Uber v Česku balí rozvoz jídla, s Uber Eats se chce soustředit na výdělečnější trhy. V Praze budou dál jezdit jeho taxíky

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

uber-eatsInsider

Foto: Uber

Služba Uber Eats pro rozvoz jídla, kterou v Česku vedl Tomáš Peťovský, v Praze končí

0Zobrazit komentáře

Až si budete chtít za měsíc objednat jídlo ze své oblíbené restaurace, už to nepůjde přes Uber Eats. Koronavirová pandemie může mít i nečekané oběti a právě americká služba pro rozvoz jídla je jedním z nich. Nejedná se sice o globální konec služby, ale Uber Eats zavírá několik evropských trhů a týká se to i České republiky.

V Praze už Uber několik let funguje jako alternativní taxislužba. Od roku 2018 pak v tuzemském hlavním městě spustil i svou službu Uber Eats pro rozvoz jídla, která mu po světě velmi rychle roste a stává se stále zajímavější součástí celého byznysu americké firmy. Jenže se ukazuje, že velký růst neplatil pro úplně všechny trhy.

„Po několika letech, kdy jsme se ve spolupráci s partnery ze strany restaurací starali o snadný a spolehlivý rozvoz jídla, jsme došli k nelehkému rozhodnutí, že k úterý 3. června 2020 ukončíme činnost Uber Eats v České republice,“ uvedla firma v nečekaném prohlášení.

uber-eats-10

Objednat si jídlo přes Uber Eats už v Česku od června nepůjde

Přestože se mluví o tom, že food delivery služby aktuálně zažívají žně, protože lidé kvůli koronavirovým opatřením zůstávají doma, restaurace jako takové jsou zavřené, a tak je donáška jídla logickou a stále vyhledávanější volbou, ne všem se daří stejně. V Česku ostatně na tomto trhu panuje velká konkurence, vedle Uber Eats tu stejně dlouho funguje také finský Wolt a silným domácím hráčem je dlouhodobě Dáme jídlo. Nedávno navíc rozjel stejnou službu i Bolt.

„Dospěli jsme k nelehkému rozhodnutí, že v České republice na začátku června ukončíme provoz služby Uber Eats. Tento krok je součástí naší strategie investovat veškerou energii a prostředky do těch světových trhů, které jsou pro Uber Eats nejsilnější,“ potvrdil pro CzechCrunch mluvčí Uber Eats a nepřímo tak potvrzuje, že v Česku nebyl rozvoz jídla pro Uber ekonomicky tak zajímavý jako v jiných zemích.

Podobné vyhodnocení si firma v posledních týdnech udělala rovněž na dalších světových trzích a se službou Uber Eats odchází také z Rumunska, Ukrajiny, Egyptu, Hondurasu, Saúdské Arábie a Uruguaye. Ve všech zemích včetně Česka ale nadále bude provozovat svou alternativní taxislužbu, v rámci které aktuálně poskytuje tisícovku volných jízd zdravotníkům a snaží se hledat ve spolupráci s tuzemskými organizacemi další způsoby pomoci.

uber-eats-apps

V Česku Uber zůstává se svými taxíky, Uber Eats končí

Konec Uber Eats je v Česku každopádně překvapivý. V Praze byli kurýři se zelenými boxy na zádech vidět na každém rohu a v restauracích se pravidelně střídali právě s konkurenčními službami. Evidentně ale služba ani tak nefungovala ekonomicky optimálně, a tak se bude Uber se službou Eats raději soustředit na byznysově zajímavější trhy.

Hlavními službami, které v Praze doručují jídlo z restaurací, tak od června budou Wolt a Dáme jídlo. „V rámci okolností, které v posledních týdnech přinesly rychlé změny v životě každého, se nám daří dobře. Bohužel v tuto chvíli nemůžeme sdílet přesnější čísla, ale vidíme, že nárůst, který vidíme, je větší než minulý rok touto dobou,“ prozradil pro CzechCrunch Jan Foret, generální manažer Woltu v Česku.

martin-kasa0boxed2

Přečtěte si takéZe dne na den jsme měli v Pilulce nápor na úrovni stovek procent oproti normálu, říká Martin Kasa na CzechCrunch OnlajnuZe dne na den jsme měli v Pilulce nápor na úrovni stovek procent oproti normálu, říká Martin Kasa na CzechCrunch Onlajnu

„Kromě soustředění se na absolutní bezpečnost v rámci aktuální situace a následování doporučení vlády se plánujeme v České republice dále rozrůstat, ať už v rámci stávajících měst nebo měst nových,“ prozrazuje další plány Foret, jehož služba před rokem vstoupila i do Brna. Růst v posledních týdnech eviduje i domácí služba Dáme jídlo, která patří pod globálního hráče Delivery Hero a je nejen v Praze, ale po celé republice dlouhodobě etablovaná.

„Počet objednávek na Dáme jídlo roste meziročně stabilně a dlouhodobě o 45 až 50 %. Na těchto číslech jsme se drželi i v průběhu většiny března. V posledních týdnech však růst ještě zrychlil a meziročně jsme vyrostli o zhruba 80 až 90 %. Tento růst jsme zaznamenali i přes to, že zhruba čtvrtina z více než 3 tisíc restauračních partnerů i nadále zůstává zavřená,“ uvedl pro CzechCrunch Filip Fingl, výkonný ředitel Dáme jídlo.

„Současný růst vzhledem k okolnostem považujeme za úspěch a pracujeme na tom, aby z něj profitovali všichni naši restaurační partneři, jelikož tento růst znamená především nárůst objednávek v jednotlivých restauracích,“ dodává Fingl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym