Nolanův velkolepý Tenet má nový trailer. Odvysílán byl ve hře Fornite a ujistil, že epická podívaná bude v kinech

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

tenet

Foto: Vertical Ent.

Hlavní roli ve filmu Tenet hraje John David Washington

0Zobrazit komentáře

Velkolepá podívaná, kterou slibuje nové filmové dílo režiséra Christophera Nolana, je přesně to, co budou kina po celém světě potřebovat. Několik týdnů zavřené kinosály se totiž pomalu začínají otevírat a co jiného by do nich mělo přilákat větší zájem než chystaný snímek Tenet, který je dál opředený tajemstvím, ale ukazuje se alespoň v novém traileru.

Poprvé ukázal Christopher Nolan svůj dosud nejnákladnější projekt koncem loňského roku, tehdy byl však první trailer velmi tajemný. A je třeba říct, že ani další ukázky z filmu toho příliš neprozrazují, a to už jen proto, že si uznávaný režisér opět hodně hraje s časem, a tak vlastně není jasné, co a kdy se přesně děje.

Přesto se však s novým trailerem pojí několik zásadních a zajímavých skutečností. První je ta, že premiéru si odbyl netradičně ve hře Fortnite, kde si ho mohli hráči prohlédnout místo střílení se navzájem. Neznalého diváka to může překvapit, ale Fortnite je velkým fenoménem a s 350 miliony hráčů užnení jen a pouze o hraní.

V dubnu v této hře odehrál velký koncert Travis Scott, chystají se další a během léta nabídne Fortnite lahůdku také pro fanoušky Christophera Nolana. Ten oznámil, že jeden ze svých ikonických filmů odvysílá zdarma právě na virtuálním plátně v jedné z nejoblíbenějších her posledních let. Se svým nejnovějším filmem Tenet se ale naopak chystá na klasická plátna.

A to je druhé zásadní zjištění z právě vydaného traileru. Premiéra v českých kinech totiž byla naplánována na 16. července a byť nový trailer prozatím termín definitivně nepotvrdil, na konci velkým písmem alespoň oznámil, že se na Teneta můžeme těšit v kinech. V doplňujících materiálech se navíc dál objevuje termín v polovině července, takže se zdá, že tvůrci udělají vše pro to, aby ho zvládli.

Kdy a jak vypustit film do světa, je teď v Hollywoodu logicky velké téma. Zavřená kina již odsunula spoustu premiér na pozdější datum a například Universal některé své filmy rovnou poslal na internet a přemýšlí o tom, že by i do budoucna vydával některé tituly zároveň v kinech i na streamovacích platformách. To ale nebude případ Teneta, který Christopher Nolan s obřím rozpočtem přesahující 200 milionů dolarů stvořil pro velké plátno.

Vzdát se podle všeho nebude chtít ani svého červencového termínu, který se mu v minulosti již několikrát osvědčil. Temný rytíř, Počátek, Temný rytíř povstal a Dunkerk nejsou jen jeho úspěšné filmy, ale společné mají i to, že do kin vstupovaly právě v polovině července a na tržbách vynesly dohromady přes 2,5 miliardy dolarů.

Pokud bude v tomto trendu pokračovat i špionážní drama Tenet, bude to zároveň znamenat zásadní věc pro celý filmový průmysl i diváky, protože půjde o první velkou premiérou po koronavirové krizi, kdy se kinosály po celém světě pomalu, obvykle v omezeném režimu, otevírají.

Šéf IMAXu Richard Gelfond už o tom před pár týdny mluvil během vyhlašování finančních výsledků firmy. „Christopher Nolan by skutečně rád vyšel s filmem, který otevře kina. Neznám v Americe nikoho, kdo by se víc snažil o to, aby se kina znovu otevřela a tento film se mohl vydat,“ citoval Gelfonda magazín Variety.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym