V Česku se spouští aplikace eRouška. Staví na ochraně soukromí a upozorní, pokud jste přišli do kontaktu s nakaženým

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

aplikace-erouskaInsider

Foto: CzechCrunch

Aplikace eRouška chce pomoci s trasováním lidí nakažených koronavirem

0Zobrazit komentáře

Způsobů, jak zamezit šíření koronaviru, může být mnoho, jak dokazují různá opatření v jednotlivých zemích, kdy zatím každá prozatím především experimentuje a snaží se najít ten správný a nejúčinnější „lék“. Všichni se nicméně shodují na tom, že je klíčové co nejvíce testovat. Jelikož jsou však testy a lékařské kapacity omezeným artiklem, rozjíždí se paralelně tzv. trasování, kdy se snaží hygienici dohledat, s kým přišel nakažený do styku.

Pokud totiž nedokážete otestovat značnou část populace, potřebujete alespoň otestovat ty, u nichž víte, že přišli do kontaktu s již nakaženým – a mohou být tedy potenciálně nakažení taktéž. V České republice i ve světě se v posledních týdnech vede na toto téma velká debata, i proto, že se hodně skloňuje sledování lidí, jejich mobilních telefonů a pohybu.

Takzvaná chytrá karanténa byla v Česku poprvé představena v průběhu března. Spolupracovali na ní české technologické firmy a experti v rámci iniciativy COVID19CZ společně s ministerstvem zdravotnictví a hygieniky, právě ti totiž mají trasování a dohledávání nakažených obyvatel na starost.

Chytrá technologická karanténa

Základním východiskem chytré karantény je, aby se omezilo šíření nákazy onemocnění COVID-19 mezi lidmi. To znamená, že se musí nakažení najít a co nejrychleji je izolovat, aby se nemoc dál nešířila. Výsledkem pak má být, že v karanténě jsou skutečně jen nemocní a lidé s vysokým rizikem nakažení, zatímco se se uvolňuje plošný zákaz vycházení a další aktuálně nařízení opatření.

Jelikož se nestíhá testovat v dostatečně velkém počtu, přicházejí na řadu právě technologie, jež s trasováním pomohou. Dosavadní praxe totiž byla značně nemoderní a pomalá, kdy hygienik od nakaženého získal kontakty na lidi, se kterými se v poslední době potkal, a následovalo obvolávání.

V rámci chytré karantény může dát uživatel souhlas s tím, aby byla pro trasování využita data mobilních operátorů a bank, díky čemuž se tzv. vzpomínková mapa, s kým se kde setkal, dá jednodušeji dohromady. Vše je tak založeno na spolupráci s veřejností, která musí dát k těmto osobním datům přístup, přičemž veškerá data jsou maximálně anonymizovaná a využívána jen k daným účelům.

chytra-karantena

Foto: COVID19CZ

Schéma fungování chytré karantény

Nyní přichází iniciativa COVID19CZ s dalším projektem, který by měl tuzemskou chytrou karanténou opět posunout dál. Jde o novou aplikaci eRouška, nad níž převzalo záštitu ministerstvo zdravotnictví a má sloužit ještě ke snadnějšímu, efektivnějšímu a rychlejšímu dohledávání lidí, u nichž je vzhledem ke styku s nakaženým vysoké riziko nákazy.

Aplikace eRouška je dostupná pro telefony s operačním systémem Android (ke stažení zde) a iOS (na iPhone by měla vyjít v nejbližších hodinách/dnech) a je založena na technologii Bluetooth. Pokud dá uživatel svolení, mohou si totiž telefony s aktivním Bluetooth mezi sebou dávat vědět, jakmile se potkají. Aplikace eRouška tak do telefonu majitele ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních se stejnou aplikací, která se v poslední době vyskytovala poblíž.

Jakmile pak uživateli vyjde pozitivní test na koronavirus, lze data z telefonu využít a při epidemiologickém šetření hygienikům předat anonymizovaná identifikační čísla jiných aplikací. Pokud k tomu uživatel opět svolí, pouze pověření hygienici dokáží spárovat jednotlivá identifikační čísla s telefonními čísly zadanými při registraci a potenciálně nakažené občany kontaktovat.

Řešení na stejném technologickém základu nyní představily také společnosti Apple a Google, které podobnou funkcionalitu nasadí přímo do svých operačních systémů. Právě trasování a identifikace potenciálně nakažených osob pomocí Bluetooth se z pohledu mnoha odborníků ukazuje jako vhodné řešení i s ohledem na ochranu soukromí.

erouska

Aplikace eRouška si díky Bluetooth pamatuje ostatní eRoušky, které jste potkali

„Tým eRoušky je už několik týdnů v kontaktu s dalšími týmy po světě. Víme, že trasování na základě Bluetooth vyvíjí týmy od Slovenska a Polska přes Švýcarsko a Spojené státy až po Singapur. Přestože je eRouška jedno z prvních řešení založené na dobrovolnosti, transparentnosti a uživatelském souhlasu, víme, že je celosvětově o tyto aplikace obrovský zájem a chystají se v mnoha zemích,“ popisuje pro CzechCrunch Jakub Nešetřil, jeden z členů COVID19CZ a zakladatel platformy Česko.Digital.

„Je skvělé, že Google a Apple se rozhodli aplikace typu eRouška podpořit přímo ve svých systémech, a to na základě řešení velmi podobného tomu českému. Ještě důležitější je, že trasování kontaktů standardizují do jednoho, globálně kompatibilního řešení. To bude potřeba v situaci, kdy se opět otevřou hranice a bude obnoven volný pohyb osob – půjde tak dohledat přenos nákazy i když k němu dojde mezinárodně,“ dodává Nešetřil.

ondrej-raska-miton2

Přečtěte si takéOndřej Raška z Mitonu: Nevrátíme se tam, kde jsme byli před pandemií. Svět se mění a my máme možnost být u tohoOndřej Raška z Mitonu: Nevrátíme se tam, kde jsme byli před pandemií. Svět se mění a my máme možnost být u toho

Čeští vývojáři jsou prý již s týmy v Applu i v Googlu v kontaktu a jakmile bude v operačních systémech iOS a Android trasovací řešení k dispozici, což by mělo být za měsíc, bude se řešit kompatibilita i s aplikací eRouška. Tu si stačí nainstalovat a následně běží na pozadí se zapnutým Bluetooth a sbírá anonymizovaná data o mobilech ve svém okolí, které mají eRoušku taktéž aktivní.

„Všichni se chceme vrátit k našemu běžnému životu a chceme, aby plošná karanténa co nejdříve skončila. Proto musíme každý, kdo může, pomoci hygieně dnešní situaci zvládnout. Každý z nás tak musí být schopen co nejrychleji a nejpřesněji předat seznam osob, se kterými se setkal v posledních dnech před odhalením nákazy. A k tomu slouží nová aplikace eRouška,“ vysvětluje jeden z jejích autorů Vojtěch Komenda.

Jakub Nešetřil, zakladatel platformy Česko.Digital

Pro Komendu a jeho tým byl pochopitelně klíčový důraz na ochranu soukromí, protože to je téma, které se v souvislosti se všemi trasovacími řešeními hodně řeší. Autoři uvádí, že celý systém eRouška je navržen v souladu s GDPR, navíc je aplikace open source, takže se může kdokoliv podívat do jejího kódu. Data z aplikace nejsou nikde sdílena, ukládají se po dobu jednoho měsíce přímo v telefonu majitele a bez jeho souhlasu k nim nikdo nemá přístup, tedy ani hygienici.

„V porovnání s ostatními řešeními, která se v poslední době objevila na trhu nejen v Česku, ale také v zahraničí, spočívá výhoda eRoušky v tom, že ke svému fungování nevyužívá sběru informací o poloze zařízení a tím i šetří baterii telefonu,“ doplňuje Martin Půlpitel z Fakulty informačních technologií ČVUT a zakladatel vývojářské firmy Ackee.

apple-google-tracking2

Přečtěte si takéHistorické partnerství. Apple a Google vyvíjí společné řešení, které upozorní na kontakt s nakaženým nemocí COVID-19Historické partnerství. Apple a Google vyvíjí společné řešení, které upozorní na kontakt s nakaženým nemocí COVID-19

Půlpitel, který prováděl nezávislý posudek (v PDF zde) aplikace eRouška, svým vyjádřením naráží například na iniciativu od Seznamu, který umožňuje uživatelům sdílet svou polohu v Mapy.cz. I tímto způsobem, do něhož se zapojilo již téměř 930 tisíc lidí, lze zjistit, zda jste nepřišli do kontaktu s nakaženým, avšak s tím rozdílem, že aplikace neustále sleduje přímo vaši konkrétní polohu na základě GPS souřadnic. Řešení typu eRouška využitím Bluetooth registruje pouze kontakt s jinými telefony, nikoliv vaši polohu.

Seznam ostatně s ohledem na nepřetržité sdílení polohy čelil kritice, že jde příliš za hranu soukromí uživatelů. Je však třeba zmínit, že všech 930 tisíc lidí se přihlásilo dobrovolně, a Seznam k tomu na svém webu píše: „O svoje soukromí se nemusíte bát. Naše systémy používají pouze anonymizovanou historii polohy. Vaše data budeme uchovávat jen v Seznamu a pouze pro účely sledování koronavirové infekce. Po skončení epidemie je smažeme.“ I řešení v Mapy.cz i nadále zůstává součástí zmíněné chytré karantény.

mapy-cz-trasovani

Foto: Seznam

V aplikaci Mapy.cz můžete sdílet svou polohu kvůli COVID-19

Diskuze (0)

Novinka

Anonym