Děkujeme, ale jiné firmy to potřebují víc. IKEA v Česku vrací státu finanční podporu, krizi totiž ustála nad očekávání

Filip HouskaFilip Houska

ikea-cerny-most-praha2

Foto: Arch.Design

IKEA Černý Most

0Zobrazit komentáře

Jakmile vláda v březnu kvůli obavám z koronaviru rozhodla o uzavření velké části obchodů, desítky tisíc firem čelily bezprecedentní situaci. Zničehonic musely razantně změnit nákladovou strategii a reflektovat, jak se nařízení dotkne mimo jiné jejich pracovníků. Mezi nimi byla i IKEA, která v Česku zaměstnává zhruba 1 800 lidí a provozuje čtyři vlajkové obchodní domy.

Stejně jako přibližně 55 tisíc jiných tuzemských firem, jež kvůli koronaviru omezily nebo zcela zastavily své podnikání, i nábytkářský gigant využil pomoci státu a požádal o příspěvek na náhrady mezd zaměstnanců. Ten jen za březen přesáhl hranici 7,7 milionu korun, což původem švédské společnosti pomohlo k přečkání těch nejhorších dní.

V konečném důsledku však na tom IKEA nebyla zase tak špatně. Po zpětném vyhodnocení zjistila, že oproti loňskému roku se v Česku její tržby za březen a duben propadly „jen“ o polovinu, přičemž stále očekává, že rok 2020 bude úspěšnější než ten minulý, který byl zakončen tržbami ve výši 10,7 miliardy korun. Proto se IKEA rozhodla, že finanční podporu státu vrátí.

ikea-store

Foto: IKEA

Obchodní dům IKEA

„Zjistili jsme, že se o naše lidi postaráme vlastními silami. Jsou firmy, které pomoc potřebují víc než my,“ dodává pro Hospodářské noviny Jan Váchal, finanční ředitel české pobočky IKEA, a reaguje na rozhodnutí, které přišlo z centrály společnosti ve Švédsku. Nařízení o navrácení finanční pomoci se totiž vedle Česka týká i Belgie, Chorvatska, Irska, Portugalska, Rumunska, Srbska, Španělska a USA.

Ačkoliv je jedním z klíčových důvodů fakt, že IKEA nebyla koronavirovou krizí zasažena tak moc, jak se očekávalo, velkou roli hraje i její pověstná nezávislost. Na ní firma dlouhé roky staví, což se projevuje snahou o financování globálního provozu z vlastních zdrojů bez externích investic a také tím, že dosud nevstoupila na burzu.

Momentálně se čeká, kdy peníze do státní kasy zpět dorazí, respektive kdy je firma odešle. Podle všeho je bude moci IKEA vrátit rovnou Úřadu práce, který jí příspěvek proplatil, a to nejpozději do konce června. Do sumy se pak nebude započítávat žádost o 15 milionů korun coby příspěvek na dubnové mzdy, kterou firma včas stáhla.

Podobně jako švédský nábytkářský gigant se chovají i jiné společnosti, které finanční podporu z různých důvodů vrací, jak pro Hospodářské noviny prozradila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Jde o desítky firem, přičemž jedním z důvodů může být fakt, že pokud si firma peníze ponechá, ztratí například možnost žalovat stát o náhradu újmy.

Úctyhodný růst online prodeje

IKEA dokázala v náročných měsících udržet relativně dobré výsledky hlavně díky tomu, že se zákazníci obraceli na její e-shop, přes který nakupovali. Podle Váchala totiž objem tržeb přes internet za březnové a dubnové období narostl až osminásobně. Od 11. května se pak podnik vrátil zpět k normálnímu provozu.

ikea-1

Foto: IKEA

I ten předčil očekávání, když zákazníci, kteří již měli možnost fyzicky navštívit prodejny, za první dva týdny od spuštění utratili za nákup průměrně 2 160 korun, respektive o pětinu víc, než byla průměrná útrata před nařízením. Úspěch má mezi zákazníky především nábytek, což může být zapříčiněno tím, že lidé v domácích karanténách zjišťovali, co jim nefunguje, potažmo co jim schází.

Obecně se dá říct, že IKEA ustála koronavirovou pandemii bez výrazné újmy. Zatímco ostatní firmy propouštěly a bojovaly o přežití, švédská společnost nepropustila ani jednoho zaměstnance – naopak sháněla nové. Na sociální distancování pak reagovala i tzv. food truckem, který v době, kdy nefungovalo její bistro, postavila před brněnskou pobočku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym