Kanaďané ukazují budoucnost architektury vyššího vzdělání. Prim hraje křížem lepené dřevo i uhlíková neutralita

Filip HouskaFilip Houska

drevena-univerzita-2

Foto: Dialog

Vizualizace univerzity vyrobené z křížem lepeného dřeva

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv univerzity a vysoké školy musí primárně zaujmout kvalitním studijním zaměřením, není od věci, když nalákají i na svou originální architekturu. Pokud totiž zrovna nejde o prestižní univerzitní zázemí, které těží ze své bohaté historie a záměrně neinovuje exteriér jednotlivých fakult, může být moderní pojetí jedním z důležitých aspektů, proč studovat právě tam.

Vysoce oblíbeným materiálem pro stavbu moderních budov je dnes dřevo, ze kterého vznikají mimo jiné unikátní bytové domy a uplatnění nachází také v udržitelných fotbalových stadionech. Není proto vůbec zvláštní, že by mohlo být použito i na rozšíření vysokoškolských kampusů, v tomto případě přístavby nové budovy vyšší odborné školy aplikovaných umění a technologií Centennial College v kanadském Torontu.

Ta vyniká hned několika specifickými architektonickými linkami, která se rozhodně neřadí do škatulky konzervativních rozhodnutí. Architekti z kanceláří Dialog a Smoke Architecture vsází především na křížem lepené dřevo, respektive technologii známou pod zkratkou CLT (Cross Laminated Timber), která se používá při výrobě obytných dřevostaveb.

drevena-univerzita-1

Foto: Dialog

Součástí nové budovy jsou i střešní solární panely

Protože je celá metoda založena na panelech z různých tlouštěk z masivního dřeva, které jsou na sebe křížem vrstveny a lepeny, stavitelé mohou zajistit vyšší kvalitu i bezpečnost než u standardních technologií. Nehledě na to, že je ve srovnání s rámovou dřevěnou konstrukcí mnohem pevnější a tvarově stálejší. Hodit se tak může i na větší stavby než pouhé domy, potažmo interiérové stěny.

Použití křížem lepeného dřeva však automaticky neznamená dobrý design. Podíváte-li se na vnější vzhled chystané vzdělávací budovy, na kterou se má používat dřevo z kanadských lesů, zjistíte, že velkou roli hrají i velké skleněné panely, jež architekturu celkově doplňují. Ty se nachází jak ve spodní polovině šestipatrové výstavby, tak v té horní, kde vynikají zpoza dřevěných vrstev.

drevena-univerzita-4

Foto: Dialog

Nádvoří

Uvnitř bude situace podobná. Na 13 935 metrech čtverečních, kde se budou rozprostírat učebny, laboratoře nebo studentské odpočinkové zóny, se mají nacházet masivní dřevěné trámy a pilíře v geometrických tvarech, jež budou zdůrazňovat důležitost dřeva a současně zajišťovat stabilitu celého stavení.

Uhlíková neutralita i připomenutí kanadských kořenů

I když má být nové rozšíření kampusu v první řadě moderní, návrh zmiňuje ještě další dva zásadní aspekty: ekologie a kanadský prapůvod. Vzhledem k tomu, že je základním stavebním kamenem dřevo a na střeše jsou vysázeny solární panely, může být budova tzv. uhlíkově neutrální, což znamená, že by neprodukovala žádný čistý přírůstek globálních emisí skleníkových plynů do atmosféry.

V neposlední řadě se klade důraz i na vyzdvihnutí původních obyvatel Kanady, respektive Prvních národů, Inuitů a Métisů. Viditelné to bude hlavně uvnitř, kde mají být těmto etnikům dedikovány například symbolické malby. Plánuje se také navržení multifunkční místnosti po vzoru tradičního vigvamu, indiánské chýše kupolovitého nebo kuželovitého tvaru.

„Design budovy je poetickou reakcí na nepřetržitý cyklus zrození, růstu, vrcholu a rovnováhy,“ komentuje pro magazín Dezeen architektonická kancelář Dialog s tím, že dokončení stavby je plánováno na podzim roku 2022, přičemž na začátku roku 2023 se očekává reálný studentský provoz. Momentálně však ukazuje alespoň zajímavou inspiraci, ze které mohou při troše invence těžit školy po celém světě.

drevena-univerzita-5

Foto: Dialog

Masivní trámy

drevena-univerzita-6

Foto: Dialog

Dřevo jako alfa a omega interiéru

drevena-univerzita-7

Foto: Dialog

Malby zdůrazňující důležitost prvních obyvatel Kanady

drevena-univerzita-8

Foto: Dialog

Multifunkční prostor po vzoru vigvamu

drevena-univerzita-3

Foto: Dialog

Pohled na chystané rozšíření kampusu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym