Konglomerát budoucnosti jménem Tesla. Vedle elektroaut Elon Musk nastupuje také v energetice a hledá další příležitosti

elon-musk-powerpack

Foto: TED/Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a obří bateriové úložiště z Powerpacků od Tesly v Austrálii

0Zobrazit komentáře

Tesla je nejen jméno srbského génia a mága, který světu ukázal schopnosti střídavého proudu, ale pojmenována po něm byla i automobilka Tesla řízená neméně schopným Elonem Muskem. Mluvit o Tesle jen jako o automobilce by ovšem bylo chybné. Kalifornská firma totiž začíná pronikat stále výrazněji i do světa energetických řešení a ani zde její invence nekončí.

Model S, Model X, Model 3 či Model Y, to jsou asi nejznámější produkty s logem kalifornské společnosti Tesla. Pak jsou tu samozřejmě i další, které u nás možná nejsou tak známé, ale Tesla je prodává jako teplé housky. Jedná se o energetická řešení sloužící ke kolekci a skladování energie.

Mimo solární střechy patří mezi tyto produkty například energetická skladiště Powerwall, Powerpack a Megapack, po kterých je ze strany zákazníků takový zájem, že je kniha objednávek neustále plná, jak společnost oznámila během ohlašování finančních výsledků za první kvartál tohoto roku. Ostatně Elon Musk již v loňském roce naznačil, že jednoho dne by mohlo mít toto odvětví pro Teslu větší význam než výroba elektromobilů.

tesla-model3-solar-roof-powerwall

Foto: Tesla

Domácnost oddaná výrobkům značky Tesla

Další krůčky k naplnění této předpovědi Tesla podnikla nedávno, a to prostřednictvím dvou nových iniciativ. První se týká snahy získat ve Velké Británii licenci poskytovatele elektřiny, ta druhá nového produktu jménem Autobidder, tedy platformy, která nabízí nezávislým výrobcům elektrické energii možnost monetizace jimi skladované energie.

Elektřina pro Brity

Tesla má ve Velké Británii vybudovaný poměrně slušný akumulátorový byznys, který by se měl stát základním pilířem nové snahy dodávat elektrickou energii do britských domácností. Firma si již podala žádost o licenci u britského energetického regulačního orgánu, která by jí dodávky elektrické energie měla umožnit.

Jak informoval deník The Telegraph, podle odborníků by tento krok mohl být začátkem zcela zásadního otřesu na poli dodávek energie v zemi. Tesla totiž již v Austrálii ukázala, že je schopna vytvářet velice efektivní a ekologicky přívětivá energetická řešení, díky kterým zásobuje relativně levnou energií celé čtvrti.

tesla-megapack-1

Foto: Tesla

Grafika baterie sestavené z Megapacků

Tuto schopnost podtrhuje největší lithium-iontové úložiště elektrické energie na světě, které může zásobovat energií až 30 tisíc domácností. Přímo v Británii využívá technologii Tesly místní zastoupení Amazonu a sama automobilka zde má hned několik Powerpacků.

Platforma Autobidder

Se snahou stát se energetickým dodavatelem souvisí i nově představený produkt Autobidder. Ten by se měl stát nástrojem pro Teslu i její zákazníky, jak energii získanou pomocí solárních kolektorů spravovat a monetizovat.

video-call

Přečtěte si takéLidé budou rádi za stabilnější práci, nábor se přesune online. Ptali jsme se českých portálů na budoucnost trhu práceLidé budou rádi za stabilnější práci, nábor se přesune online. Ptali jsme se českých portálů na budoucnost trhu práce

Jedná se o softwarové řešení pro energetická aktiva Tesly, jako jsou solární a energetické akumulační systémy, které chce firma nadále nasazovat v masivním měřítku. Tyto systémy by díky softwaru mohly společně fungovat jako velká elektrárna, která by dodávala energii do sítě.

„Autobidder je obchodní a kontrolní platforma fungující v reálném čase, která poskytuje správu aktiv a optimalizaci portfolia na základě cen a umožňuje vlastníkům a operátorům konfiguraci provozní strategie, maximalizující výnosy podle jejich obchodních cílů a rizikových preferencí,“ popsala Tesla produkt na svých stránkách.

autobidder-ui

Rozhraní Tesla Autobidder

Zajímavé je, že Tesla tento produkt používá již delší dobu, ale až nyní jej oficiálně zveřejnila. Nasazen byl již dříve například na Hornsdale Power Reserve, což je jedno z obřích energetických úložišť Tesly v jižní Austrálii, a také ve Vermontu, kde má Tesla dva tisíce Powerwallů.

Platforma ovládá schopnost strojového učení, což jí umožňuje tvořit prognózu cen a generování energie, predikovat zatížení sítě, optimalizovat energetický průtok a vytvářet chytré nabídky odprodeje energie. Toto řešení navíc není kompatibilní pouze s produkty značky Tesla, ale dá se implementovat i na jiná zařízení.

Konglomerát budoucnosti

Energetická řešení ale nejsou jediným sektorem, kde by do budoucna mohla značka Tesla hrát mnohem výraznější roli. Na rozdíl od dalších obrů ze Silicon Valley, jako je Google, Facebook či Apple, totiž není pro Teslu stěžejním produktem software, ale hardware, čehož se drží dodnes.

Tam, kde stála na začátku jen první generace elektromobilu Roadster, by v budoucnu mohla být velice různorodá paleta produktů propojených snahou řešit globální problémy, spojené zejména se změnami klimatu.

tesla-gigafactory215

Foto: Tesla

Tesla Gigafactory 2 ve Spojených státech

K elektromobilům a bateriím by se časem mohly přidat i systémy pro filtraci vzduchu, jejichž výrobu Tesla zahájila v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru a které byly ve vozech Tesla vždy na velice vysoké úrovni. Časem by to mohla být i robotika, které je Musk velkým fanouškem, a samozřejmě nesmíme zapomínat na SpaceX a The Boring Company, přičemž první si klade za cíl dobývat vesmír a otevřít jej pro turisty, druhá chce zase otevírat prostor pro cestování pod zemí. Obě vede Elon Musk.

Někteří proto Tesle a dalším společnostem Elona Muska předvídají budoucnost největšího technologického konglomerátu tohoto století, který by mohl hrát stejnou roli, jako v minulosti držel například konglomerát General Electric, založený mimo jiné i Thomasem Edisonem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym