Nejlepší čas pro byznys, návrat herních klasik a budoucnost práce na dálku. Přečtěte si nejzásadnější zprávy týdne

week
0Zobrazit komentáře

Karanténní opatření se uvolňují, restaurace otevírají zahrádky a znovu se vracíme do kanceláří. Týden nám dal množství novinek, mezi kterými si jde najít i hodně pozitivního. Přečíst si můžete o návratu jedné z nejlepších českých her, nákupech miliardářů na zahraničním trhu nebo o velkém návratu českého experta na umělou inteligenci Tomáše Mikolova. Velké věci se ale dějí i jinde v byznysu či investicích. Přejeme příjemné čtení.

Nechcete přijít o nejzásadnější novinky týdne a navíc je dostat jako první hned v neděli ráno? Zadejte svůj e-mail:

***

? Facebook kupuje Giphy: Několik let Facebook používal pro gify na ve svých aplikacích službu Giphy, až se ji rozhodl koupit. Zaplatí za ni 400 milionů dolarů, což je o 200 milionů méně než hodnota při poslední investici.

Práce na dálku hraje prim: Stojíme uprostřed největšího experimentu s prací na dálku v historii a zdá se, že to vychází. Firmy hlásí, že jsou zaměstnanci produktivnější, a například Twitter se rozhodl k razantnímu kroku. Nechá lidi pracovat z domu napořád, pokud budou sami chtít.

?‍♂️ Pokud má být někdo zatčen, pak jedině já: Elon Musk si nikdy nebral servítky, a když mu po předchozím schválení v Kalifornii zatrhli obnovení výroby v továrně, otevřel ji stejně. Zatčení se prý nebojí. A zatímco čeká, jak to dopadne, zbavuje se za více než 100 milionů dolarů většiny svých nemovitostí a hledá místo pro továrnu v jiném státě. Vítězem podle všeho bude Austin v Texasu.

Návrat herních klasik a budoucnost her: Není jediného fanouška skateboardů, který by nehrál sérii Tony Hawk’s Pro Skater. Ta se znovu vrací s remasterovaným prvním a druhým dílem. Ještě letos se dočká předělávky i celá trilogie české hry Mafia a Epic Games ukazuje, jak bude vypadat engine her budoucnosti, který vypadá skoro jako realita.

? Investice pokračují: Startupy na spotřebním trhu nemají zásadní problém s nabíráním peněz. Velké americké fondy do nich pumpují i nadále stovky milionů dolarů při štědrých valuacích. Výjimkou nejsou ani české startupy. Desítky milionů získalo Spaceti nebo blockchainový startup Mytitle.

? Čeští miliardáři nakupují: Dvojice miliardářů Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, která stojí za fondem Vesa Equity, nakupuje poprvé v USA. Za více než 2 miliardy korun si pořídila 5 % v obchodním domě Macy’s. Vše jen krátce poté, co Křetínský s Tkáčem za miliardy korun nakoupili podíl také v britském logistickém obrovi Royal Mail, kde svůj podíl dál navyšují.

***

Čeká nás nejlepší čas v historii lidstva, kdy začít s byznysem, míní miliardář Mark Cuban a radí, proč teď nebrat investici

mark-cuban4

Foto: Gage Skidmore/Flickr

Americký miliardář a investor Mark Cuban

Ekonomická krize bolí, ale zároveň je plná obrovských příležitostí. Věří v to i miliardář a investor Mark Cuban, který hlásí, že se blíží ten nejlepší čas pro rozjetí nového byznysu.

***

Legenda českých her se vrací v novém hávu. První díly Mafie vyjdou znovu, ve strhující grafice a rozšířeném příběhu

mafiade3

Foto: 2K

První díl ikonické Mafie se vrací v předělané grafice

Po dlouhých letech se opět vrátíme do mafiány protkaného městečka Lost Heaven. Kultovní česká herní série Mafia se vrací, a to hned s trojicí dílů přepracovaných k naprosté vizuální dokonalosti.

***

Tomáš Šebek spouští Virtuální čekárnu. Chceme v ní propojit 10 milionů lidí a 40 tisíc lékařů, říká v CzechCrunch Podcastu

tomas-sebek

Foto: uLékaře.cz

Tomáš Šebek spouští Virtuální čekárnu, ve které chce propojit celé Česko

? Tomáš Šebek z uLékaře.cz spouští pro celé Česko Virtuální čekárnu, ve které se každý pacient na dálku spojí se svým lékařem. Nejen o tom, jak se zrychluje digitalizace zdravotnictví mluví známý chirurg v našem podcastu.

***

Po štacích v Googlu a Facebooku pomůže české vědě. Expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov přichází na ČVUT

tomas-mikolov

Foto: ČVUT/CzechCrunch

Tomáš Mikolov se po štaci ve Facebooku vrací na ČVUT

Velkou posilu hlásí česká věda. Po letech strávených v největších technologických firmách světa se vrací domů Tomáš Mikolov. Přední odborník na umělou inteligenci bude působit na CIIRC ČVUT.

***

Chorvatský Elon Musk, který píše vlastní pohádkový příběh. Mate Rimac nedaleko Záhřebu staví našlapané elektromobily

rimac-automobili1

Foto: Rimac Automobili

Mate Rimac, zakladatel automobilové značky Rimac Automobili

Mluví se hlavně o Elonu Muskovi, ale málokdo ví, že velké věci se v elektromobilitě dějí také v Chorvatsku. Může za to Mate Rimac, který úspěsně staví našlapané elektrické vozy přímo v Záhřebu.

***

V Dubaji vyrostl hotel od architektonického studia Zahy Hadid. Přímo ve středu má osmipatrovou díru

opus-min

Foto: ZHA/Laurian Ghinitoiu

Nový hotel v Dubaji má podobu skleněné krychle s obřím nepravidelným výřezem uprostřed

V Dubaji vyrostl hotel, na kterém se přímo podílela slavná zesnulá architektka Zaha Hadid. A jde o další výjimečnou stavbu, která má tentokrát uprostřed velkou díru.

***

Děkujeme, hrdinové. Qatar Airways nabízí zdravotníkům 100 tisíc volných letenek zdarma, letět mohou i Češi

qatar

Foto: Qatar Airways

Letadlo Airbus A380 společnosti Qatar Airways

Zdravotníci po celém světě zažívají snad nejnáročnější dny své kariéry. Aerolinka Qatar Airways se je proto rozhodla odměnit letenkami zdarma pro ně i jejich blízké. A těžit z toho mohou také Češi.

***

Nechcete příště přijít o výběr toho nejlepšího z posledních dní i inspiraci na závěr týdne? Přihlašte se k našemu newsletteru:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym