Čtyřicet pater dřeva. Nové sídlo Atlassianu v Sydney má být nejvyšší hybridní dřevostavbou na světě

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

atlassian-sydney-min

Foto: Atlassian

Vrchní patra budovy budou plně otevřena slunečním paprskům

0Zobrazit komentáře

Dřevo kdysi patřilo k základním stavebním prvkům, protože je široce dostupné, levné a trvanlivé. S rozvojem technologie a rostoucí urbanizací se však z architektonického slovníku z většiny vytratilo a nahradily ho ocel a beton, materiály s poměrně velkou uhlíkovou stopou. Dnes znamená ekologická zodpovědnost často kombinaci moderních postupů šetrnějších k životnímu prostředí. Důkazem toho má být i nové sídlo firmy Atlassian v Sydney, které bude nejvyšší hybridní dřevostavbou na světě.

Takřka od počátků civilizací stavějících si přístřešky platilo, že zdaleka nejvíce pozornosti na sebe strhávaly ty nejvyšší stavby nebo nejextravagantnější design. Obojí samozřejmě zůstává relevantní i nadále, čím dál tím více se ale začíná hledět také na ekologickou stránku architektury.

V tomto ohledu je důležité jak fungování budovy v daném klimatu, tak proces jejího samotného vzniku i zdroje materiálu, protože vliv staveb na životní prostředí začíná dlouho před položením prvního kamene. V minulosti tyto aspekty ustupovaly do pozadí před trendy architektonicky efektivnějších řešení. Dnes je ovšem progresivita spojována s udržitelností, takže vznikají další a další projekty minimalizující produkci skleníkových plynů.

atlassian-sydney2-min

Foto: Atlassian

Kolem nového sídla Atlassianu má vzniknout celé centrum technologického byznysu

Australské sídlo Atlassian bude, pokud ho někdo jiný nepředběhne, nejnovější nejvyšší hybridní dřevostavbou. Teprve před třemi lety na stejnou metu dosáhla budova v kanadském Vancouveru, loni ji pak o několik kilometrů opodál překonal další projekt.

Základy nového krále existují už nějakou dobu, bude totiž postaven na zrenovovaném hotelu s kapacitou 480 hostů. Přestavba ho sjednotí se zbytkem objektu, který bude kombinovat tradičnější interiérové kanceláře a velké polootevřené prostory plné zeleně. V mnoha místech tak může design spíše než korporátní budovu připomínat zastavěný park s keři, chodníky a lavičkami.

Hybridní koncept kombinuje dřevo v jádru s fasádou z oceli a skla. Díky tomu má konstrukce vygenerovat o polovinu méně oxidu uhličitého oproti klasickým řešením. Ve srovnání vychází výrazně lépe také následný provoz, vyžadující poloviční množství energie. Ta bude pocházet z plně obnovitelných zdrojů v podobě solárních panelů rozesetých po celé fasádě.

atlassian-sydney-headquarters-timber-1

Foto: Atlassian

Napůl uvnitř, napůl venku

atlassian-sydney-headquarters-timber-3

Foto: Atlassian

Fasáda budovy kombinuje sklo, ocel a solární panely

„Prostor, který stavíme, bude vysoce udržitelný a flexibilní,“ říká Scorr Farquhar, spoluzakladatel a spoluředitel Atlassianu. „Bude postaven specificky pro práci budoucnosti, pro svět zítřka, ne dneška.“

Převážně kancelářský objekt v Sydney zatím nemá potvrzenou finální výšku, mohl by ale dosáhnout až 180 metrů při 40 patrech. O návrh se postarala dvě architektonická studia, CHoP z New Yorku a BVN z Austrálie. Sídlo se má po dokončení v roce 2025 stát novým domovem kolem čtyř tisíc zaměstnanců Atlassianu, kteří vyvíjí softwarové produkty jako Jira, Confluence a Trello.

michal-smida

Přečtěte si takéPád německého Wirecardu zasáhl i Twisto. Přežijeme to, ale měli jsme štěstí v neštěstí, říká Michal ŠmídaPád německého Wirecardu zasáhl i Twisto. Přežijeme to, ale měli jsme štěstí v neštěstí, říká Michal Šmída

Plán postavit nejvyšší místní dřevostavbu byl teprve před pár týdny ohlášen také v Česku. Pražské architektonické studio Perspektiv nedaleko Českých Budějovic postaví čtyřpatrové sídlo pro společnosti GoPay a Terms.

atlassian-sydney3-min

Takto má vypadat nové sídlo Atlassianu v Sydney

atlassian-sydney-headquarters-timber-6

Foto: Atlassian

Momentálně nejvyšší ohlášená dřevostavba

Diskuze (0)

Novinka

Anonym