Sledujte živě: SpaceX chce dnes večer poprvé v historii vypustit do vesmíru astronauty

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex_22

Foto: NASA / Twitter

První lidská posádka na palubě lodi SpaceX – Dough Hurley (vpředu) a Bob Behnken

0Zobrazit komentáře

Ve středu celý svět s napětím sledoval, jak se poprvé za devět let měli z americké půdy vznést do vesmíru dva astronauti a poprvé od roku 1981 ve zcela nové lodi, konkrétně Crew Dragon od společnosti SpaceX.

Počasí nakonec ale pokus zhatilo a pouhých sedmnáct minut před startem bylo odpočítávání ukončeno. Nemožné bylo vystartovat kvůli bouřkové aktivitě, ale i tropické bouři, která se zformovala jen pár hodin před startem. Náhradní termín byl tedy stanoven na sobotu.

Počasí nicméně stoprocentně nepřeje astronautům ani teď. Přesto bylo v sobotu ráno floridského času mezi NASA a SpaceX dohodnuto, že budou pokračovat v odpočtu a všech přípravách, stejně jako v případě středečního pokusu. Nejnovější údaje hovoří o tom, že povětrnostní podmínky pro start budou splněny s 50% pravděpodobností.

Přinášíme proto přehled základních údajů o tom, jak a kde misi sledovat, kdo se jí účastní, kam míří a co celkově znamená.

O jakou misi jde: Celým názvem mise Crew Dragon Demo-2. První pilotovaná mise společnosti SpaceX, první let astronautů z americké půdy od konce programu Space Shuttle (2011). Zároveň i poslední testovací let lodi Crew Dragon, kterou má NASA využívat k letům na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Kdo poletí na palubě: Dva aktivní astronauti NASA – Dough Hurley a Bob Behnken. Oba jsou zkušenými letci z programu Space Shuttle. Hurley, tentokrát v roli velitele, letěl i v roce 2011 na vůbec poslední misi v raketoplánu.

Odkud raketa vystartuje: Kennedyho vesmírné středisko na floridském mysu Canaveral. Raketa Falcon 9 vystřelí z historicky slavné rampy LC-39, tedy ze stejného místa, z něhož už startovaly například lety programu Apollo k Měsíci.

Jaký je cíl mise: Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Na ní oba astronauti dorazí v lodi Crew Dragon zhruba 19 hodin po startu. Doplní trojčlennou posádku, která na ISS aktuálně je. Zůstat tam budou moci až 120 dní.

Kdy se celá mise odehraje: Poslední přípravy na na let se odvíjejí po celý dnešní den. Zde je krátký přehled klíčových událostí podle aktuálně stanoveného času vzletu. Všechny časy jsou uvedené v SELČ.

  • 17:22 – Astronauti dostávají briefing k počasí a NASA je oficiálně předává SpaceX, následně se začínají oblékat do skafandrů.
  • 18:00 – Posádka vychází ven z administrativní budovy NASA, nasedá do automobilů Tesla a vyráží na 13 kilometrů dlouhou cestu k přistávací rampě.
  • 18:47 – Posádka zalézá do lodi Crew Dragon.
  • 19:27 – Za posádkou se zavírá průlez a podpůrní pracovníci opouští odpalovací rampu.
  • 20:40 – Od lodi se vzdaluje přístupový můstek.
  • 20:47 – Začíná tankování rakety.
  • 21:21 – Řídící letu dává finální povolení ke startu.
  • 21:22 – Zážeh a a start mise.
  • neděle 16:29 – Crew Dragon se připojuje k Mezinárodní vesmírné stanici.

Jak misi sledovat: Celou událost včetně příprav živě na svých youtubových kanálech přenáší jak NASA, tak SpaceX. Kontinuální vysílání po celou dobu letu je možné sledovat na kanálu NASA TV. K dispozici budou jak živé záběry přímo z lodi Crew Dragon, tak komunikace mezi řídícím střediskem a astronauty.

Co tento let znamená do budoucna: V případě úspěchu získá NASA nezávislost na ruských Sojuzech při dopravě astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici. Poprvé v lidské historii se také začne používat moderní vesmírná loď pro lidskou posádku, vyvinutá plně v 21. století. Otevřou se také brány vesmírného turismu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym