Prvomájový koncert v digitálních Helsinkách. Finové uspořádali po vzoru Fortnite virtuální oslavu pro stovky tisíc lidí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

virtualhelsinki_3

Foto: HS.fi

Na virtuálním koncertě v Helsinkách nechyběl ani ohňostroj

0Zobrazit komentáře

Jeden z celosvětových svátků, který musel být letos výrazně okleštěn kvůli epidemii koronaviru, je i první máj. Zatímco v našich končinách ho známe spíše jako svátek práce nebo zamilovaných, ve Finsku je tradičně spojován i s množstvím koncertů a kulturních akcí.

Za normální situace by tak Helsinky v těchto dnech burácely životem, letos ale radnice severoevropské metropole v rámci bezpečnostních opatření místo společenských setkání spoléhala hned na několik moderních technologií. Konkrétně na digitální model města, internetový livestream a virtuální realitu.

Spojením těchto elementů a umělců vznikl virtuální koncert v ulicích modelu Helsinek, na který se připojilo celkově 700 tisíc diváků, tedy více než desetina finské populace. Ti si mohli vybrat v digitálním prostředí i svého avatara a tvořit tak iluzi plného náměstí.

O něco realističtější zážitek mohli mít uživatelé VR headsetů. Hudebníci z nejpopulárnější finské kapely JVG následně hráli před zeleným plátnem a technici se starali o to, aby byli v živém přenosu zobrazováni přímo v centru finského hlavního města. Nechyběly ani velké 3D hologramy a jiné efekty.

„Tento rok budeme mít velmi jiný první máj, protože jsme nuceni ho slavit rozdělení. Přestože ale nemůžeme být fyzicky spolu, stále si tento den můžeme připomenout jako komunita,“ řekl před akcí starosta Helsinek Jan Vapaavuori.

Helsinky se za účelem tohoto digitálního koncertu spojily s vývojářskou společností Zoan, v níž již dva roky pracuje na detailním modelu finského hlavního města desítka vývojářů. Ti už vytvořili v digitálním prostředí kompletní město a teď ho mohli naplno využít.

virtualhelsinki_1

Foto: Virtual Helsinki

Člen skupiny JVG byl ve skutečnosti ve studiu

S tím, jak se karanténní opatření prodlužují, severské město plánuje i další podobné digitální akce. Svůj projev ve virtuálním prostředí přidal navíc i starosta Vapaavuori, který uvedl, že model města by měl do budoucna sloužit i jako platforma pro soukromníky na opětovné rozjetí jejich podniků.

travis-scott-fortnite-1

Přečtěte si takéTravis Scott zahrál ve hře Fortnite. Na virtuální koncerty slavného rappera dorazilo přes 12 milionů fanouškůTravis Scott zahrál ve hře Fortnite. Na virtuální koncerty slavného rappera dorazilo přes 12 milionů fanoušků

Inspiraci čerpaly Helsinky mimo jiné z virtuálních koncertů ve hře Fortnite. V podstatě na stejném principu v ní loni pořádal unikátní diskotéku světoznámý DJ Marshmello, který na hity jako Alone nebo Happier tehdy do hry přilákal miliony diváků.

Vydavatel populární hry ovšem na koncert navázal i v pandemické době. Před pár dny v ní uspořádal krátké turné ve spolupráci se světovým rapperem Travisem Scottem, který do virtuálního prostoru Fortnite vnesl pořádnou dávku zběsilých efektů a psychedelické atmosféry. V jednu chvíli díky tomu dokonce padl rekord v počtu souběžně aktivních hráčů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym