„Lidovější“ soběstačné vajíčko. Slovenský mikrodomek Ecocapsule přichází s menší a levnější variantou

Iva BrejlováIva Brejlová

ecocapsule-space

Foto: Ecocapsule

Ecocapsule má být variantou bydlení pro ty, kteří se chtějí odstřihnout od civilizace

0Zobrazit komentáře

Mobilní mikrobuňka nebo také gigantické vajíčko – obě označení slovenského projektu Ecocapsule se rozšířila po celém světě, a to v médiích i u bohatých zákazníků. Jenže právě cenu soběstačnému domku mnoho lidí dlouho vyčítalo. Tvůrci teď proto představili menší a levnější variantu nazvanou Space by Ecocapsule, která je částečně energeticky soběstačná.

„Kromě zelené energie získané solárními panely může Space využívat i energii ze sítě, díky čemuž je uživatelsky přívětivější,“ říká Tomáš Žáček, zakladatel a CEO společnosti. Využít lze kromě panelů také větrnou turbínu, kterou již známe z většího modelu. Novinka má 6,3 metru čtverečních, což je zhruba o dva méně než klasická Ecocapsule. Váží přes 1 300 kilogramů a zákazníci si můžou vybrat její barvu.

Cena v tomto případě dosahuje 49 900 eur, tedy v přepočtu asi 1,3 milionu korun. Originální Ecocapsule se prodává za víc než dva miliony korun. I u varianty Space se tým každopádně držel minimalistického stylu vybavení, přesto do prostoru nacpal třeba i celistvou stěnu plnou skříněk. Ecocapsuli jde upravit i vybavit na míru, pak ale cena stoupá.

space-by-ecocapsule-interior

Foto: Ecocapsule

Na délku má varianta Space 4,67 metru, na šířku 2,20 a na výšku 2,50 metru

space-by-ecocapsule-interior1

Foto: Ecocapsule

Vnitřek nové Ecocapsule má být až pro dva lidi

Původní varianta, která se pyšní plnou energetickou soběstačností aspoň po nějakou dobu provozu, už je u zákazníků třeba ve Spojených státech, na Kostarice, Bahamách i v Japonsku. Záměr byl nabízet soběstačný domek lidem, kteří chtějí být nějakou dobu odříznuti od civilizace – ať už jde o extrémní turisty nebo třeba fotografy, výzkumníky a záchranáře.

O soběstačné vajíčko se ale začali zajímat také ti, kteří musejí bojovat s vysokým nájmem, i když mají vysoké příjmy, takže se minidomek dostal třeba do New Yorku nebo Silicon Valley. Jeden z domků si objednala například hollywoodská herečka a ekologická aktivistka Susan Sarandon. „Když jsem poprvé viděla Ecocapsuli, řekla jsem si, že přesně to potřebuji jako koncept budoucnosti,“ uvádí s tím, že chce podporovat zelená řešení v každodenním životě.

Záměrem Ecocapsule je ale oslovit i ty, kteří chtějí tak trochu jinou domácí kancelář, pokoj pro návštěvy, rozšíření chaty či chalupy, hausbót a v případě malých podnikatelů atraktivní prodejní místo nebo malý gastro provoz. Spolu s originální Ecocapsulí může podle tvůrců nabídnout soběstačné střednědobé ubytování pro 4 až 5 lidí. Menší varianta ovšem nemá na rozdíl od té větší vlastní toaletu ani koupelnu.

space-ecocapsule

Foto: Ecocapsule

Dohromady mohou dva mikrodomky poskytnout zázemí pro několik lidí

„Využití vidíme i v situacích podobných té, kterou dnes zažíváme v celosvětovém měřítku. Space by mohla být perfektním řešením pro cestovní ruch jako virologicky bezpečné ubytování, různé využití má i pro oblast zdravotnictví,“ myslí si Žáček. Už dřív zmiňoval, že se mu se zájmem ozývají hotelové sítě. „V dohledné době bude spuštěných několik projektů postavených na konceptu ubytování v kapsuli v rámci sítě hotelů,“ říká s tím, že je otevřený dalším spolupracím tohoto charakteru.

První série Ecocapsule je teď skoro vyprodaná. Aktuálně ve firmě řeší několik desítek poptávek z celého světa. „Zájem je velký, protože lidi si kapsuli správně spojili s možností ochrany zdraví v situacích podobných té, kterou právě globálně zažíváme,“ vysvětluje Žáček.

Už při vstupu předchozí varianty do sériové výroby tvůrci hlásili, že se pokouší cenu co nejvíce snížit. Jenže zároveň dodávali, že domek je vybavený řadou technologií, jejichž vývoj stál kromě úsilí taky značnou cenu. I snaha o jejich zahrnutí celý projekt trochu pozdržela. Vývoj probíhá od roku 2008, prototyp firma sestavila o šest let později a teprve v roce 2018 se první „ekokapsle“ dostaly k zákazníkům. Na začátku trvala výroba jednoho kusu i půl roku, teď už se dostala až na řády dnů. Kompletně probíhá na Slovensku.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym