Solitaire slaví 30 let. Z nástroje, který učil práci s myší, se stala součást kancelářské zábavy i největší herní titul Microsoftu

solitaire

Foto: Microsoft

Legendární hra Solitaire slaví 30 let

0Zobrazit komentáře

Každé dítě, které vyrůstalo v 90. letech, moc dobře vědělo, jaké poklady najde mezi předinstalovanými hrami na počítači s operačním systémem od Microsoftu. Kromě pestrobarevného 3D Pinballu a na první pohled absolutně nelogického Minesweeperu to byl také Solitaire, největší zabiják nudy, který byl záchranou otrávených zaměstnanců i znuděných žáků. Nyní tato hra slaví 30. výročí, ale do důchodu se rozhodně nechystá.

V potemnělé kanceláři se náhle rozsvítí světla zářivek. Rozespalý zaměstnanec se s kávou v ruce ztěžka posadí do křesla, zapne počítač a vyslechne si charakteristickou znělku operačního systému Windows. Ta mu oznámí onu smutnou zprávu, že opět začal jeho pracovní den. Kurzor se následně začne pomalu přibližovat k ikoně ve tvaru poštovní obálky, když v tom prudce změní směr a zamíří k ikoně balíčku karet.

Ještě předtím, než se začne pracovat, se totiž vždy najde čas na jednu rychlou partičku Solitairu.

solitaire3

Tato hra stále baví miliony lidí po celém světě

Nějak tak začínala každodenní rutina nejednoho zaměstnance, který byl vybaven počítačem s operačním systémem Windows. Microsoft začalo touto hrou vybavovat své operační systémy od 22. května roku 1990, což znamená jedinou věc. Solitaire je dnešním dnem záležitost stará 30 let. Ve starém železe bychom ji však hledali marně. Ostatně podle Microsoftu hraje kultovní Solitaire stále přes 35 milionů lidí měsíčně.

Kliknout, přetáhnout a pustit. Jednoduchý manévr, pomocí kterého šlo v populární karetní hře drtit virtuálního oponenta. Jako první tak mohli činit majitelé operačního systému Windows 3.0. Za vývojem hry stál muž jménem Wes Cherry a design karet navrhla slavná designérka Susan Kare. Právě jí vděčíme za dlouhé rozhodování, zda je jako rub karet lepší tajemný hrad, nebo palma na pláži.

Microsoft tuto hru zařadil do předinstalované výbavy operačního systému především z toho důvodu, aby naučil uživatele pracovat s myší a principem drag-and-drop ovládání operačního systému. Spolu s tím měla karetní hra, ve skutečném karetním světě známá jako Klondike, pomoci odbourat strach uživatelů z používání celého operačního systému.

To se Solitairu bezpochyby podařilo, stejně jako se mu podařilo efektivně odbourávat nudu na pracovišti či ve škole. Hra se dokonce stala tak populární, že je dodnes označovaná za nejpoužívanější program ve Windows. Nikoliv Word, nikoliv Excel, ale právě Solitaire.

solitaire1

Trojice klaunů je další z volitelných grafických pojetí rubu karet

Kvůli hraní zaměstnanci dokonce přestávali chodit během pauz na kávu nebo cigaretu jen proto, aby si mohli střihnout další partičku. Ovšem ne vždy se podařilo užít si vítěznou animaci kaskády létajících karet v čase pauzy.

V roce 2006 tehdejší starosta New Yorku Michael Bloomberg navštívil jeden ze státních úřadů v Albany. Bohužel zrovna ten den se jeden ze zaměstnanců úřadu zapomněl u hry Solitairu, což Bloomberg, k jeho smůle, zaregistroval. Nebohý pan Greenwood, který svou práci na úřadu vykonával šestým rokem, dostal okamžitě padáka. Důvodem byl právě onen virtuální karban, který Bloomberga značně rozlítil.

josefbenes

Přečtěte si takéAby rozběhl startup, prodal veškerý svůj majetek. Teď Josef Beneš získal miliony na digitalizaci stavebnictvíAby rozběhl startup, prodal veškerý svůj majetek. Teď Josef Beneš získal miliony na digitalizaci stavebnictví

„Očekávám, že se všichni zaměstnanci města – včetně mě – budou naplno věnovat své práci. Není nic špatného na tom, udělat si přestávku, není to však vhodné během pracovního dne u pracovního stolu,“ pronesl Bloomberg podle The New York Times.

Vlastní den i síň slávy

Solitaire je pevnou součástí všech operačních systémů Microsoftu, mimo Windows 8.1. Paul Jensen, vedoucího studia Microsoft Casual Games, proto odhaduje, že je nainstalovaný na více než jedné miliardě počítačů. Ty jsou rozesety po 200 zemích celého světa, nechybí například ani na Antarktidě, a nabízí hru ve více než šedesáti jazykových mutacích.

Solitaire se stal natolik významným, že byl 22. květen označen za jeho den. V minulém roce se mu dokonce dostalo té pocty, že byl zařazen do herní síně slávy. Solitaire se tak ocitl ve společnosti takových her, jako je Tetris, Doom či World of Warcraft.

„Tato hra dokázala, že analogové hry mohou být v digitálním světě nejpopulárnější, a také ukázala, že existuje herní trh, který přitahuje všechny typy lidí. V mnoha ohledech pomohla připravit cestu pro růst trhu s casual hrami, který je dnes tolik populární,“ nechal se v roce 2015 slyšet Jeremy Saucier ze společnosti The Strong.

Technologický gigant, který stojí za vznikem Solitairu, jeho 25. výročí oslavil velkým turnajem a vydáním speciální kolekce Star Club. Jednu z nejhranějších her na zařízeních s operačním systémem Android, kde jej aktivně hraje přes 100 milionů hráčů, chce připomenout i nyní, například speciálním tričkem za 25 dolarů.

solitaire4

Foto: Microsoft

Dnes má Solitaire moderní tvář a to i z dílny samotného Microsoftu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym