O počítačích od útlého věku. ČT Déčko chce v animovaném seriálu Datová Lhota zvýšit počítačovou gramotnost dětí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ct_datova_lhota2

Foto: ČT

Hlavními postavami animáku budou Kuba a Marwin

0Zobrazit komentáře

Žijeme v době, kdy se technologie dostávají dětem do rukou ve stále útlejším věku, a tak je třeba je o bezpečném užívání počítačů učit. Svým úsilím chce ke zvýšení počítačové gramotnosti přispět i Česká televize na své dětské stanici Déčko, která uvede nový animovaný seriál Datová Lhota.

Témata seriálu jsou v deseti dílech vybrána tak, aby zmapovala to nejdůležitější z počítačové gramotnosti a zároveň byla dětem blízká. Zaměří se tak třeba se na ukládání a mazání souborů, viry a antiviry nebo komunikaci na internetu. Vysvětlí třeba, k čemu jsou skripty nebo jak servery pracují s cookies.

Hlavními hrdiny budou malý Kuba a počítačový nadšenec Marwin. Přes počítač se vždy přenesou do městečka Datová Lhota, kde zažijí nějaký příběh a řeší Kubovy problémy s počítačem. Všechny postavy namluvil herec Matouš Ruml.

Stejně jako v jiných svých edukačních projektech ČT spustí i návazné aktivity na webu. „Kromě seriálu vzniknou web-only videa s důrazem na edukační část a hra, ve které si děti na vlastní kůži prožijí, jaké to je, dostat se do počítače. Součástí jsou i výukové materiály v podobě kartiček,“ říká kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií Štěpánka Sunková

Na projektu spolupracuje Česká televize se společností CZ.NIC a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Právě od akademiků má seriál odbornou garanci a její zástupci jsou spoluautory námětů jednotlivých dílů.

Pilotní díl Datové Lhoty ČT odvysílala už v říjnu minulého roku v rámci pořadu Planeta Yó a ve stejném formátu bude pokračovat seriál i nyní, poprvé už v úterý 19. května od 16.18 hodin.

Na seriál naváží podklady k výuce o počítačích

Ve stejnou dobu začne fungovat i přidružený webový portál, a to v rámci webu ČT Déčko. Právě z jeho týmu původní nápad přišel. Kromě videí a her, z nichž budou moci čerpat děti, připraví tým i podklady pro učitele k výuce o fungování počítačů.

Z poslední dobu je Datová Lhota už několikátým vzdělávacím projektem, který v České televizi spatřil světlo světa. V přímé reakci na pandemickou situaci ČT spustila program UčíTelka, na který se denně dívalo až 200 tisíc školáků.

ct_datova_lhota1

Foto: ČT

Seriál Datová Lhota představí základní témeta počítačové gramotnosti

Zároveň veřejnoprávní televize zprovoznila i portál ČT edu s tisíci vzdělávacími videi, napříč předměty i věkovými kategorie, pro něž jsou určené. Jen v dubnu se s ním vzdělávalo více než čtvrt milionu lidí, nejvíce s látkou pro první a druhý stupeň základní školy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym