Už nepůjde jen vybalit z krabice a letět. Majitelé dronů budou muset od příštího roku své létající stroje registrovat

drone1

Foto: Diana Măceşanu/Unsplash

Létání s dronem už nebude tak snadné

0Zobrazit komentáře

Dron je pro někoho hračkou, pro někoho alternativou k fotoaparátu a někteří jej používají jako pracovní nástroj. Ať už je účel jakýkoliv, od příštího roku bude roztáčení jejich rotorů v celém vzdušném prostoru Evropské unie svázáno přísnějšími pravidly. Řídit se jimi přitom bude muset v podstatě každý, kdo chce se svými drony létat.

Vybalit dron z krabice, smontovat, zapnout, propojit s ovládacím zařízením či mobilním telefonem a letět, kamkoliv se člověku zamane. Takto jednoduše by mohl vypadat každý start dronu, pokud by jeho provoz nebyl svázán pravidly a omezeními, jež jsou platná i v České republice.

V praxi to znamená, že je ještě před startem nutné nastudovat, kdo a kde může s drony létat, byť to zatím mnoho „pilotů“ neřeší. Příští rok navíc přinese nové požadavky, které provoz dronů ještě o něco zkomplikují.

V platnost totiž vstoupí pravidla, na základě kterých se budou majitelé dronu muset registrovat v nově vzniklém registru. Registrace bude povinná pro každého, kdo vlastní dron, jehož váha přesahuje 250 gramů. Dále každý, jehož dron sice má váhu menší, je ale vybaven kamerovým zařízením nebo jeho dopadová energie přesahuje 80 joulů. A tato povinnost se vztahuje i na ty, jejichž drony spadají do nově vzniklých kategorií označených jako specifické a certifikované.

Ještě předtím, než bude chtít dotyčný se svými drony vzlétnout, bude nucen své létající stroje označit jedinečným číslem, které mu bude přiděleno v registru. Dobrou zprávou je, že pro všechny drony bude stačit pouze toto jediné číslo, celá registrace bude zcela zdarma a vyřídit ji půjde i online.

Otevřené, specifické a certifikované drony

Pro některé ale bude udělení registračního čísla pouze začátkem povinností nutných ke splnění podmínek ke startu. Jak již zaznělo výše, nová pravidla stanovují nové kategorie provozu dronů. Drony zařazené do každé z nich budou podléhat odlišným způsobům regulace a na jejich provozovatele, piloty nebo techniku budou kladeny rozdílené požadavky pro jejich provoz.

drone2

Foto: Diana Măceşanu/Unsplash

Drony patří mezi stále rozšířenější zábavu

Drony spadající do první z nich, tzv. otevřené kategorie, bude moci provozovatel užívat okamžitě po registraci, pokud bude splňovat obecné požadavky pro provoz dronů, které jsou v platnosti již nyní. Tato kategorie má další tři podkategorie, které přinášejí další odlišné požadavky na maximální hmotnost dronů, minimální vzdálenost od lidí či úroveň proškolení pilota.

Druhou kategorií je tzv. specifická kategorie. Ta je vyhrazena pro ty, jejichž stroje určitým způsobem překračují limity předchozí kategorie. V tomto případě si bude muset provozovatel dronu nechat zpracovat rozbor rizik letu dronu, na základě kterého bude vydáváno povolení.

petr-miklik-min

Přečtěte si takéSeznam buduje další globální službu. Kupi.cz za rok expandovalo do 17 zemí a chce být největším nákupním rádcemSeznam buduje další globální službu. Kupi.cz za rok expandovalo do 17 zemí a chce být největším nákupním rádcem

Certifikovaná kategorie je kategorie, která tak trochu myslí na budoucnost. Spadat do ní budou například takové drony, které na své palubě ponesou pasažéry či budou provozovány nad větším počtem shluku osob. Pro pilotování takových letounů bude nutné disponovat technickým osvědčením a proškoleným personálem na úrovni srovnatelné s dnešními letadly s posádkou.

Tato nová nařízení měla původně vstoupit v platnost již 1. července tohoto roku, z důvodu pandemie koronaviru ale bylo vše oddáleno. Pravidla proto vstoupí v platnost až 31. prosince tohoto roku. Budou platná jak u nás, tak i ve všech ostatních zemích EU a navazují na již zavedené regule. Ty například hovoří o provozu dronů ve vizuálním dohledu, určují maximální letovou výšku nad terénem či dodržování dostatečných vzdáleností od osob, které jsou nezúčastněné letu.

Kompletní znění všech budoucích i aktuálních pravidel pro bezpilotní letouny lze nalézt na stránkách letejtezodpovedne.cz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym