Přileťte, proplatíme vám část letenek. Sicílie se vzpamatovává z pandemie a láká turisty na výhodnější dovolenou

Filip HouskaFilip Houska

cefalu-palermo-sicilie

Foto: Jacek Dylag/Unsplash

Historické město a letovisko Cefalù na severu ostrova

0Zobrazit komentáře

Vstřebávání sálající energie historického Palerma v obklopení azurového nebe a vůně typických středomořských pokrmů, zatímco v hlavě promýšlíte výlet na 260 kilometrů vzdálenou Etnu poblíž Katánie, je letos pro většinu z nás nejspíš utopie. Nemůže za to ani tak tento vyhlášený italský ostrov a ráj turistů jako spíš podvědomé obavy a nařízení, jež plynou z koronavirové pandemie.

Myšlenka hlavní dovolenkové sezóny bez turistů představuje pro země slunného Středomoří velký problém. Ať už jde o Itálii, Řecko nebo Španělsko, podstatná část jejich příjmů plyne právě z turistického ruchu, který je nyní ochromen a podle všeho v této fázi zůstane i následující měsíce (byť jednotlivé země svá opatření postupně uvolňují).

Vlády daných států tak budou muset buď doufat, že se vyvolaná panika a nejrůznější lokální omezení brzy vrátí do normálu, čímž se logicky zvýší zájem o cestování, nebo tomuto zlepšení jít tak trochu naproti. A právě oblíbená Sicílie přichází s řešením, díky němuž chce turisty na svůj ostrov dostat za výhodnějších podmínek.

palermo-sicilie

Foto: Michele Bitetto/Unsplash

Náměstí v Palermu, hlavním městě italské Sicílie

Protože se Itálie jako jedna z nejvíce zasažených zemí koronavirem včera po více než dvou měsících izolace dala do pohybu a lidem umožnila chodit alespoň do práce, sicilská samospráva několik dní před uvolněním těchto opatření rozhodla, že bude turistům hradit polovinu nákladů vynaložených za letenky. V praxi by to mělo znamenat pořízení speciálního voucheru, v němž bude 50% sleva pro cestující zahrnuta.

Rychlejší návrat k běžným dnům

Součástí této akce, která se spustí po otevření italských hranic, jsou nicméně i jiné výhodné nabídky, které by mohly turisty motivovat k návštěvě. Jednou z nich jsou zcela bezplatné vstupy do muzeí a na místa s archeologickými památkami. Nehledě na to, že tamní úřady slibují zdarma i každou třetí noc v hotelu.

Na to vše vyhradila Sicílie rozpočet ve výši 50 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun. Pro region je však tato investice do podpory turistického ruchu zásadní, jelikož podle údajů deníku The Times měl jen za měsíce březen a duben přijít o zhruba jednu miliardu eur, kterou by jinak obdržel z útrat turistů a všeho okolo cestování spojeného.

sicilie

Foto: Flo P/Unsplash

Přírodní muzeum Tonnara di Scopello

Klíčovým parametrem je však znovuotevření hranic, které je zatím v nedohlednu. I když se Italové pomalu rozjíždí, o čemž svědčí nejen rozvolnění karantény, ale také brzké otevření obchodů (18. května) a restaurací včetně kaváren (1. června), vpuštění cizinců do země nechce uspěchat. Ostatně jako většina evropských států.

Jakmile se ale tak stane, na oficiálních turistických stránkách Sicílie by se zmíněné nabídky měly objevit v podobě až 400 tisíc voucherů, které posvětil i ministr tamního turismu Manlio Messina. Web VisitSicily.info je v provozu již nyní, nicméně kvůli údajné vysoké návštěvnosti neustále padá a prakticky neexistuje možnost, jak poukazy přednostně pořídit.

Do normálu se postupně vrací i Španělé

Ačkoliv byla Itálie první zemí Evropy, o které se v době globální pandemie mluvilo jako o té nejpostiženější, hrůzu zažívali (a stále zažívají) také Španělé. I na Pyrenejském poloostrově totiž koronavirus řádil ve velké míře, což se odrazilo mimo jiné na útlumu turismu, který zaměstnává stovky tisíc lidí a generuje desítky miliard eur do rozpočtu.

michal-rezac

Přečtěte si takéKyberzločinci nemají morální zábrany ani v těchto dnech, prevence je důležitější než kdy jindy, říká Michal Řezáč z GordicuKyberzločinci nemají morální zábrany ani v těchto dnech, prevence je důležitější než kdy jindy, říká Michal Řezáč z Gordicu

Není tedy divu, že i tam se promýšlí způsoby, jak pláže a historická centra měst – jakmile to situace dovolí – co nejrychleji zaplnit lidmi, a to ideálně za přítomnosti přísných hygienických opatření. Jedním z navrhovaných řešení může být nutnost nošení roušek a jiných ochranných prostředků obličeje přímo během opalování a pohybu na plážích, což zrovna není ideální stav pro nalákání turistů.

Mallorca pak zvažuje, že bude turistické atrakce pouštět v několika fázích. Nejprve povolí vstup pro Španěly cestující z pevninského Španělska. Následně dá zelenou všem Evropanům a mezi posledními budou obyvatelé ostatních zemí světa. Tím chce zamezit nekontrolovanému přívalu cizinců a chaosu, který by vznikl během kontrol.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym