Vzdělávání po internetu. Univerzita v Cambridge bude učit online i celý příští rok, české univerzity se zatím připravují

Jiří SvobodaJiří Svoboda

cambridge-minInsider

Foto: Corpus Christi

Univerzita v Cambridge bude i v příštím roce fungovat hlavně na dálku

0Zobrazit komentáře

Že učit po internetu skutečně jde, ukázala ve velké míře až koronavirová pandemie. K bezprecedentnímu kroku teď ale přistoupila jedna z nejslavnějších vysokých škol světa, Univerzita v Cambridge. Své přednášky chce totiž dělat pouze po internetu i nadále, a to celý příští akademický rok. České univerzity zatím tak razantně nereagují a vyčkávají.

Uznávaná britská instituce své rozhodnutí odůvodnila tím, že „pravidla sociálního distancování budou nejspíš vyžadována i nadále,“ s tím, že výuka v menších skupinách bude povolená, pakliže učitelé zajistí jejich dodržování.

Univerzita si ještě vyhrazuje čas na případné pozměnění opatření, pokud by se situace výrazně proměnila. V těchto dnech v Cambridge probíhá formulace přesných pravidel, aby studenti nepřišli o podstatnou část studia, za které platí tučné školné. V posledních měsících přistoupily k přednáškám po internetu vysoké školy po celém světě a nyní už zkouší online řešit také zkoušky a testy.

cambridge2

Foto: Facebook / University of Cambridge / @mister_toodles

Anglické město Cambridge

České univerzity zatím ve svých opatřeních na další akademický rok tak razantní nejsou. Například brněnská Masarykova univerzita má zpracovanou metodiku na distanční výuku, chystá se zkušenosti z posledních měsíců implementovat i dál, avšak na podobné scénáře jako v Cambridge se zatím jen připravuje.

„Přes veškeré uvolňování situaci na zahraničních univerzitách sledujeme a připravujeme se i na možnost, že by přišla druhá vlna pandemie. V tuhle chvíli ale určitě plošně neříkáme, že bude univerzita až do léta 2021 zavřená,“ popisuje pro CzechCrunch mluvčí MUNI Tereza Fojtová.

Podobně se k situaci staví i pražská Karlova univerzita. „Takový scénář v tuto chvíli není na stole a počítáme s návratem výuky do běžného režimu, pakliže se nenaplní nějaké katastrofické scénáře. V některých oborech se ale metody online výuky osvědčily a mohou tak pokračovat i dál,“ uvádí mluvčí UK Václav Hájek.

Ministerstvo distanční metody podpoří

Na Univerzitě Palackého v Olomouci už v dobíhajícím semestru více než 80 % předmětů bylo vyučováno online, a tak škola počítá s možností, aby mohla fungovat stejně i do budoucna. „Konkrétní doporučení vyplynou z aktuální situace. Nyní se připravujeme na fakultách na to, abychom také v příštím akademickém roce mohli plnohodnotně zajišťovat výuku s využitím distančních prvků,“ vysvětluje mluvčí UPOL Gabriela Dvorníková Sýkorová.

cambridge1

Přednáškové sály na Univerzitě v Cambridge zůstanou ještě nějakou dobu zavřené

Ministerstvo školství zatím nevydává opatření, která by souvisela s příštím akademickým rokem, a soustředí na ten právě dobíhající. „Prioritu má samozřejmě prezenční výuka. Nicméně na vysokých školách byly vytvořeny různé podpory distančního vzdělávání, které by bylo vhodné využít i v budoucnu, říká mluvčí MŠMT Aneta Lednová s tím, že takové snahy ministerstvo podporuje.

V zahraničí už se některé univerzity uchýlily k plně online výuce alespoň na následující podzimní semestr, nicméně na námi oslovených univerzitách zatím ani takové rozhodnutí nepadlo. V září nebo říjnu se na půdu svých fakult studenti nevrátí například v Manchesteru, Montrealu nebo na Kalifornské státní univerzitě.

Ztráta prestižního benefitu

Odlišné přístupy univerzit k online výuce po světě zaregistroval i Ondřej Kania, který v rámci své organizace JK Education vysílá české studenty na zahraniční vysoké školy. Pro CzechCrunch uvedl, že například na amerických univerzitách se uvažuje o začátku podzimního semestru ještě online, následoval by přílet studentů a pokračování výuky v běžném režimu.

leadspicker

Přečtěte si takéZ vlastní potřeby globální byznys. Český Leadspicker automatizuje rutinní činnosti a nabírá 50 milionů korunZ vlastní potřeby globální byznys. Český Leadspicker automatizuje rutinní činnosti a nabírá 50 milionů korun

„Krok Cambridge chápu trochu jako marketingový, protože to oznámili první. Na druhou stranu pravděpodobnost, že by se v Anglii v září sešli studenti z celého světa, je minimální a je to tedy pochopitelný krok,“ říká Kania, který teď výuku na dálku nasadil i na vlastních středních školách, které provozuje v České republice a na Slovensku.

Podle sedmadvacetiletého podnikatele přináší dlouhodobý online režim jak benefity, tak i problémy. V pozitivním duchu to znamená, že například hostující profesoři nebudou muset dojíždět na univerzity osobně.

lekarska_fakulta-kampus

Foto: MUNI

Na lékařské fakultě MUNI vede Dobrovolná oddělení environmentální fyziologie

Kromě příjmů například z internátů ale školy jako Cambridge přijdou dočasně také o jeden ze svých největší benefitů – networking a komunitu, ze kterého nejlepší studenti světa čerpají celý život. Kania tvrdí, že pokud by měly v online režimu být dlouhodobě, mohou právě proto přicházet o svou prestiž.

V případě studentů přijíždějících do Česka nastává taktéž problém. Zástupci dvou největších českých univerzit shodně pro CzechCrunch uvádí právě zahraniční studenty jako ty, na které se s ohledem na online výuku chtějí nyní soustředit.

Kania doplňuje, že zájmem univerzit je do Česka studenty dostat mimo jiné i kvůli financím, protože na tuzemských veřejných univerzitách zahraniční studenti mnohdy platí školné. „Budeme muset vymyslet, jak sem zahraniční studenty dostat, protože jinak mohou některé obory v Česku přijít o desítky procent rozpočtu,“ doplňuje Kania.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym