Český startup Mytitle nenápadně dobývá svět. Na autorská práva na blockchainu teď nabral desítky milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

mytitleInsider

Foto: Mytitle

Vít Krajíček a Ctirad Hemelík, spoluzakladatelé startupu Mytitle

0Zobrazit komentáře

Mnoho startupů (nejen) v Česku vzniká s cílem, že chtějí brzy vyrazit do světa a svůj produkt, ať už je jakýkoliv, prodávat ideálně na všech kontinentech. Některým se to podaří, jiným ne, někteří o tom třeba jen pořád mluví. Vcelku nenápadně teď v tuzemském rybníčku vyrostl a rychle se dostal do zahraničí startup Mytitle.

Za projektem stojí Ctirad Hemelík a Vít Krajíček, kteří se rozhodli, že začnou chránit autorská práva a duševní vlastnictví. Používají k tomu blockchain a během osmnácti měsíců již jejich řešení využilo po celém světě přes 52 tisíc uživatelů. Vedle Česka firma uvádí mezi nejzastoupenějšími zeměmi USA, Velkou Británii a Jihoafrickou republiku.

„Hledali jsme produkt, který uloží digitální informaci neměnitelným způsobem. Nenašli jsme žádný nástroj, který by plně vyhovoval našim potřebám, a tak jsme se pustili do tvorby vlastního nástroje, který by splňoval všechny naše představy a využíval moderní technologie,“ popisují zakladatelé, jak projekt Mytitle vznikal.

mytitle-doc

Mytitle řeší ochranu autorských práv přes blockchain

Hemelík s Krajíčkem nejsou v podnikatelském světě žádnými zelenáči. Ve firmě Artinii pracují na novém způsobu distribuce filmů a právě tam narazili při spolupráci s mladými scénáristy na problém ochrany jejich děl. Myšlenka k vytvoření globálního nástroje pro bezpečné ukládání a sdílení duševního vlastnictví tak byla na světě a začala se šířit i do dalších oblastí.

Potenciál v takovém řešení navíc vidí také investoři. Hemelíkovi s Krajíčkem se povedlo přesvědčit, aby do nich opět vložili peníze miliardáři Petr Němec a Jan Fidler, kteří stojí za skupinou SEBRE a již investovali do zmíněno projektu Artinii. Pro CzechCrunch Hemelík s Krajíčkem prozradili, že nižší desítky milionů korun teď Němec s Fidlerem posílají také do Mytitle.

„Mytitle je projekt, do kterého jsme investovali pro jeho jednoduchost a širokou možnost implementace. Jde o unikátní technologii, která celému světu nabízí možnost potvrdit si vlastnictví digitálního dokumentu ve stanovený čas a místě. Vše trvá jen pár vteřin a možnost použití je neuvěřitelná,“ vysvětluje důvody investice Jan Fidler.

sebre

Foto: SEBRE

Petr Němec a Jan Fidler, spolumajitelé skupiny SEBRE

Podle něj uživatelé ocení výhody spočívající v decentralizaci a vynikajícím zabezpečení i průkaznosti informací uložených na blockchainu. „Tento snadno použitelný nástroj již využívají tvůrci, kreativci, agentury, advokáti a výrobní firmy po celém světě,“ dodává Fidler.

Pro širokou veřejnost byl nástroj spuštěn v beta verzi koncem května loňského roku a nyní k němu přibyl i nový nástroj určený přímo pro potřeby podnikatelů. Přes 50 tisíc uživatelů po celém světě tak nemá být pro český startup zdaleka konečná a peníze od investorů pomohou mimo jiné v dalším rozvoji a expanzi.

spaceti-tym

Přečtěte si takéFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korunFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korun

„Mytitle je poměrně chytré úložiště pro jakýkoliv soubor, něco jako Google Drive, ale s nástavbou blockchainu. V principu jde o to, že pokud zapíšete něco do blockchainu, tato informace je neměnná. Ve světě jsou již známy precedenty, kdy soud uznal informaci zapsanou na blockchainu jako důkazně platnou,“ vysvětluje spoluzakladatel projektu Vít Krajíček.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym