Apple mění iPhone a Apple Watch na digitální klíče od vozu. CarKey si jako první užijí majitelé nových BMW

bmw-apple-carkey

Foto: BMW

Faceliftované BMW řady 5 půjde odemykat prostřednictvím novinky Apple CarKey

0Zobrazit komentáře

Stejně jako cc procházejí evolucí samotné automobily, prochází změnami i způsob jejich odemykání. Nutnost zastrčit klíček do zámku časem vystřídalo jemné stisknutí jediného tlačítka. U novějších modelů už ani není potřeba mačkat tlačítko, a prostě stačí přiblížit k vozu. Existuje ale ještě jeden způsob odemykání vozu, a to prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. A do tohoto řešení se nově pouští také Apple.

Svět automobilů není pro Apple neznámou. Jeho softwarové řešení CarPlay pro párování iPhonů s multimediálním systémem vozu je dnes stále rozšířenějším standardem, kterým je vybavována většina nových vozů. Již brzy by měla k Apple CarPlay přibýt další funkce, která umožní odemykání vozu pomocí chytrých telefonů či chytrých hodinek z dílny kalifornské firmy Tima Cooka.

Po řadě zajímavých novinek, které Apple odkryl během úvodní keynote na vývojářské konferenci WWDC, byl představen také Apple CarKey. Jak název napovídá, jedná se o řešení, které promění zařízení od Applu na klíčky od vozu, což řada majitelů zařízení s nakousnutým jablkem rozhodně uvítá. Novinka se stane součástí nově představeného operačního systému iOS 14 a její chod bude prozatím zajišťovat technologie NFC.

bmw-apple-carkey

Foto: BMW

Vše prozatím funguje na technologii NFC

Vůbec prvními řidiči, kteří si budou moci tuto technologii vyzkoušet, budou zákazníci mnichovské automobilky BMW. To není překvapení, jelikož to bylo právě BMW, kdo jako první integroval do svého interiéru iPod, první nabídl technologii CarPlay a nyní bude možné pomocí CarKey odemykat jako první nového zástupce pětkové řady BMW.

Modelů a výrobců podporujících tuto funkci by ovšem mělo časem přibývat. Apple chce stanovit průmyslový standard, který by se již neměl spoléhat na technologii NFC, ale využije vlastní čip U1 či širokopásmový čip. Stát by se tak mělo v příštím roce.

Způsob otevírání vozu je vcelku standardní. Zařízení je nejdříve potřeba spárovat s automobilem podporujícím CarKey v Apple Wallet. Pro odemknutí vozu stačí přiblížit telefon k NFC čtečce, která bývá většinou umístěna v klice dveří. Ve většině jiných případů by následoval charakteristický zvuk odemykajících se zámků, to zde tak úplně neplatí. Telefon totiž ještě vyzve uživatele k ověření totožnosti skrze Face ID či Touch ID. Tuto fázi biometrické autentizace však lze přeskočit.

ios14_1

Foto: Apple

Nový iOS 14 přichází s widgety na hlavní ploše a chytrou App Library

Jak již bylo řečeno, novinka přichází s operačním systémem iOS 14. Dočkají se jej ale i majitelé zařízení s iOS 13, a to díky příští aktualizaci. Digitální klíč bude možné sdílet až s pěti vybranými osobami prostřednictvím iMessage. Přístup do vozu bude moci jeho majitel nejrůznějším způsobem upravovat, například omezovat čas, po který bude dotyčný moci vůz odemykat. Mladým řidičům bude možné upravit maximální rychlost, výkon i hlasitost hudby.

To je jedna z výhod, díky které by používání CarKey mohlo být pro majitele iPhonů a Apple Watch o něco zajímavější než využívání klasických aplikací vyvinutých přímo výrobci automobilů. Nehledě na to, že v takovém případě pak budou moci nechat třeba vedle platební karty, kterou si nahrají do Apple Pay, doma i klíčky od auta. Bez problémů už pak totiž odemčené auto se spárovaným iPhonem i nastartujete.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym