté je minimálně to, že reputace Wirecardu je navždy pošramocena a mnoho firem zvolí strategii Twista a co nejrychleji se přesunou k jinému poskytovateli. Riskovat podobné další potíže totiž nikdo chtít nebude.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym