Křetínský s Tkáčem po pár týdnech prodali svůj podíl v obchodním domě Macy’s. Vydělali desítky milionů dolarů

Peter BrejčákPeter Brejčák

Miliardář Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Propady na trzích jsou někdy ideální příležitostí na nákup akcí s potenciálním vysokým ziskem. Přesně taková sázka se vyplatila česko-slovenské dvojici miliardářů Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi, kteří jen pár týdnů od nákupu prodali svůj podíl v americkém obchodním řetězci Macy’s.

Během několika transakcí v dubnu a květnu si podnikatelské duo ve firmě, která ve Spojených státech provozuje na 800 obchodů včetně 500 obchodních domů, přes svůj fond Vesa Equity Investment nakoupilo akcie za více než dvě miliardy korun a získalo tak pětiprocentní podíl. Miliardáři se tehdy stali čtvrtým největším akcionářem celého Macy’s.

Tento stav už však neplatí. Jak upozornily Hospodářské noviny na zápis publikovaný americkou Komisi pro cenné papíry, fond Vesa se již zbavil zhruba třinácti z celkových patnácti milionů akcí, které předtím koupil.

Cena akcí Macy’s na burze přitom za poslední týdne v reakci na opětovné otevírání obchodů ve Spojených státech rychle vyrostla. Zatímco Křetínský s Tkáčem v dubnu nakupovali s průměrnou cenou kolem 5,4 dolaru, minulý týden akcie dokonce překročily hranici 10 dolarů. Kdy přesně k prodeji podílu došlo, není jisté, výnosnost investice se však mohla dostat až téměř na dvojnásobek.

Pokud by Vesa prodala akcie na úrovni 9,5 dolaru, zisk na transakci mohl dosáhnout přibližně 55 milionů dolarů, tedy kolem 1,3 miliardy korun. Cena akcií se právě kolem 8 až 9,5 dolaru v posledních dnech pohybovala. Investiční fond dále drží podíl například v americkém Foot Lockeru.

V případě podnikatelské dvojice však nejde o jediné novinky. Přes francouzskou odnož své mediální společnosti Czech Media Invest, kterou vlastní s Romanem Korbačkou, zároveň investovala pět milionů eur (přes 130 milionů korun) do nově vznikající zpravodajské stanice B Smart. Ta podle medializovaných informací začne ve Francii vysílat již příští týden.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym