Hodnota WeWorku za rok spadla ze 47 na 3 miliardy. Byli jsme hloupí, říká šéf SoftBank, který do firmy vložil 18,5 miliardy

Peter BrejčákPeter Brejčák

wework

Foto: WeWork

WeWork v kalifornském San Jose

0Zobrazit komentáře

Ještě před rokem se hodnota coworkingového startupu WeWork pohybovala na úrovni 47 miliard dolarů. Chystal se vstoupit na burzu a právě díky souvisejícím dokumentům podaným na americkou Komisi pro cenné papíry se ukázalo, že se firma utrhla z řetězu, v nejbližších letech se nechystala být zisková a její původní spoluzakladatel a šéf Adam Neumann v podstatě drancoval její základy.

Sen stát se veřejně obchodovanou společností se tak rozplynul, došlo k personálním změnám a největší investor musel do WeWorku, který nabízí kanceláře i v Praze na Národní třídě, nalít obrovské sumy peněz, aby jej vůbec ochránil před bankrotem.

Spoluzakladatel a bývalý šéf WeWorku Adam Neumann

SoftBank do firmy vložil dohromady 18,5 miliardy dolarů, což se z dnešního pohledu ukazuje jako obrovská chyba. Hodnota WeWorku totiž pořád klesá – ze 7,3 miliardy, na kolik byl oceněný na přelomu roku, se propadla na 2,9 miliardy dolarů.

„V investování do WeWorku jsme selhali a několikrát jsem přiznal, že jsem byl hloupý,“ cituje zakladatele a šéfa SoftBank Masajošiho Sona portál CNBC. Situace kolem WeWorku se přitom navzdory rozsáhlým úsporným opatřením může ještě více zhoršovat.

Pandemie koronaviru ukázala, že firmy díky home officům ke svému fungování nepotřebují tolik kancelářských prostor, což může být pro poskytovatele sdílených kanceláří problémem. Podle původně představených plánů totiž WeWork chtěl letos otevírat dalších 600 lokací a původně se mluvilo i o rozšiřování v Praze, ale to je momentálně podle informací CzechCrunche u ledu.

masaoyshi-son-softbank

Foto: Softbank

Šéf SoftBank Masajoši Son

SoftBank, respektive jeho stomiliardový Vision Fund, se přitom dlouhodobě těšily dobré pověsti díky úspěšné investici do dnes už internetového giganta, čínské Alibaby. Nepovedená sázka na WeWork, ale také i na pořád ztrátový Uber, však snižuje její reputaci i finanční výsledky.

Jak uvádí agentura Reuters, jen tyto dvě společnosti stály za ztrátou deseti miliard dolarů a celkově Vision Fund za poslední rok dosáhl provozní ztráty závratných 18 miliard dolarů. Mateřský technologický konglomerát SoftBank kvůli tomu zaznamenal čistou ztrátu 9 miliard dolarů. Záporný je také výnos portfolia čítajícího 88 firem – z investovaných 81 miliard je jeho hodnota aktuálně nižší o 800 milionů dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym