Plně se opřít do udržitelnosti. Studio Perspektiv postaví pro GoPay jednu z největších dřevostaveb v Česku

Nová centrála GoPay a TERMS na první pohled nevypadá dřevěně

Foto: Studio Perspektiv

Pražské architektonické studio Perspektiv je známé hlavně svou ochotou experimentovat s designem a neotřelou prací s materiály. Například v jednom ze svých nejnovějších projektů tak u části kanceláří pokrylo podlahu i stěny nerezovou ocelí, vytvářejíc dojem vesmírné lodi. Pro nové sídlo českého fintechu GoPay se Perspektiv rozhodl vydat opačným směrem a postavit jednu z největších tuzemských dřevostaveb.

Přední český poskytoval online plateb GoPay před dvěma měsíci za vyšší stovky milionů korun přešel pod nového většinového majitele. Ačkoliv to nejsou nutně propojené události, změna centrály je skvělý způsob, jak novou kapitolu historie firmy oslavit. Budova nedaleko Českých Budějovic, kterou bude sdílet se společností Terms, má navíc díky přidruženým nabíjecím stanicím pro elektrická auta posloužit také okolní komunitě.

Původně měl Perspektiv pro své klienty navrhnout pouze interiéry jinak poměrně standardní betonové stavby. Všechny strany se nicméně po několika měsících diskuzí shodly na tom, že bude mnohem zajímavější celý projekt i s areálem svěřit pražským architektům. Díky tomu vznikne esteticky i koncepčně čistá budova, poutající svým pojetím a zdůrazňující svou ekologickou stránku.

perspektiv-gopay4-min

Z terasy ve čtvrtém patře může viset bujná zeleň

Foto: Studio Perspektiv

Právě ta se stala primárním důvodem, proč jako hlavní konstrukční prvek administrativního objektu použít dřevo. „Dřevěné konstrukce v tomto ohledu vynikají, neboť mají nejnižší uhlíkovou stopu a vznikají z obnovitelných zdrojů. Jejich výstavba, kdy během 1–2 měsíců obvykle vznikne celá hrubá stavba, je díky své rychlosti šetrnější také finančně,“ říkají architekti z Perspektivu. Na CzechCrunchi jsme před časem psali o cihlách vyrobených ze suti, protože standardně jejich produkce zahrnuje uvolňování velkého množství oxidu uhličitého do atmosféry.

Jelikož exteriéry i interiéry nového sídla navrhlo jedno studio, mohlo lépe pracovat s jejich vztahem. Znamená to například odhalení nosné konstrukce kombinující smrkové dřevo ve stěnách a betonové jádro. Jejich kontrast už sám o sobě vytváří atraktivní prostředí, takže se minimalizovala potřeba dalších úprav a ozdob.

„Není tady nic navíc. Žádné pohledové obklady na stěnách. Kdybychom interiér navrhovali pro původní koncept budovy, museli bychom ji ještě jednou ‚vystavět zevnitř‘,“ zmiňuje architekt Martin Stára, s nímž jsme nedávno na naší konferenci CzechCrunch Onlajn probírali význam kanceláří v průběhu a po koronavirové pandemii.

perspektiv-gopay2-min

Terasa v novém sídle GoPay

Foto: Studio Perspektiv

perspektiv-gopay3-min

Bar v novém sídle GoPay

Foto: Studio Perspektiv

Ekologické smýšlení se kromě samotného návrhu budovy promítlo také do funkce budovy, která má energii čerpat z obnovitelných zdrojů. Ty budou mít formu solárních panelů umístěných na přístřešky nad parkovací plochou.

Vyprodukovaná elektřina navíc poslouží celkem osmi nabíjecím stanicím pro elektrické automobily, přičemž polovinu z nich mají tvořit rychlé Tesla Turbochargery, kterých je ale zatím v Česku jen pár. Co se nespotřebuje, bude ukládáno ve velkých bateriích. Terms dokonce pracuje na alternativním systému ukládání energie do vody.

gp-min

Přečtěte si takéPřes GoPay platí statisíce lidí denně. Spustíme pro ně účty, říká Pavel Schwarz po stamilionovém prodeji části firmy

Ačkoliv se zdaleka nejedná o standard, dřevostavby mají i v moderní české architektuře svoje místo. Projekt studia je tak zajímavý hlavně proto, že svou výškou dosahuje povoleného limitu pro daný typ budovy. Se svými čtyřmi patry se tak zařadí mezi vůbec nejvyšší dřevěné konstrukce v Česku.

Tisk

Z nákresů je zřejmé, že důraz na napájení z udržitelných zdrojů stojí v centru projektu

Foto: studio Perspektiv

Student filozofie a filmových studií, fanoušek vědy, umění a moderních technologií.