Czech Soccer Manager žije. Kultovní fotbalový manažer má pořád tisíce hráčů a přichází s novou aktualizací

Filip HouskaFilip Houska

csm2020

Foto: CSM

Peprné derby pražských es v simulátoru Czech Soccer Manager

0Zobrazit komentáře

Vybrat tým, skládat ideální soupisky, volit herní taktiky a starat se o nákup i prodej hráčů. Snad každý fanoušek fotbalu se již setkal s fotbalovým manažerem, lépe řečeno simulační hrou, kde se vžijete do role šéfa klubu a budujete svůj tým snů. Korunu nejslavnějšího titulu tohoto žánru drží série Football Manager, ovšem existuje ještě jeden skvost, na který nedá dopustit zejména tuzemská scéna. Jeho název je Czech Soccer Manager.

V dobách, kdy se český herní průmysl teprve nadechoval k růstu, programátor Petr Vašíček a grafik David Mrnuštík ve skromných podmínkách pracovali na jednoduchém fotbalovém simulátoru, který by Čechům přiblížil primárně českou fotbalovou ligu. Hráč by si vybral jeden z dostupných týmů a zkrátka by se choval jako skutečný manažer, akorát ve virtuálním světě bez reálné odpovědnosti. To byl rok 1999.

Czech Soccer Manager pak ve finální verzi dorazil v roce 2002 jako freewarový titul, který si mohl kdokoliv stáhnout do počítače a simulovat každodenní strasti, s nimiž se fotbaloví manažeři musí potýkat. Ačkoliv byl v nepravidelných aktualizacích vylepšován o nové ligy včetně editorů týmů a ligových soutěžích, což přišlo v roce 2014, stále se držel devadesátkového herního rozhraní.

csm2020-1

Foto: CSM

Pohled na soupisku hráčů i taktiky na hřišti

Herní komunitě to však ale nevadilo. A nadále nevadí. To, že hra působí po grafické stránce zastarale a nereflektuje aktuální trendy, z ní dělá kultovní počin se silnou hráčskou základnou. Natolik silnou, že sama komunita přispívala do vývoje hry prostřednictvím předpřipravených scénářů. Vašíček do ní totiž od roku 2014, kdy proběhl jeden z největších updatů, nezasáhl.

Tehdy prohlásil, že se jedná o poslední aktualizaci a prakticky tak nechal další vývoj hry na autorech modifikací, respektive oddaných hráčích, kteří ji drželi při životě. Časy se ale mění a po šesti letech přichází další důležitý update, díky němuž Czech Soccer Manager potěší starou školu a potenciálně naláká i novou krev.

„Proti všem předpokladům se i bezmála po dvaceti letech od oficiálního konce u CSM drží značná základna fanoušků, stejně jako aktivní komunita modérů, jež drží hru při životě výrobou aktualizací, které svým rozsahem již daleko překročily původní updaty. I z těchto důvodů jsem se jako autor hry rozhodl, že má cenu se znovu pustit do vylepšení hry a připravit alespoň jednorázovou dávku novinek pro ty, kteří CSM i po letech stále hrají,“ zmiňuje Vašíček.

Třetí ligy i zahraniční hostování

Pod záštitou jabloneckého hráče Michala Jeřábka, který byl umístěn na přebal hry, vychází aktualizovaná verze, jež přináší především rozšíření dvanácti dostupných soutěží o třetí ligy a prodloužení délky kariéry na rovných 40 sezón.

Novinkami jsou také možnost hostování hráčů ze zahraničí, náhled na finální tabulky všech zastoupených ligových soutěží a přepracování obrazovky zápasů včetně náhledu sestav. Grafickou změnou prochází i pozadí pro různá menu ve hře nebo dresy hráčů i soupeřů. To vše za přítomnosti 90 fotbalových lig z 55 států a necelých 1 500 týmů, které si mohou hráči svévolně volit.

Byť to může vyznít poněkud netaktně, fanoušci původních verzí „českého fotbalového manažera“ mohou děkovat koronaviru, respektive karanténním opatřením, která Vašíčka ukovala doma a dovolila mu najít si prostor pro inovování. „Dalo by se tedy s nadsázkou říct (při parafrázování Final Edition), že se jedná o jistou Corona Edition,“ zmiňuje.

Czech Soccer Manager můžete zdarma stahovat na oficiálních stránkách. Počet aktivních uživatelů všech verzí kultovní hry známý není, nicméně nový update si za pár dní stáhlo už přes 8 tisíc hráčů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym