Joe Rogan přechází na Spotify, remake Mafie bude s dabingem a boom Shopify na burze. Přečtěte si zásadní zprávy týdne

joerogan

Foto: YouTube

Známý podcaster Joe Rogen se přesouvá z YouTube na Spotify

0Zobrazit komentáře

Je tu neděle a s ní pravidelný přehled CzechCrunche s tím nejzásadnějším, co se za uplynulý týden odehrálo na poli technologií, byznysu, ale i v dalších oblastech. Ať už jde o extrémní růst e-commerce, trendu home office, krachu autopůjčovny Hertz v Severní Americe nebo jeden z největších obchodů na trhu s podcasty, který se za poslední roky uskutečnil.

Nejzásadnější novinky týdne každou neděli ráno ve vašem e-mailu:

? Home office jako nový trend: Twitter, Coinbase nebo Square. Firmy, které kvůli pandemii naskakují na práci na dálku natrvalo. Zeptali jsme se proto, které české firmy je budou následovat a co si o tom myslí. Svůj názor na home office popsalo Liftago, STRV, Mews, Twisto nebo CDN77. Velké plány má do budoucna s prací na dálku také například Facebook, který popsal, jak by mohli v budoucnu jeho zaměstnanci fungovat.

? SpaceX vypustí první lidi do vesmíru: Vesmírná společnost SpaceX, kterou vede Elon Musk, vyšle už příští týden na oběžnou dráhu dva astronauty NASA. Půjde o historickou misi z mnoha pohledů, pro NASA i Spacex, a může navždy proměnit, jak se létá do vesmíru.

Jedna z největších autopůjčoven žádá o pomoc: I přes snahy se nepodařilo americké půjčovně aut Hertz odvrátit bankrot. Vyhlásila ho v USA a Kanadě, plánuje snižovat náklady, propouštět lidi a z nejhoršího se znovu dostat ven. Veškerý její byznys včetně Evropy ale funguje dál.

? Miliardáři Křetínský a Tkáč dál nakupují: Dvojice Daniel Křetínský a Patrik Tkáč využívá krizi k výhodným nákupům. Po získání 5 % v americkém obchodním domě Macy’s nebo britské Royal Mail vstupují také do obuvnického obra Foot Locker. V něm za miliardy korun kupují 6 procent a přečíst si můžete také o tom, co je na Foot Lockeru tak lákavé.

?‍♂️ WeWork se propadl ze 47 na 3 miliardy dolarů: Nejdřív to vypadalo jako pohádka, pak se rychle rostoucí startup s coworkingy proměnil v noční můru. Hodnota WeWorku spadla ze 47 na 3 miliardy dolarů a šéf investičního obra SoftBank lituje, že do firmy vložil přes 18 miliard dolarů.

Akcie miliardového Shopify zažívají boom: E-commerce startup Shopify zaznamenal v posledních měsících více než 140% růst hodnoty akcií. Proč? Lidé ve velkém nakupují online a k růstu bezpochyby přispěla i oficiální spolupráce s Facebookem na jeho „e-shopech“ Shops.

***

Znovuzrození kultovní trilogie Mafia je tady. Jednička dostane nový scénář i český dabing, dva díly už jsou venku

mafiade6

Foto: 2K

Mafia: Definitive Edition

Kultovní herní série Mafia je v plné parádě zpět! Ve vylepšené grafice vychází druhý a třetí díl a brzy dorazí také kompletně předělaná jednička, která se vrátí i s českým dabingem a novým scénářem.

***

Jeden z největších podcastů končí na YouTube. Joe Rogan se se svým pořadem přesouvá exkluzivně na Spotify

joerogan

Foto: Spotify

Joe Rogan se přesouvá z YouTube na Spotify

Obří úlovek hlásí Spotify. Za více než 100 milionů dolarů se mu podařilo přetáhnout velkou podcastovou hvězdu Joea Rogana, který bude místo YouTube vysílat svůj pořad exkluzivně právě na Spotify.

***

Z Navy SEALs přes medicínu na Harvardu až do NASA. Jonny Kim to stihl ve 36 letech a čeká na svou první vesmírnou misi

jonny_kim_1_2

Foto: Robert Markowitz/NASA

Astronaut NASA, voják a lékař Jonny Kim

Elitní voják amerického námořnictva, vystudovaný medik z Harvardu a astronaut z NASA. Mety, kterých většina z nás nedosáhne za celý život, zvládl Jonny Kim v pouhých 36 letech. A teď by mohl letět na Měsíc.

***

Zdravotníci ze šnorchlovacích masek brečeli radostí, vyrobili jsme jich 30 tisíc, říká David Miklas v CzechCrunch Podcastu

david-miklas-boxed-min

David Miklas, spoluzakladatel projektů KeelCraft a CovMask

?David Miklas s kolegy začal vyrábět speciální masky z potápěčské výbavy, aby s nimi v největší krizi pomohl desítkám tisíc zdravotníků po celém Česku. V CzechCrunch Podcastu popisuje, jak se mu to povedlo a co s nimi plánuje dál.

***

Z nejvyšších pater londýnského City zpátky do Prahy. Manželé Hlavsovi chtějí s Fondee naučit Čechy investovat

manzele-hlavsovi-min

Foto: Fondee

Eva a Jan Hlavsovi opustili vysoké pozice v Londýně a budují vlastní fintech

Manželé Hlavsovi měli ještě nedávno v nejvyšších patrech londýnského finančního světa na starosti transakce v miliardách liber. Po návratu domů ale budují od nuly vlastní startup Fondee, se kterým chtějí naučit Čechy investovat.

***

Na párty jako astronaut. Kalifornští designéři navrhli oblek z budoucnosti, který v baru ochrání před viry

micrashell-1

Foto: Production Club

Futuristický ochranný oblek do klubů

Budoucnost sociální interakce má podle amerických designérů připomínat život astronautů. Futuristický skafandr do baru totiž nejen že ochrání před viry, ale nabije i telefon a lze v něm v klidu popíjet drink.

***

Minecraft slaví 11 let, ale pořád táhne. Dokazuje to 200 milionů prodaných kopií a 126 milionů aktivních hráčů

minecraft1

Foto: Microsoft

Minecraft je druhou nejprodávanější hrou v historii

Fenomén Minecraft i po 11 letech od svého vydání dál boří rekordy. Je druhou nejprodávanější hrou historie a stavění světů z kostiček přitahuje k obrazovkám každý měsíc přes 120 milionů hráčů.

***

Z vlastní potřeby globální byznys. Český Leadspicker automatizuje rutinní činnosti a nabírá 50 milionů korun

leadspicker

Foto: Leadspicker

Zakladatelé Leadspickeru Vlastimil Vodička a Jan Skácel

Mimo záři reflektorů vybudoval český Leadspicker díky automatizaci rutinních činností globální byznys a teď sklízí zasloužené ovoce. Ve vůbec první investici do něj posílají tuzemské fondy 50 milionů korun.

Nejzásadnější novinky týdne každou neděli ráno ve vašem e-mailu:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym