Historické odstřižení. Apple v počítačích Mac nahradí Intel vlastními čipy a iPhony dostanou widgety na ploše

Michal MarekMichal Marek

timcook-wwdc2020-boxed

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook na WWDC 2020

0Zobrazit komentáře

Apple má za sebou úvodní keynote své vývojářské konference WWDC a bez nadsázky se dá říci, že firma Tima Cooka dnešní prezentací vstoupila do nové éry. Zajímavým momentem je už to, že se konference odehrávala netypicky zcela bez publika a kompletně online. Co je ale důležitější, Apple kromě zajímavý softwarových novinek v iOS, watchOS i macOS oznámil také velký přechod Maců na čipy vyvíjené přímo v Cupertinu. Mac tedy čeká úplně nová etapa, mimo jiné zcela bez závislosti na Intelu.

Pojďme ale hezky popořadě. První na programu očekávané keynote byl mobilní operační systém iOS, který se sice celkově dočkal spíše menších, ale zato jasně viditelných změn. Apple totiž po letech poprvé přináší widgety přímo na hlavní plochu. Pohled na iPhone tedy nyní bude jiný než kdy dříve. Uživatelé si na hlavní plochu budou moci poskládat widgety všeho druhu a všemožných velikostí.

iOS 14 aneb widgety, aplikace bez instalací a nová Siri

Uživatel si může widgety vybírat z galerie a bude hodně zajímavé sledovat, s jakými všemi možnostmi přijdou samotní vývojáři aplikací. Právě na nich totiž bude záviset, jak zajímavý obsah uživatel na plochu získá. Za zmínku nicméně určitě stojí speciální funkce „Smart Stack“, díky níž lze mít na obrazovce widget, jehož obsah se mění dle denní doby a jehož cílem je tedy vždy přinášet ty nejrelevantnější informace pro danou chvíli.

ios14_1

Foto: Apple

Nový iOS 14 přichází s widgety na hlavní ploše a chytrou App Library

Na samotné hlavní obrazovce jsme se dočkali také další zajímavé novinky, kterou Apple nazval „App Library“ a jedná se o speciální „skladiště“ všech aplikací uživatele. Ty jsou chytře seřazeny dle kategorií a uživateli jsou nabízeny v pořadí, ve kterém je pravděpodobně bude potřebovat.

Apple na novou knihovnu aplikací podle všeho hodně sází. Dokonce uživatelům umožňuje si libovolně skrývat celé obrazovky s aplikacemi, aby měl k dispozici jen ty nejoblíbenější aplikace a k ostatním přistupoval právě skrze chytře uspořádanou nabídku na samostatné obrazovce.

Po vzoru macOS přichází na iPhony a iPady také funkce „obraz v obraze“, díky které lze kdykoli opustit přehrávání videa a dále jej po očku sledovat při vykonávání jiných činností na telefonu. Apple pak přepracoval také Siri, jejíž design je nyní výrazně minimalističtější a s hlasovou asistentkou lze interagovat, aniž by rozhraní této funkce kompletně zabíralo displej.

Siri a s ní i třeba telefonní hovory jsou nyní jen malým prvkem v části obrazovky, který nezabraňuje ostatním činnostem, což je určitě krok správným směrem.

ios14_2

Foto: Apple

V iOS 14 už příchozí hovor nezabere celou obrazovku a objeví se vylepšené iMessage

Zcela zásadní novinkou jsou také nové miniaplikace s názvem „App Clip“, které není potřeba instalovat. Tato novinka umožňuje využívat jakési omezené verze aplikací například k bleskovému půjčení sdíleného dopravního prostředku či jinému nákupu. Takovéto aplikace lze spustit například naskenováním QR kódu, není potřeba je instalovat a podporují přihlášení skrze Apple i placení přes Apple Pay, takže jsou skvěle využitelné ve službách.

petr-mara

Přečtěte si takéKaždý se bude muset naučit koukat do kamery a mluvit. Digitální komunikace se stane samozřejmostí, říká Petr MáraKaždý se bude muset naučit koukat do kamery a mluvit. Digitální komunikace se stane samozřejmostí, říká Petr Mára

Kromě těchto zásadních novinek přichází Cookova firma i s vlastním překladačem, který funkčně přímo konkuruje překladači od Googlu, ale češtinu zatím podporovat nebude, vylepšenými Mapami s podporou cyklonavigace (opět ne v našich končinách) a také vylepšenými zprávami iMessage. U těch se firma zaměřila především na skupinovou komunikaci, v níž je nově možné odpovídat na konkrétní zprávy nebo označovat uživatele.

Menších vylepšení se dočkal i systém CarPlay pro palubní systémy automobilů, ale co je zajímavější, Apple potvrdil spekulace a představil vlastní systém CarKey, který umožní využívat iPhone k odemykání aut. Prvním podporovaným vozem bude „pětkové“ BMW 2021 a funkce vypadá velmi zajímavě – klíčky půjdou sdílet přes iMessage a jednotlivým řidičům bude možné nastavovat různá oprávnění k užívání vozu.

Apple Watch změří spánek a pohlídá mytí rukou

Krátkou zmínku si zaslouží i nově představený systém pro hodinky Applu s označením watchOS 7. V rámci této verze Apple přejmenoval aplikaci „Aktivita“ na „Fitness“ a kromě pár nových typů cvičení (např. tanec) přidal také důkladné měření spánku. Apple své hodinky Apple Watch dlouhodobě profiluje jako zařízení, které dbá na zdraví uživatele, a k tomu spánek přirozeně patří.

apple-watchos7

Foto: Apple

Apple Watch dostanou ve watchOS 7 mimo jiné měření spánku

Nově tak firma zabudovala „nástěnku“ s analýzou spánku přímo do aplikace „Fitness“ a hodinky naučila pečlivě hlídat, zda uživatel v noci správně odpočívá. I v důsledku aktuální světového dění pak přibyla také funkce kontroly správného mytí rukou, díky které hodinky dle zvuku pohlídají, zda si uživatel myl ruce dostatečně dlouho a použil mýdlo.

Mac vstupuje do nové éry

Nyní ale k tomu nejzásadnějšímu. Do úplně nové etapy vstupuje Mac, který se během následujících dvou let má zbavit závislosti na Intelu a ještě letos přijde s vlastním ARM procesorem. Apple tak chce ještě lépe provázat svůj software s hardwarem, sjednotit svůj ekosystém zařízení a udělat své Macy ještě rychlejšími a úspornějšími.

Tim Cook důležitost tohoto přechodu přirovnal k přechodu Macu na PowerPC a později na OS X 10. Čekají nás tedy opravdu velké věci a bude zajímavé sledovat, jak se Applu rychlý přechod na vlastní čipy povede. Nečeká nás ale snad žádný velký šok. I přes slibovaný příchod prvního Macu s čipem Applu, který byl během prezentace nazýván Apple Silicon, jsou dle Cooka ještě v plánu i další Macy s čipy od Intelu.

apple-silicon-tim-cook-wwdc2020

Foto: Apple

Tim Cook představuje Apple Silicon, nové procesory pro počítače Mac

První nadšenci si ale podle všeho budou moci Macy s „áčkovými“ čipy Applu vyzkoušet již brzy a dle kalifornského giganta budou tato zařízení již nyní velmi dobře použitelná. Apple připravil nástroj, který umožní snadno spouštět i aplikace určené pro tradiční Macy, a uživatelé budou zároveň moci snadno využívat i iOS aplikace, což jim nabídku dostupného softwaru ještě významně rozšíří.

Apple navíc vývojářům připravil sadu nástrojů, jak své aplikace snadno upravovat pro novou architekturu a snadno vyvíjet univerzální aplikace pro oba druhy Maců. Zástupci firmy se navíc nezapomněli pochlubit, že někteří renomovaní vývojáři již svůj software pro Macy s ARM čipy připravili – uživatelé budou moci od počátku využívat například MS Office nebo Adobe Photoshop.

macos-bigsur2

Foto: Apple

Nový macOS Big Sur přináší velkou designovou proměnu po vzoru iOS

Nejen s chystanými počítači s ARM procesory se pojí také nová verze macOS s názvem Big Sur a poprvé s číslovkou 11, která přichází s nečekaně razantním redesignem. Nový macOS se vzhledem významně přiblížil iOS, přináší Ovládací centrum, lištu s widgety a řadu dalších novinek. Výrazněji změněny byly také některé výchozí aplikace jako Finder, Mail, Fotky, Poznámky, kancelářské aplikace iWork či Messages, které přinášejí stejné funkce, jež dorazí i s iOS 14.

Ostré verze softwaru na podzim, Mac s ARM procesorem ještě letos

Nové verze operačních systémů iOS, iPadOS, tvOS a tentokrát i watchOS budou v červenci k dispozici jako veřejné betaverze. Již nyní jsou k dispozici vývojářské verze systémů a široká veřejnost by se všech novinek měla dočkat na podzim. První Mac s ARM procesorem má do prodeje přijít ještě letos a – jak ohlásil Tim Cook– těšit se ještě můžeme i na nové tradiční Macy s procesory od Intelu.

Na celou online konferenci z WWDC 2020, kde sice tentokrát nebyl slyšet aplaus diváků, ale zato si Apple pohrál s různými efekty a natáčel i ve svých laboratořích, se můžete podívat níže.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym