Hackni krizi! Česko hledá projekty, které umí pomoci v těžkých časech, a má pro ně 10 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

virtual-lab

Foto: Virtual Lab

Školení zdravotníků může probíhat ve virtuální realitě

Národní virtuální hackathon proti koronavirové krizi. Tak se dá zjednodušeně pojmenovat úspěšný koncept Hack the Crisis propojující stát, univerzity a firmy s cílem urychlit realizaci projektů reflektujících priority země v boji proti dopadům koronaviru.

„Inspirovali jsme se příkladem Polska, kde byl koncept Hack the Crisis velmi úspěšný. Podobných iniciativ vznikají po celé Evropě desítky a přišlo nám skvělé mít něco podobného i v Česku,“ popisuje jedna z organizátorek tuzemského vydání Jana Šmotková z ESA BIC Prague.

I když si většina lidí hackathony představí jako víkendové akce zejména pro ajťáky, Hack the Crisis funguje trochu jiným způsobem – jde o dlouhodobou podporu projektů řešících aktuálně vzniklé problémy třeba v oblasti zdravotnictví, ekonomiky, ale i společnosti obecně.

Důraz je přitom kladen na vymyšlení funkčního řešení během krátkého času, nemusí jít však nutně třeba jen o jeden víkend, jako tomu je u tradičních hackathonů. „Chceme podpořit i ty, které potřebují víc času než jeden víkend, a dát jim šanci reálného vstupu na trh,“ vysvětluje další spoluorganizátorka Tereza Kubicová z CzechInvestu.

Hlavními organizátory Hack the Crisis jsou právě CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Hackathon je jednou z hlavních aktivit, kterou se snažíme podporovat technologie a dobré nápady pro boj s krizí prakticky od jejího samého začátku,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Do podpory se už mimo jiné zapojilo na padesát dalších partnerů ze soukromého i veřejného sektoru. Přihlášeným projektům poskytují služby a produkty, neplacený mentoring pak nabídne více než 130 odborníků z různých oblastí.

10 milionů pro podpořené projekty

Virtuální „hackathon“ se tak svým fungováním podobá spíše rychlému akcelerátoru nebo inkubátoru, pokud zůstaneme u startupové hantýrky. Oficiálně byl spuštěn začátkem dubna a od té doby se do něj přihlásilo více než 140 projektů, nejčastěji z oblasti zdravotnictví a IT. Podávání přihlášek je možné do konce května, později proběhne i online prezentace nejlepších projektů.

hack-the-crisis

Nejlepší projekty získají na Hack the Crisis miliony korun

„Připravujeme streaming všech nejlepších projektů, v jehož rámci proběhne i vyhlášení vítězů. První místo získá nejvyšší částku tři miliony korun, druhé místo dva miliony korun, třetí místo milion korun. Na čtvrté místo porota vybere pět projektů a každý z nich ocení částkou 700 tisíc korun,“ popisuje generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Ceny jsou určeny primárně na rozvoj projektů, například na pokrytí mezd, nákup hardwaru či softwaru, certifikací, licencí, pronájmů, právních služeb, ochranu duševního vlastnictví, propagaci, mentoring či další obdobné náklady.

Firmy se do hackathonu mohou zapojit přes webový formulář, přihlášky pak do 48 hodin vyhodnocuje porota složená z expertů, akademické sféry či státní správy s přímým napojením na ústřední krizový štáb mapující priority a potřeby státu.

jirikus

Přečtěte si takéJsme v nich vážně dobří. Česko se může stát v nanotechnologiích světovou velmocí, říká nanoexpert Jiří KůsJsme v nich vážně dobří. Česko se může stát v nanotechnologiích světovou velmocí, říká nanoexpert Jiří Kůs

Projekty, které v rámci hackathonu dostanu zelenou, se následně spojí se zástupci týmu Spojujeme Česko a pomohou jim zajistit například výpočetní kapacity, poradenství, finanční podporu nebo propojení se zástupci dalších firem i státu. Zároveň pomůžou s vyřízením administrativy tak, aby se přihlášený mohl naplno věnovat projektu.

„Odmítáme projekty, které pouze hledají zákazníka, těm ale doporučíme jiné, vhodnější iniciativy zaměřené na nabídku a poptávku. Náš hackathon je úzce propojený s platformou Spojujeme Česko, v rámci které taková služba funguje,“ popisuje Kubicová.

Jak organizátorky doplňují, ze strany státu by snaha projekty podporovat měla pokračovat i po skončení hackathonu. Vizí je totiž prohloubení spolupráce soukromého sektoru a státu s cílem pomáhat prosadit dobré nápady.

„Teď je hlavní prioritou koronavirová krize, v budoucnu však může přijít jiná hrozba. Chceme pracovat na tom, abychom byli připraveni, a ukázat, že jde věci dělat i jinak a lépe,“ říká Kubicová.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina