V Dubaji vyrostl hotel od architektonického studia Zahy Hadid. Přímo ve středu má osmipatrovou díru

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

opus-min

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Nový hotel v Dubaji má podobu skleněné krychle s obřím nepravidelným výřezem uprostřed

0Zobrazit komentáře

Pokud se o Dubaji nemluví ve spojitosti se superauty ve službách policie, jetpacky ve službách hasičů nebo dronech taxislužeb, nejspíš zde právě vznikl další architektonický skvost. Tentokrát za jeho designem budovy, jejíž název Opus vypovídá mnohé, stojí studio Zaha Hadid Architects. Hotel ve tvaru kvádru s výškou 93 metrů a 20 podlažími má přímo uprostřed obrovskou díru.

Projekt, který se neztratí ani vedle nejvyšší budovy na světě Burdž Chalífa stojící nedaleko, svou dlouhou cestu k letošnímu dokončení začal už v roce 2007. Tehdy slavná irácko-britská architektka Zaha Hadid představila jeho první návrh. O tři roky dříve se stala první dámskou recipientkou prestižní Pritzkerovy ceny, inspirované Nobelovou cenou a udělovanou za výjimečný přínos v oblasti architektury. Nedávno bylo v Číně otevřeno největší letiště na světě inspirované tvary mořské hvězdice, které její studio vytvořilo.

Zaha Hadid zemřela v roce 2016, dubajský hotel tak bude jedním z posledních dokončených projektů, na němž přímo pracovala. Mezi ně patří například i čtveřice výškových budov v Bratislavě. Ve většině svých návrhů inovativně pracuje s křivkami, za což si ostatně vysloužila označení „královny křivek“. Ty se v Opusu objevují v trochu jiné formě než v samotném vnějším tvaru budovy.

opus-zaha-hadid-dubai-2-min

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Ve dne se ve skleněných stěnách Opusu odráží okolní město

První pohled na nový luxusní hotel v Dubaji může působit trochu matoucím dojmem. Její vnější tvar se zdá jako krychle s velkým nepravidelným otvorem uprostřed. Ve skutečnosti se však jedná naopak o dvě budovy, které jsou ve vrchní a spodní části propojeny několikapatrovými průchody.

Že se nejedná jen o otázku poloplné, nebo poloprázdné sklenice je zřejmé při pohledu z jiného úhlu, odkud jsou jasně vidět poměrově malé rozměry horního průchodu. O to zajímavější tvar budovy je, jelikož může z různých perspektiv vytvářet rozdílné dojmy.

Její vnitřní „otvor“ je pak plný vlnících se ploch, narušujících jinak geometricky přesně rozvrženou plně prosklenou stavbu. „Opus byl navržen jako dvě nezávislé věže, které splývají do jednotného celku nabírajícího formu krychle. Tato krychle byla uprostřed narušena, vytvářejíc nepravidelný prázdný prostor, který je důležitou části celkového objemu designu,“ vysvětluje studio Zaha Hadid Architects.

opus-zaha-hadid-dubai-3

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Z jiného úhlu Opus jako krychle nevypadá

Celý hotel je vysoký 93 metrů, široký 100 metrů a hluboký 87 metrů. Obsahuje 20 nadzemních a sedm podzemních pater. Asymetrický most v jeho horní části je umístěn 72 metrů nad zemí, je 38 metrů široký a pokrývá tři patra. Ve spodní části mu odpovídá atrium dosahující do výšky čtyř pater.

qatar

Přečtěte si takéDěkujeme, hrdinové. Qatar Airways nabízí zdravotníkům 100 tisíc volných letenek zdarma, letět mohou i ČešiDěkujeme, hrdinové. Qatar Airways nabízí zdravotníkům 100 tisíc volných letenek zdarma, letět mohou i Češi

Celý exteriér pokrývá 4 300 jednotlivých panelů skla s protisluneční vrstvou Low-E. Ta odráží teplo ze slunce, čímž v horkém dubajském klimatu snižuje energetické a důsledkem i ekologické nároky budovy. Dále mají v tomto ohledu pomoci také senzory automaticky upravující ventilaci a světla podle obsazení hotelu.

Kromě toho je část nábytku vyrobena z recyklovatelných materiálů a po otevření jsou naplánovány programy minimalizující používání plastů. Například místo plastových lahví na vodu budou hosté dostávat lahve z nerezové oceli.

opus-zaha-hadid-dubai-4

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Dvě věže Opusu v horní části spojuje třípatrový most

opus-zaha-hadid-dubai-5-min

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Čtyřpatrové lobby hotelu

Prázdný prostor ve středu Opusu byl navržen v softwaru pro modelování 3D objektů, který pomohl identifikovat části vyžadující zvláštní zpevnění. Vnější skleněné stěny ve dne působí jako obří zrcadlo odrážející nebe a okolní město, v noci je pak „díra“ zvlášť osvětlena LED světly.

Celá stavba obsahuje jak luxusní hotel se 74 pokoji, 19 apartmány, velkou posilovnou, restauracemi a bary, tak kancelářské i obytné prostory. Samotná Zaha Hadid se přitom kromě vnějšího designu budovy postarala také o interiér, čímž se žádný jiný hotel pyšnit nemůže. Mezi její díla tedy patří nábytek v lobby hotelu, pohovky s integrovanými stolky i vybavení koupelen.

Zájemci o pobyt mohou konečně vytvářet rezervace i přes stále probíhající koronavirovou krizi. Ceny začínají na 196 eurech (zhruba 5 300 korun) za noc pro dvě osoby a pokračují až k 1 500 eurům (41 000 korun) za apartmán s vlastním barem a velkou vířivkou. V současnosti se stále dokončují některé detaily budovy a oficiální otevření má proběhnout ve druhé polovině tohoto roku.

opus-zaha-hadid-dubai-9

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

V popředí Opus, v pozadí nejvyšší stavba na světě Burj Khalifa

opus-zaha-hadid-dubai-8

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Po setmění je „otvor“ v budově osvětlen

opus-zaha-hadid-dubai-10-min

Jeden ze základních pokojů hotelu

opus-zaha-hadid-dubai-6

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Architektka Zaha Hadid se postarala i o design koupelen

opus-zaha-hadid-dubai-7-min

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Také interiéry hotelu jsou plné ikonických křivek Zahy Hadid

Diskuze (0)

Novinka

Anonym