Poslední hodiny do startu. Podívejte se, kde sledovat historickou misi SpaceX a NASA s astronauty na palubě

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex

Foto: SpaceX /Twitter

Do této lodi už za několik hodin nastoupí první astronauti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Aktualizace 27.5. 22:39: Páteční pokus historické mise SpaceX byl z důvodu špatného počasí zrušen pouhých 17 minut před startem. Další možnost budou astronauti mít už v sobotu, ve 21:22 SELČ.

Už jen poslední hodiny dělí SpaceX i celý americký vesmírný program od historického okamžiku. Dle aktuálního plánu se v pátek ve 22:33 našeho času z floridského mysu Canaveral odlepí raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon se dvěma astronauty na palubě.

Bude to vůbec poprvé, co SpaceX bude mít co do činění s lidskou posádkou a zároveň to bude poprvé od roku 2011, kdy se z americké půdy vznesou astronauti. V případě úspěchu to znamená, že NASA přestane být od dob vyřazení svých raketoplánů závislá na ruských Sojuzech při dopravě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

K dnešnímu letu vedly roky příprav, nicméně poslední hodiny před startem jsou událostmi nabyté a načasované do posledních sekund. V čase vydání tohoto článku (18.15) ještě platí, že do průběhu dnešního dne může výrazně promluvit počasí. To totiž historickému okamžiku příliš nepřeje – na Floridě od rána prší, je zataženo a několik stovek kilometrů severně se formuje tropická bouře. Přesto NASA učinila rozhodnutí pokračovat v odpočtu.

crew-dragon5

Foto: SpaceX

Astronauti Doug Hurley a Bob Benhken při výcviku pro let vesmírnou lodí Crew Dragon

Pro loď samotnou, která už několik dní ční na floridské rampě, začaly první provozní úkony už pět hodin před startem (17:33 středoevropského letního času (SELČ)). O třináct kilometrů dál a o hodinu později (18:33 SELČ) NASA oficiálně předává astronauty Douga Hurleyho a Roberta Behnkena do rukou SpaceX. Následuje oblékání do futuristických skafandrů a slavností přejezd ke startovací rampě. K přepravě jsou – jak jinak – využity speciálně upravené vozy Tesla Model X.

Posádka bude v lodi už dvě hodiny před startem

Do rakety samotné začínají astronauti usedat už dvě a půl hodiny před startem (20:03 SELČ). Následuje několik kontrol a mimo jiné se sedadla, v nichž jsou oba upoutáni, otočí směrem vzhůru. Za další půl hodinu (20:33 SELČ) se podpůrní pracovníci s posádkou loučí, zavírají za nimi poklop a rampu opouští.

Další klíčový okamžik nastává pouhých 45 minut před startem (21:48 SELČ). Vedoucí letu dá z řídícího střediska pokyn, zda může začít tankování rakety. Pokud všechno probíhá podle plánu, o tři minuty později se zároveň začne od rakety oddalovat přístupový most pro posádku.


Vzápětí se nastartuje i systém nouzového odpojení kapsle Dragon. Už v tuto chvíli, tedy 37 minut před startem, se mohou v případě nouze astronauti od rakety oddělit a s pomocí raketových motorů na samotné lodi se odpálit do bezpečné vzdálenosti. Tento mechanismus ostatně SpaceX už předvedlo ve zkušební misi.

Pět minut před startem se Dragon přepojuje na interní elektrické obvody. Začíná poslední fáze a palubní počítač provádí poslední kontroly. Čtyřicet pět sekund před startem dává řídící letu finální pokyn ke startu. Následuje scénář, který se (až na posádku na palubě) neliší od toho, na co jsme u rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon už zvyklí několik let.

nasacrew

Přečtěte si takéElon Musk dává za astronauty ruku do ohně. SpaceX a NASA příští týden vypustí historickou pilotovanou misiElon Musk dává za astronauty ruku do ohně. SpaceX a NASA příští týden vypustí historickou pilotovanou misi

Necelé tři minuty po startu se odděluje první stupeň rakety Falcon 9 a začíná svou cestu zpět na Zemi, na mořskou plošinu, na které přistává už devět minut po startu. Mezitím druhý stupeň rakety dostává loď Dragon pomocí několika zážehů na dráhu Mezinárodní vesmírné stanice. Právě s ní se o téměř 19 hodin později spojí. Přesněji řečeno, aktuální kalkulace hovoří o čase ve čtvrtek v 17:39:25 SELČ.

Dvojice astronautů se tak potká se současnou posádkou na Mezinárodní vesmírné stanici a začne tam svůj pobyt. Jak dlouho přesně zůstanou, zatím není známé.

Jak historickou misi sledovat

SpaceX své lety pravidelně přenáší živě na internetu a ani dnešní historická mise s označením Crew Demo-2 nebude výjimkou. Ucelenější stream, který pokrývá vše důležité už od prvních úkonů na lodi Crew Dragon, přenáší NASA TV už od 18:15 SELČ.

Simultánní livestream vysílá i SpaceX. na svém kanále. NASA ovšem přislíbila kontinuální přenos celých příprav i devatenácti hodin letu. V samotné lodi Crew Dragon bude taktéž kamera a diváci by mohli během startu vidět záběry přímo z ní.

Ve vesmírném průmyslu ovšem není nic stoprocentní a je třeba počítat i s variantou, že let bude odložen na záložní termín v sobotu. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak při vesmírných letech děje, je právě zmíněné počasí. Až do posledních sekund nebude záležet jen na podmínkách přímo v blízkosti startovací rampy, ale i v zóně táhnoucí se stovky kilometrů severně, kam by Dragon mohl přistát v případě nouze. Právě tam ale meteorologové hlásí formování tropické bouře.

K dnešnímu startu vedla v posledních měsících řada testů a zkušebních letů. Tím posledním bylo lednové nouzové odpojení lodi Crew Dragon od rakety Falcon 9 za letu. Celý postup programu pozdržela havárie v dubnu 2019, při níž předchozí verze Crew Dragonu explodovala v důsledku úniku chemikálií.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym