Pokochejte se Rembrandtovou genialitou. V obří digitální verzi slavného díla si můžete prohlédnout každý milimetr

Michal PtáčekMichal Ptáček

rembrandt

Slavný Rembrandtův obraz si můžeme vychutnat z maximálního detailu

0Zobrazit komentáře

Slavný holandský malíř, kreslíř a grafik Rembrandt, celým jménem Rembrandt Harmenszoon van Rijn, se více než 350 let po své smrti dočká velké technologické pocty, kterou by asi během svého života ani nedokázal předpovědět. Může za to Noční hlídka, respektive jeho nejznámější malířské dílo.

Umělecký počin, který zachycuje vojenskou posádku vedenou kapitánem Fransem Banningaem Cocqem a poručíkem Willemem van Ruytenburchem, se totiž v rámci probíhající restaurace stalo cílem nejmodernějších technologií. Ty nám umožní si jej prohlédnout z do této doby nepředstavitelného detailu.

Tvůrci z amsterdamského Rijksmusea, které vystavuje hned několik umělcových děl (například Židovskou nevěstu), v rámci takzvané Operace Noční Hlídka vytvořili online reprodukci obrazu o neuvěřitelném rozlišení 231 250 na 193 750 pixelů.

rr

Do detailu lze přibližovat jakoukoliv část obrazu

Ta vznikla pořízením 528 snímků prostřednictvím speciálního fotoaparátu Hasselblad H6D-400C MS, které byly vyskládány do 24 řad po 22 fotografiích a za pomoci neurálních sítí a umělé inteligence následně pečlivě „slepeny k sobě“.

Tento postup umožňuje obraz, který se v reálném světě pyšní rovněž impozantními rozměry 363 na 437 centimetrů, na webu Hyper-resolution.org v plné velikosti libovolně přibližovat až do nejtitěrnějšího detailu a lidským okem pozorovat třeba jednotlivé tahy štětcem nebo pigmentové částice, jež se na něm usadily.

„Náš výzkumný tým používá ty nejmodernější technologie a neustále posouvá hranice toho, co bylo dosud považováno za možné. Fotografie bude pro odborníky klíčovým zdrojem informací a návštěvníci ji zase mohou použít k obdivování geniality každé části tohoto Rembrandtova mistrovského díla,“ říká ředitel muzea Taco Dibbits.

Nezůstane ale jen u toho. Technologie totiž odborníkům poslouží i při sledování procesu stárnutí obrazu, hodit by se navíc do budoucna mohla také například při odhalování pravosti jednotlivých děl.

rem

Noční hlídka

Diskuze (0)

Novinka

Anonym