Konec falešným poplachům. Český Angelcam vytváří nový bezpečnostní trh, na němž si pomohou i sousedé

Peter BrejčákPeter Brejčák

ocasek3Story

Foto: Angelcam

Petr Ocásek, zakladatel a šéf Angelcamu

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejstarších startupů s kořeny na českém trhu Angelcam už několik let pracuje na zdokonalování bezpečnostních systémů. V poslední době se přitom zaměřil na vývoj cloudové aplikace, která dokáže propojit kamery, alarmy či další senzory různých výrobců. Po delší době, kdy se startup udržoval mimo radar médií a nechtěl budit pozornost, se teď ozývá s velkou novinkou.

Angelcam spouští systém zabezpečení Real-time Security, který uživatelům poskytuje kontrolu nad bezpečnostními incidenty v reálném čase, často ještě dřív, než k nim vůbec dojde. Tým sdružený kolem zakladatele a šéfa startupu Petra Ocáska věří, že má díky svému řešení obrovský náskok před konkurencí, a teď konečně naplno šlape do rychlé globální expanze.

„Byla doba, kdy jsme vyhrávali startupové soutěže v zásadě jen kvůli naší vizi, a já jsem měl pocit, že se o nás moc mluví a že bychom se potřebovali víc soustředit na to, co chceme dokázat. Zaměřili jsme se méně na PR a investory, víc na zákazníky a hlavně na produkt, který se do té doby vyvíjel pomaleji, než jsme chtěli,“ vysvětluje Ocásek.

„Dnes už máme nový systém zabezpečení otestovaný na prvních zákaznících, nasbírali jsme zpětnou vazbu a otevíráme ho dalším zájemcům,“ říká Ocásek během rozhovoru pro CzechCrunch.

Řešení falešných poplachů

Nové řešení Angelcamu podle jeho tvůrců pomáhá překonat obvyklé nedostatky běžných bezpečnostních zařízení, a to falešné poplachy, pomalou odezvu bezpečnostních složek (většina vloupání například trvá do tří minut, evropští policisté se však na dané místo dostanou v průměru za deset) i limity v propojování systémů a decentralizaci.

Problém falešných poplachů řeší pomocí kombinace několika faktorů. Angelcam již dnes vyhodnocuje příchozí poplachy dle různých kritérií a vybírá pouze ty relevantní, což zároveň snižuje potřebné množství ukládaných dat. Se vzrůstajícím množstvím poplachů může tyto algoritmy vylepšovat.

ocasek55

Foto: Angelcam

Petr Ocásek, zakladatel a šéf Angelcamu

Pomáhat přitom může také lidský faktor, například tým profesionálních operátorů, samotní majitelé nemovitostí či důvěryhodné osoby z jejich okolí. Nemusí jít přitom nutně o známé, Angelcam chce také podpořit tvorbu komunit uživatelů do virtuálních sousedství, které umožní vzájemné varování. Podle Ocáska má až 80 procent zákazníků startupu zájem pomáhat řešit bezpečnostní incidenty v celé jejich čtvrti, městě nebo místě, kde se zrovna nachází.

„Někdo z nich má zdravotnické vzdělání, někdo prostě rád pomáhá. Všichni ale stejně jako my věří, že společná systematická péče o to, co se děje okolo nás, v kritickém okamžiku rozhoduje. Když jde o vteřiny nebo maximálně o minuty, není dobré se spoléhat pouze na oficiální záchranné složky,“ vypráví devětatřicetiletý Ocásek, který svého času stál i u zrodu akcelerátoru StartupYard a inkubátoru Node5.

Systém Angelcam je tak například schopný narušitele rozsvícením světla nebo přehráním audio zprávy upozornit, že je sledován. Uživatel pomocí notifikací pozná, že by měl poplach osobně ověřit, a to například přes připojené kamery. Sám, skrze zmiňovanou sousedskou síť či profesionální operátory pak může okamžitě reagovat.

Kombinací zmiňovaných funkcionalit tak Angelcam dospěl k vytvoření zcela nového trhu bezpečnosti v reálném čase. Zároveň díky nové platformě pokrývá celý bezpečnostní cyklus začínající analýzou, prevencí a předvídáním incidentů, přes detekci, verifikaci poplachů a rychlou reakci až k následnému vyhodnocení a opětovné analýze.

angelcam_indoor_thermal_camera-min

Indoor Thermal Camera od Angelcamu

Na podporu svého softwarového řešení a odstraňování falešných poplachů Angelcam zároveň představil i dvě nová zařízení. Multisenzor AngelPoint díky technologii z autonomních vozidel pomocí sledování podezřelého pohybu a vibrací umí detekovat potenciální zloděje a spustit hlasitý alarm či blikat diodami (čímž může pachatele od činu odradit). Naopak majitele objektu uklidňuje, že může vstoupit do objektu, aniž by vyvolal falešný poplach.

Druhým novým zařízením je Indoor Thermal Camera kombinující detekci tepla vydávaného osobami a radarovou technologii. Při spuštění poplachu tak dokáže upozornit uživatele, že jej vyvolal opravdu člověk, a ne třeba nějaké zvíře. Kamera rozezná postavu člověka, ale není možná jeho identifikace, což umožňuje vzdálenou verifikaci poplachu bez narušení soukromí.

Ze ztráty agresivním růstem

Od začátků Angelcamu tak startup urazil hodně dlouhou cestu. Ta začala už na vysoké škole, kde se Petr Ocásek se spolužákem Robertem Prokešem rozhodli pustit do vlastního byznysu. Po několika různých pokusech globálně prorazili se startupem Click2stream umožňující jednoduché streamovaní videa z bezpečnostních kamer.

Software se uchytil ve více než stovce zemích po celém světě a díky němu dvojice získala zpětnou vazbu se stovkami návrhů, jak fungující řešení rozvíjet o další funkcionality – od analýzy v dopravě, retailu přes tvorbu časosběrných videí až po prevenci a detekci zločinu. To se nakonec stalo i impulsem pro vznik Angelcamu, kterému se dvojice na plný úvazek začala věnovat v roce 2014.

Startup se původně zaměřoval hlavně na koncové zákazníky, tedy B2C, a v průběhu let získal i důvěru investorů. Dohromady přes tři miliony dolarů do firmy vložila více než desítka investorů, z těch českých třeba Oliver Dlouhý, Jakub Nešetřil či Michal Illich. Do startupu kdysi investovaly i dva americké akcelerátory, 500 Startups (například investor Twilio) a Plug’n’Play (mimo jiné první investor Dropboxu).

angelcam-app

Foto: Angelcam

Aplikace Angelcam

V aktuální době Angelcam hledá investory opět, dlouhodobě je totiž ztrátový. „Aktuálně jsme ve ztrátě a myslím si, že ještě nějakou dobu budeme. Dlouhodobě udržujeme nízké náklady, moc jsme nerozšiřovali ani tým,“ přiznává Ocásek s tím, že firma teď už má dostatečný technologický náskok před konkurencí a chystá se na agresivní růst.

S tím souvisí i částečná změna růstové strategie. Původně se totiž Angelcam zaměřoval na prodej koncovým uživatelům, větší potenciál však spatřuje v oblasti B2B. Firmám chce od startupů po nadnárodní korporace pomáhat představovat nové či inovovat jejich existující bezpečnostní produkty.

„V budoucnu budou senzory všude.“

I proto svých přibližně 150 tisíc zákazníků pocházejících v podstatě ze všech zemí světa Ocásek nepovažuje ve srovnání s blížícími se partnerstvími za tak moc vysoké číslo. Startup již spolupracuje s mobilním operátorem v Evropě se sedmimístným počtem zákazníků, kterého však nemůže jmenovat, ve finálním stádiu vyjednávání je podobná firma na Blízkém východě. Uzavírá i partnerství s dalšími startupy jako například Spotvision či tuzemský GoodVision. A tím se teprve rozehřívá.

První světová platforma svého druhu

„U toho nechceme skončit, směřujeme k vytvoření první světové platformy řešící celý životní cyklus bezpečnostních incidentů. Díky pokrokům to už začínají umožňovat i technologie, o internetu věcí se mluví deset let a konečně se dostává na využitelnou úroveň,“ popisuje Ocásek.

Nejde přitom jen o samotné technologie, ale také jejich rozšíření u uživatelů a počet připojených zařízení či senzorů k internetu. Internet věcí podle odborníků bude v příštích letech rychle růst a je možné, že za několik tak budou senzory téměř všude – od aut nebo sekaček na trávu přes parkovací místa či lampy po helmy cyklistů nebo chytré obojky.

tomas-mikolov

Přečtěte si takéPo štacích v Googlu a Facebooku pomůže české vědě. Expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov přichází na ČVUTPo štacích v Googlu a Facebooku pomůže české vědě. Expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov přichází na ČVUT

„V budoucnu budou senzory všude. Možná to bude trvat pět nebo i deset let, ale otázkou bude, kam se budou data ze všech těchto senzorů posílat. Pomalu se rozšiřují platformy integrující domácnosti od Applu, Googlu nebo Amazonu, my ale stavíme platformu, která má být v systému vyhodnocování všech poplachů úplně nejvýš,“ říká zakladatel Angelcamu.

„Když se na problematiku podíváte například z pohledu policisty na Praze 6, potřebuje mít univerzální rozhraní se všemi poplachy z celé čtvrti, ze všech aut, ze všech kamer – pokud o to majitel stojí, nebudujeme žádného velkého bratra. Naše platforma to všechno už teď umí propojit a tohle je pozice, kterou si těžko a tvrdě postupně vybojováváme. Trh pro to ještě neexistuje, ale věříme, že bude,“ neskrývá Ocásek svůj optimismus.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym