Ještěd čeká proměna alespoň za půl miliardy. Okolí vysílače projde kosmickou úpravou a apartmány se vrátí do 70. let

jested

Foto: Arn Studio

Ještěd dostane novou tvář

0Zobrazit komentáře

To, co pro New York znamená Empire State Building, pro Paříž Eiffelova věž a pro Londýn Swiss Re Tower, je pro Liberec Ještěd. Architektonicky jedinečně zpracované dílo ve tvaru rotačního hyperboloidu, které v sobě ukrývá hotel a vysílač, je dominantou severočeského města a přilehlého okolí od roku 1973.

Za tu dobu si jedinečné dílo z pera architekta Karla Hubáčka prošlo několika proměnami, které jej od jeho původní vizáže trochu odloučily. I to by měla napravit chystaná rekonstrukce, která oholí vysílače, přinese velkou vyhlídkovou terasu a promění tzv. zimní vchod.

Ať už se procházíte po jakékoliv části Liberce, téměř vždy máte jistotu, že na vás jako velký strážce dohlíží objekt, který především v noci připomíná raketoplán připravený ke startu. Nad tím, co se Karlu Hubáčkovi podařilo na přelomu 60. a 70. let na vrcholu Ještědsko-kozákovského hřbetu zrealizovat, zůstává rozum stát. Není proto náhodou, že byl za své dílo jako doposud jediný český architekt oceněn Cenou Augusta Perreta, jedním z nejprestižnějších architektonických ocenění vůbec.

rekonstrukce-jestedu4

Foto: Arn Studio

Rekonstrukce Ještědu by mu mohla pomoci k zápisu na seznam UNESCO, o který se již roky snaží

Pokud byste se vydali na Ještěd dnes a rozhodli se strávit noc v tamním hotelu, Hubáčkovo dílo byste již nenalezli v takové podobě, v jaké jej architekt se svým týmem navrhl. Ještěd si za roky svého fungování prošel řadou proměn tykajících se vlastníků objektu i vzhledu, především interiérů, jejichž mobiliář byl postupně rozprodáván.

Po letech se však Ještěd dostal do správných rukou, které mají v úmyslu mu navrátit jeho původní podobu. A tato snaha nyní nabrala o něco reálnějších obrysů. Byly totiž zveřejněny návrhy, které prozrazují, jaké změny by měly ikonickou stavbu v příštích letech potkat.

Potřebná rekonstrukce

Na svědomí je má hradecké architektonické studio Arn Studio ve spolupráci s majitelem objektu České Radiokomunikace a za podpory Libereckého kraje. Autoři návrhu vzali rekonstrukci jako šanci navrátit Ještědu jeho původní tvář ze 70. let a zároveň zvelebit jeho okolí tak, aby bylo co nepřívětivější pro všechny návštěvníky. Proto od počátku probíhala velice úzká spolupráce se spolkem Ještěd 73, který se snaží navrátit Ještědu jeho původní podobu, a návrhy byly konzultovány například i s Otakarem Binarem, jenž stál za původní podobou interiérů.

rekonstrukce-jestedu2

Foto: Arn Studio

Vesmírný kiosek s Marťanem

 

rekonstrukce-jestedu1

Foto: Arn Studio

Velká vyhlídková terasa pomůže vrcholku stavby zbavit se nevzhledných vysílačů

Vůbec největší zásahy budou prováděny na místech, kam se běžný návštěvník objektu nedostane. Zásadní oprava čeká například hliníkový plášť, který pokrývá vnější část objektu a u kterého je zvažována kompletní výměna. Ve špatném stavu jsou ovšem i venkovní betonové konstrukce a další části.

regiojet-vl

Přečtěte si takéNa Jadran za pár stovek a 15 hodin. RegioJet prozradil, kdy a za kolik budou vyjíždět jeho vlaky do ChorvatskaNa Jadran za pár stovek a 15 hodin. RegioJet prozradil, kdy a za kolik budou vyjíždět jeho vlaky do Chorvatska

„Přestože Ještěd je z hlediska staveb považován za mladíka, nachází se v takových podmínkách, že bude dříve nebo později potřebovat větší opravu, a jsem rád, že jsme po dlouhém jednání našli s Národním památkovým ústavem shodu,“ řekl na tiskové konferenci Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, který poukazoval na silné působení větru, mrazu, ale i kyselých dešťů, kterým musí Ještěd odolávat.

Zpět ke kosmickým kořenům

Kde naopak návštěvník proměnu pozná okamžitě, jsou blízké venkovní prostory v okolí objektu, které si projdou lehce kosmickou přestavbou. Zcela novým prvkem je například velká vyhlídková terasa vybudovaná nad lanovkou. Na prostoru připomínajícím přistávací dráhu by se mohly pořádat například veřejné akce. Tento prvek navíc nabídne i prostor pro instalaci vysílačů, které se nyní nacházejí na vrcholku Ještědu.

Na kosmickou notu hraje také návrh naleštěného kiosku ve tvaru koule. „Takové UFO, které by mohlo dopovědět příběh plačícího Marťana, který se tam nachází,“ vysvětlil Michal Krejčík, spoluautor studie. Onen plačící Marťan je socha od sochaře Jaroslava Róny, která se stala nedílnou součástí prostoru u Ještědu.

rekonstrukce-jestedu6

Foto: Arn Studio

Možná podoba interiéru jednoho z apartmánů

rekonstrukce-jestedu8

Foto: Arn Studio

Apartmán, který je v ostrém protikladu k ostatním pokojům hotelu

Vůbec nejvýznamnější změnu prodělá tzv. zimní vchod, který bude nově nabízet výtah do všech pater hotelu. Změna bude provedena i u proskleného ochozu, ze kterého by měl být díky jiným skleněným tabulím kvalitnější výhled. A návštěvníkům bude historie i současnost stavby přiblížena v nově přepracované expozici.

Změn se dočká také tolik diskutovaný interiér, který představoval ztělesnění futuristického pojetí interiéru 70. let. V tomto duchu projdou změnou především jednotlivé apartmány. I přesto je jeden apartmán v ostrém kontrastu k těm ostatním, jelikož je navržen ve stylu Ludvíka XIV.

lahofer

Přečtěte si takéNápaditý vinný sklep a moderní sídlo v jednom. Podívejte se na velkou proměnu vinařství Lahofer od Chybík+KrištofNápaditý vinný sklep a moderní sídlo v jednom. Podívejte se na velkou proměnu vinařství Lahofer od Chybík+Krištof

Kdy přesně bude přestavba zahájena, momentálně není jasné. Vizualizace poslouží jako podklad pro získání stavebního povolení. Pokud vše půjde bez problémů, měla by být rekonstrukce zahájena v horizontu příštích tří až pěti let.

Prozatím není ani jasné, na kolik realizace rekonstrukce vyjde. „V této fázi můžeme mluvit pouze o předběžných nákladech, ale myslíme, že spodní hranicí je 500 milionů korun. Nicméně věříme, že takto unikátní stavba si to zaslouží,“ řekl další z autorů návrhu Jiří Krejčík.

rekonstrukce-jestedu7

Foto: Arn Studio

Další vizualizace apartmánu, kterému bude navrácen sedmdesátkový vzhled

rekonstrukce-jestedu5

Foto: Arn Studio

Expozice přiblíží historii Ještědu i před příchodem Karla Hubáčka

rekonstrukce-jestedu3

Foto: Arn Studio

Ještěd patří mezi nejunikátnější česká architektonická díla druhé poloviny 20. století

Diskuze (0)

Novinka

Anonym