IKEA vrací státu miliony, Apple jako mafián a fintech nedokáže vysvětlit ztracené 2 miliardy. Přečtěte si zprávy týdne

ikea-cook
0Zobrazit komentáře

Máme za sebou první polovinu června, ve které se toho událo poměrně hodně, především pak v Česku. Například tuzemská IKEA se rozhodla, že vrátí peníze od státu zpět, protože je potřebují více jiní, udrželi jsme si dvě michelinské restaurace v Praze a nespočet dalších, které stojí za návštěvu, ale velké změny se také dějí ve vedení módního e-shopu Zoot, startupovém akcelerátoru StartupYard, v Applu nebo v německém fintechu Wirecard, který neví, kde má ztracené 2 miliardy eur.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Spotify jde do podcastů naplno a cena akcií roste: Nedávno zaplatilo Spotify odhadem přes 100 milionů dolarů za známého podcastera Joea Rogana. Teď vedle něj exkluzivně získalo i hrdiny z komiksové univerza DC Comics a také Kim Kardashian. Hodnota akcií Spotify po oznámení vyletěla o 15 procent nahoru.

? Česká hra od Warhorse překročila 3 miliony kusů: Kingdom Come: Deliverance, které pochází z dílny českého studia Warhorse, se prodalo už 3 miliony kusů, dalších 1,5 milionu kusů pak rozšíření. Jeden z tvůrců hry tvrdí, že s akcemi a rozdáváním hry zdarma je to několikanásobně více.

? TikTok chce letos v USA utržit půl miliardy dolarů: Sociální síti TikTok se pod novým vedením, které přišlo z Disney, daří. Zatímco loni firma jen ve Spojených státech utržila 200 až 300 milionů dolarů, letos si tam chce sáhnout na půl miliardy. TikTok hledá potenciální zdroje příjmů, kde se dá.

⭐ Praha si udržela michelinské restaurace: Pražské restaurace Field a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily své michelinské ocenění a zůstávají jedinými takovými restauracemi v Česku. Doporučení od Michelina dostaly také podniky Na KopciDivinis nebo karlínská Eska.

Akcelerace startupů a investice na dálku: Největší český startupový akcelerátor StartupYard poprvé pomůže startupům z celého světa i na dálku. V rámci Remote Lab jim nabízí stovky tisíc korun na start, cenné know-how, kontakty a mentoring. Samotné investování už je ale na dálku mnohem složitější, jak potvrdil na konferenci CzechCrunch Onlajn Andrej Kiska z Credo Ventures.

? Módní e-shop Zoot střídá vedení: Uvnitř českého módního e-shopu Zoot to bylo v posledních letech jako na horské dráze. Po nejhorším období ale spojuje síly s konkurenčním e-shopem Different a do čela získává nového šéfa. Vedle něj jako CTO nastoupil nově také Radek Hulán.

***

Děkujeme, ale jiné firmy to potřebují víc. IKEA v Česku vrací státu finanční podporu, krizi totiž ustála nad očekávání

ikea-cerny-most-praha1

Foto: Arch.Design

IKEA Černý Most

Krizi jsme přečkali lépe, než jsme čekali. IKEA oznámila, že chce v Česku a několika dalších zemích vrátit státní pomoc, která se počítá v milionech korun, protože to nakonec zvládne i bez ní.

***

Chybí nám 2 miliardy eur a netušíme, kde jsou. Akcie Wirecardu se za den propadly o 75 % a budoucnost firmy je nejistá

wirecard-ceo2

Foto: Wirecard/CzechCrunch

Dlouholetý šéf německého Wirecardu Markus Braun

Wirecard patří do výkladní skříně německé technologické scény. Jenže teď nemůže najít 2 miliardy eur, spekuluje se o obřím podvodu a akcie padají střemhlav ke dnu.

***

Tvůrci Basecampu chtěli provést revoluci e-mailu. Místo toho teď bojují s Applem a tvrdí, že se chová jako mafián

tim-cook-apple1

Foto: ICDPP

Šéf Applu Tim Cook

Apple má na App Storu striktní pravidla pro schvalování aplikací. Mnozí tvrdí, že příliš tvrdé, a podle tvůrců služby Basecamp, kteří chtějí zažehnout revoluci v e-mailu, jsou až „mafiánské“. Teď je zkoumá i Evropská komise.

***

Jedna z nejočekávanějších her je tu. Po 6 letech vývoje vychází The Last of Us II aneb z odvrácené katastrofy hra roku

ellie-tlou

Foto: Naughty Dog

Hlavní postava strhujícího pokračování herní série The Last of Us

Jedna z nejočekávanějších her je tady. Šestiletý vývoj provázalo plno komplikací, ale teď už je víkendový plán majitelů PlayStationu 4 po celém světě jasný – bude se hrát Last of Us II.

***

Spojení dvou e-commerce jedniček. Shoptet svým 21 tisícům e-shopů nově umožňuje prodávat na Alze

alzadrive

Foto: P3

AlzaDrive u dálnice D10 v pražských Horních Počernicích

Dvě jedničky českého e-commerce se spojují a benefitovat z toho budou nejen ony, ale také e-shopaři a zákazníci. Prodejci totiž nově mohou ze Shoptet prodávat přímo na Alza.cz.

***

Tesla Model S, nebo robopes? Boston Dynamics začíná prodávat svého robota Spota, který stojí 1,8 milionu korun

boston-dynamics-spot

Foto: Rythum Vinoben/Boston Dynamics

Spot se hodí do každého prostředí. Na stavbu i pódium

Budoucnost se blíží. Po letech vývoje se známá robotická společnost Boston Dynamics odhodlala k vypuštění svých robotů do reálného provozu. Její robotický pes Spot totiž míří k prvním zákazníkům a na novém videu předvádí své často až neuvěřitelné schopnosti.

***

Plně se opřít do udržitelnosti. Studio Perspektiv postaví pro GoPay jednu z největších dřevostaveb v Česku

perspektiv-gopay-min

Foto: Studio Perspektiv

Nová centrála GoPay a TERMS na první pohled nevypadá dřevěně

Moderní kanceláře nemusí znamenat jen plno betonu. Pro platební bránu GoPay postaví Studio Perspektiv jednu z největších dřevostaveb v Česku, která dbá na ekologii a šetrnost k přírodě.

***

Vysokorychlostní Česko. O2 jako první tuzemský operátor spouští síť 5G, kterou mohou využít běžní zákazníci

O2-building1

Foto: O2

Pražská centrála O2

Až desetinásobně vyšší rychlost oproti LTE a jasná budoucnost globální internetové komunikace. O2 v Česku spouští jako první tuzemský operátor síť 5G pro komerční využití.

***

Hrdina jménem 3D tisk. Češi díky němu vytiskli stovky tisíc ochranných pomůcek a předpovídají mu velkou budoucnost

Josef Prusa_Prusa Research_005

Foto: Prusa Research

Josef Průša, zakladatel a CEO Prusa Research

Hrdinou krize se stal 3D tisk, díky kterému se ve velkém vyráběly ochranné pomůcky. Češi v čele s Josefem Průšou hrají v 3D tisku prim a technologii předpovídají velkou budoucnost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym