Chceme Pražany přilákat zpátky do centra. V zahradě Savarin vedle rušného Václaváku vznikla gastronomická oáza

Peter BrejčákPeter Brejčák

savarin-min

Foto: Dejsiprostor

Vnitroblok vedle Václavského náměstí ukrývá dočasný projekt Zahrada Savarin

0Zobrazit komentáře

Pražské vnitrobloky někdy ukrývají klidná místa jen několik kroků od těch nejrušnějších ulic. Novou oázu pohody se na několik měsíců rozhodla hned vedle jednoho z nejfrekventovanějších míst Prahy vytvořit společnost Dejsiprostor, která se zaměřuje na oživování nevyužitých veřejných i komerčních prostor.

Ve vnitrobloku barokního Paláce Sylva-Taroucca, přezdívaného také jako Piccolomini nebo Savarin, nacházejícího se poblíž dolní části Václavského náměstí firma tento týden otevřela dočasný zahradní projekt, který se svým konceptem – alespoň na první pohled – podobá známému a oblíbenému Manifestu.

„Neplánujeme otevřít další Manifesto, ale naopak koncept, který je dostupný pro místní obyvatele a primárně pro Pražany. Přilákat je zpátky do centra a dát jim důvod, proč tam jít. Celkově je to posazené na příjemnou atmosféru ruin pubu, který má oslnit svou autenticitou a duchem,“ uvedli zástupci Dejsiprostor pro CzechCrunch.

img_9945-min

Foto: Dejsiprostor

Zahrada Savarin nabízí možnosti občerstvení i kulturní akce

savarin-5-min

Foto: Dejsiprostor

Zahrada Savarin

V původně opuštěném prostoru nabízí Zahrada Savarin občerstvení a dobré jídlo ve spolupráci s gastronomickými koncepty Meat Beer, Vinohradský pivovar, Sushi v Dushi či K8 Cafe. Většina plochy vnitrobloku však zůstává k dispozici pro sezení hostů a konání kulturních akcí.

„V Zahradě Savarin tvoříme útulné a bezpečné místo, kde si i v nejisté době po koronavirové pandemii dáte výborné pivo, zasytíte se kvalitním jídlem a zažijete pohodové letní večery s živou pouliční hudbou. Chystáme taneční večery a další zdarma přístupné kulturní akce. Doposud byla ulice Na Příkopech přeplněna turisty. Teď chceme ukázat Pražanům, že zejména místní zde mají své místo,“ popisuje Filip Adámek, projektový manažer firmy Dejsiprostor.

Zahrada Savarin přitom bude otevřena jen několik měsíců, jedná se totiž o dočasný projekt oživení lokality před její plánovanou rozsáhlou rekonstrukcí. V budoucnu na stejném místě vznikne nový projekt Savarin developerské skupiny Crestyl a s odkazem na tradici Václavských pasáží propojí náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Součástí zrekonstruovaného komplexu má být i tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami, jeho srdcem se stane veřejný prostor s parkem, budovou historické jízdárny, o které doposud veřejnost téměř nevěděla, a samotným palácem Savarin. Developer slibuje, že prostor tak po velmi dlouhé době opět získá svoji původní koncepci, kdy na palác s nádvořími naváže park a jízdárna.

img_0123-edit-min

Foto: Dejsiprostor

Zahrada Savarin

dsc00774-min

Foto: Dejsiprostor

Zahrada Savarin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym