Apple definitivně končí s nespolehlivou klávesnicí. Lepší tlačítka dostává i menší MacBook Pro, ale design zůstává stejný

Filip HouskaFilip Houska

macbookpro13-2020_1

Foto: Apple

Největší novinkou je v novém 13palcovém MacBooku Pro návrat spolehlivé klávesnice

0Zobrazit komentáře

Pokud existovalo něco, z čeho uživatelé novějších generací MacBooků nebyli nadšeni, byla to klávesnice. Před pár lety Apple ustoupil z ověřeného nůžkového mechanismu kláves s vyšším zdvihem na plochý motýlkový, aby se jej po výrazně negativní zpětné vazbě majitelů rozhodl koncem loňského roku zase nahrazovat původním a osvědčeným provedením.

Začal s tím u šestnáctipalcového MacBooku Pro, pokračoval přes MacBook Air, kterému dal letos i výkonnější vnitřnosti, a nyní motýlkové klávesnice zbavuje i MacBook Pro ve třináctipalcové verzi. Jak je u Applu v poslední době zvykem, nečekaně a v tichosti totiž nyní dorazil aktualizovaný model menšího jablečného laptopu, jehož hlavní devizou je právě návrat nůžkových kláves.

Ačkoliv se jedná o vesměs totožnou klávesnici, kterou disponovaly starší MacBooky, Apple ji pochopitelně neprezentuje coby návrat k době minulé. Naopak. Dává jí nové označení Magic Keyboard a slibuje lepší odezvu během psaní. Pro běžné uživatele to v praxi znamená uspokojivější zvuk z kliknutí a spolehlivější dojem z používání.

macbookpro13-2020_2

Foto: Apple

Spolehlivá klávesnice Magic Keyboard se vrací i do 13palcového MacBooku Pro

Stejně jako u většího sourozence i nový třináctipalcový MacBook Pro nabízí přepracovaný horní dotykový panel Touch Bar, který nenahrazuje tlačítko Esc, ale dělá mu prostor na své levé straně. Vpravo je pak implementován senzor pro Touch ID. Změnou mimo jiné prošly i šipky, jež si nově adaptovaly strukturu po vzoru písmena „T“. I tu si víceméně vyžádali zpět zákazníci.

Stejný vzhled, lepší vnitřnosti

Jak už to u podobných aktualizací bývá, Apple se zaměřil i na vylepšení vnitřních parametrů, což je důležité zejména pro uživatele, kteří na MacBooku dělají náročnější práci. Ti, jež upgradují z původního dvoujádrového modelu, by díky desáté generaci čtyřjádrového procesoru Intel Core i5 měli pocítit až 2,8násobný nárůst na výkonu.

Nechybí ani pokročilejší grafická karta Intel Iris Plus Graphics, která podporuje propojení s displejem Pro Display XDR o rozlišení 6K. Z toho budou těžit především střihači videí či fotografové. Skvělým bonusem je i navýšení operační paměti v základní konfiguraci MacBooku, a to na kapacitu 16 GB. Vůbec poprvé v historii MacBooků je možné upgradovat i na 32GB RAM.

Rozšířena byla i nabídka integrovaných SSD disků, které nově začínají na 256 GB a šplhají se až k 4 TB. Jinak ale jde o starou známou písničku – Apple se nesnažil nové zařízení nijak zvlášť vizuálně inovovat, a proto na prodejny zamíří s původním tělem ve vesmírně šedé nebo stříbrné variantě, které opět nabízí třináctipalcový displej s technologií Retina a funkcí True Tone.

Právě poslední bod, respektive zahrnutí úhlopříčky displeje o velikosti třinácti palců, může být poněkud zklamáním. Alespoň pro ty, kteří sledují dění okolo Applu.

Nějaký čas zpět se totiž proslýchalo, že inženýři navrhnou MacBook Pro s užšími rámečky, které by lemovaly displej o velikosti až čtrnácti palců. Prakticky tak, jako to udělali u původně patnáctipalcového MacBooku, z něhož se stal o palec větší model. U menší varianty se to však zatím neděje.

uber-eats

Přečtěte si takéUber v Česku balí rozvoz jídla, s Uber Eats se chce soustředit na výdělečnější trhy. V Praze budou dál jezdit jeho taxíkyUber v Česku balí rozvoz jídla, s Uber Eats se chce soustředit na výdělečnější trhy. V Praze budou dál jezdit jeho taxíky

Pokud by vás novinka i tak zaujala, již teď můžete navštívit oficiální e-shop Applu a vybírat ideální konfiguraci. V základním výběru máte čtyři varianty – ta nejdostupnější stojí 38 990 korun a nabízí 1,4GHz čtyřjádrový procesor Intel Core i5 osmé generace, 4GB paměť RAM a SSD úložiště o kapacitě 256 GB.

Ta „nejlepší“ pak vyjde na 64 990 korun a majitelé se dočkají 2,0GHz čtyřjádrového procesoru Intel Core i5 desáté generace, operační paměti 16 GB a 1TB SSD úložiště. Stroj si je možné během objednávky vylepšit dle vašich představ, a pokud budete chtít to nejlepší, co nový MacBook Pro může nabídnout, zaplatíte 113 tisíc korun. Doručení se očekává v termínu od 7. do 15. května.

macbookpro13-2020_3

Foto: Apple

Nový 13palcový MacBook Pro může mít i čtyři Thunderbolt 3/USB-C porty

Diskuze (0)

Novinka

Anonym