Originální ilustrace Asterixe se vydražily za 10 milionů korun. Peníze putují k lékařům jako dík za péči o jejich zesnulého autora

asterix-uderzo2

Foto: Daniel Go/Flickr

Kresby Alberta Uderza pomohou pařížským lékařům

0Zobrazit komentáře

Kdo dával při hodinách dějepisu alespoň trochu pozor, ten jistě ví, že si Římské impérium dokázalo díky své síle podrobit téměř celý starověký svět. Kdo ale během výuky četl potají pod školní lavicí komiksy, ten ví, že jedna malá vesnice v Gálii dokázala římským útokům odolávat. Hrdinně ji totiž bránil Asterix se svým bodrým kumpánem Obelixem a malým psíkem Idefixem.

Pomoci od Asterixe a Obelixe se v komiksových sešitech dostávalo nejen obyvatelům jejich vesnice, ale i řadě jiných postav. A nyní se jí dočkaly také pařížské nemocnice, kterým kreslení hrdinové přinesli částku přesahující 10 milionů korun. Právě taková suma byla totiž získána prodejem čtyř originálních kreseb z pera Alberta Uderza.

Uderzo je jedním z otců galského hrdiny Asterixe, jehož první příběh na pokračování vyšel v roce 1959. Právě on byl tím, kdo pomocí kresby přenášel na papír nápady Reného Goscinnyho, který ve dvojici zastával funkci scénáristy. Goscinny zemřel již v roce 1977, a proto Uderzo převzal celý svět galských odbojářů na svá bedra.

asterix-uderzo5

Foto: Wikimedia

Albert Uderzo (níže) během tvoření postavy Asterixe

Minulý měsíc se ale se svým přítelem Goscinnym opět setkal. Ve věku 92 jej totiž zasáhl infarkt zkomplikovaný koronavirem, kterému Uderzo podlehl. A právě jeho smrt přivedla Asterixe a Obelixe k dalšímu dobrodružství. Jak uvedl deník The Guardian, dcera a vdova po zesnulém Uderzovi se rozhodly poděkovat všem, kdo se o Alberta starali, i dalším hrdinům, kteří stejně jako Asterix s Obelixem brání ostatní proti silnému nepříteli.

Jedná se především o personál pařížských nemocnic, pro které je určen výtěžek aukce, na níž byly draženy po dvou originály Uderzových kreseb z děl Asterixova dobrodružství: Růže a meč (v originále La Rose et le Glaive) a Asterixova dobrodružství: Obelix a Caesarova galéra (v originále: Astérix: La galere d’Obélix).

Celková částka, kterou se podle aukční síně Artcurial podařilo získat, činí 390 tisíc eur, v přepočtu přibližně 10,5 milionu korun. K jakým účelům bude finanční částka přesně využita, momentálně není jasné. Přáním všech ale je, aby doktorům posloužila se stejnou účinností jako kouzelný lektvar z kotlíku druida Panoramixe.

asterix-uderzo1

Foto: Artcurial

Jedna z vydražených ilustrací

Pokud si kladete otázku, co se bude dít s Asterixem a Obelixem po smrti jejich otce, můžete být v klidu. Již několik posledních sešitů s novými příhodami mají na svědomí zcela jiní tvůrci, konkrétně Jean-Yves Ferri a Didier Conrad, kteří pokračují v odkazu celého díla.

ucimeonline

Přečtěte si takéČesko.Digital získává 5 milionů na podporu vzdělávání. Otevřením škol naše práce začíná, hlásí projekt Učíme onlineČesko.Digital získává 5 milionů na podporu vzdělávání. Otevřením škol naše práce začíná, hlásí projekt Učíme online

Asterix má na kontě 380 milionů prodaných výtisků a po celém světě jsou jeho komiksy dostupné ve 111 jazycích. První ucelený sešit vyšel v roce 1961 a od té doby se Asterix dočkal 38 různých dobrodružství, které vycházejí s několikaročními rozestupy. Mimo komiksových sešitů a filmů lze Asterixe s Obelixem a jejich přátele potkávat i v počítačových hrách, televizních seriálech a také v Asterix parku, zábavním areálu nedaleko Paříže.

asterix-uderzo3

Foto: Foto: ActuaLitté/Flickr

Alberto Uderzo spolu s Anne Goscinny, dcerou Reného Goscinny v roce 2013

Diskuze (0)

Novinka

Anonym