Měníme trh s tvorbou videoobsahu, říká šéf česko-slovenského startupu Cinnamon. Na svou misi získal už 60 milionů korun

roberttarabcak

Zakladatel a šéf startupu Cinnamon Róbert Tarabčák

0Zobrazit komentáře

Dlouhodobá averze ke klasickým reklamám na internetu a videoplatformách jako záminka k tvorbě byznysu. Osmadvacetiletý Slovák Róbert Tarabčák a jeho tři spoluzakladatelé věří, že díky jinému přístupu k tvorbě a zpoplatnění obsahu dokážou posunout celosvětový videoprůmysl na novou úroveň.

Se svým startupem Cinnamon umožňují tvůrcům videí nahrávat obsah na vlastní platformu, kde ho mohou dále testovat na menším počtu diváků, získat zpětnou vazbu, případná doporučení na vylepšení a zároveň vydělávat peníze v reálném čase, aniž by se zobrazila jediná reklama.

„V Cinnamonu budujeme platformu, která pomáhá tvůrcům dělat atraktivnější obsah, a to za pomoci nejmodernějších technologií současnosti,“ říká Tarabčák.

„Naší vizí je vytvořit nástroj, který otestuje kvalitu videí před masovým vypuštěním na videoplatformy a sociální sítě. Zároveň ale naše vlastní videoplatforma již dnes nabízí možnost monetizovat videa v reálném čase bez reklam,“ doplňuje.

Právě na vybudování takové technologie a její rozšíření nyní česko-slovenský startup získal celkem 2,5 milionu dolarů, tedy téměř 60 milionů korun.

cinnamonw

Vlastní videoplatforma startupu Cinnamon

Peníze do něj vložil nejprve Chris Larsen, který stojí za platebním blockchainovým startupem Ripple, a následoval ho zakladatel startupu Coil Stefan Thomas. Právě Coil a Ripple jsou přitom s technologií Cinnamonu, který má celý vývoj umístěný v Praze, výrazně spjaty.

Nejenže Tarabčák dříve pracoval na překladu peněženky Ripplu do češtiny a slovenštiny, ale před založením vlastního startupu byl součástí týmu Coil. Technologie obou hráčů nyní využívá i na své platformě.

„Spojení s Coilem nám dává příležitost tvůrce odměňovat okamžitě, v reálném čase. Technologie umělé inteligence pak umí rozpoznávat reakce diváků, a to s 97procentní přesností. Diváci pak díky technologii nejsou obtěžování reklamami. Věříme, že tato unikátní kombinace změní trh tvorby videoobsahu,“ popisuje propojení s Coilem 28letý Slovák.

Pro zapojení umělé inteligence se Cinnamon rozhodl odkoupit technologii slovenské firmy Youfirst a nyní ji postupně zapojuje do své videoplatformy. Youfirst dokáže během sledování snímat diváka a určit sedm druhů emocí na základě jeho chování a mimiky.

tarabcak

Róbert Tarabčák

Technologii, která se využívá pro tvorbu reklam, filmů či seriálů nebo pokročilý marketing, využije Cinnamon na lepší doporučování změn ve videu tak, aby fungovala lépe na dalších platformách a potažmo vydělala více peněz.

Už při testování na Cinnamonu nicméně tvůrci mohou díky zapojení technologie Coil vydělávat peníze. A to za každou vteřinu, kdy se na jejich video někdo dívá, aniž by se divákům zobrazila jakákoliv reklama. Cinnamon díky propojení s Coilem umožňuje zaplatit konzumentům 5 dolarů za měsíc a tím jim otevřít přístup k veškerému obsahu.

pavelkacerle

Přečtěte si takéČeská fotbalová investice. Jakub Jankto a J&T posílají 14 milionů korun do startupu Live PenaltyČeská fotbalová investice. Jakub Jankto a J&T posílají 14 milionů korun do startupu Live Penalty

Pokud by ale přeci jen někdo nechtěl za obsah platit, může díky propojení s technologií Youfirst alternativně odesílat anonymizovaná data o svých emocích. Cinnamon tak nevidí nahrávky obličejů ani další citlivé informace, pouze zpracuje data do anonymní podoby a poté použije pro analýzu. Tvůrcům pak mohou pomoci s lepším zacílením, úpravami a také dalším nástrojům startupu a funkcím, které se chystají pro následující měsíce.

Za rok a několik měsíců fungování takto Cinnamon zpracoval na 450 milionů mikrotransakcí a podle Tarabčáka další 2 miliony přidává každý den. Nejsložitější ale bude na novou videoplatformu dostat známé tvůrce a ještě k tomu jim zajistit dostatečnou sledovanost. Tarabčák se toho ale nebojí.

„Diváky na Cinnamon přitáhnou samotní tvůrci. Nejvěrnější fanoušci budou chtít vidět jejich tvorbu ještě před masovou publikací,“ věří. Desítky milionů korun, jež teď Cinnamon získal, by měly sloužit především pro rozšiřování vývojářského týmu v Praze, který má akcelerovat vývoj výše zmíněných funkcí. Cílem startupu je proniknout ve velkém na západní a zejména americký trh.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym