V Brně stál skleník, kde mnich Mendel položil základy genetiky. Architektonické studio Chybík+Krištof ho teď postaví znovu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

mendel-chybik-kristof-min

Foto: monolot

Nový skleník vznikne kousek od Mendelova náměstí v Brně

0Zobrazit komentáře

V Brně lze navštívit mnoho architektonicky i historicky významných míst, naneštěstí mezi ně ale nepatří skleník u Mendelova náměstí. Zařízení, kde byly v 19. století objeveny zákony dědičnosti a definován obor genetiky, totiž už dávno zničila bouře. Do roku 2022 má ale na témže místě vzniknout nový skleník podle návrhu českého architektonického studia Chybík+Krištof. Jeho výtvor se inspiruje jak původní podobou stavby, tak prací vědce.

Jedním z nejvýznamnějších jmen přírodních věd je Charles Darwin, který jako první popsal základní pravidla evoluce. Evoluční teorie by ovšem těžko získala status faktu bez genetiky, biologické vědy zaměřující se na mechanismy proměn organismů mezi generacemi, dědičnost a jejich příčiny. Základy genetiky položil Gregor Johann Mendel, mnich a vědec pocházející ze Slezska.

Mezi 50. a 60. lety ve skleníku v Brně experimentoval s křížením hrachu a kombinací zavedených i inovativních vědeckých metod popsal tři zákony dědičnosti. Ačkoliv byl Mendelův skutečný vědecký přínos oceněn až počátkem 20. století, tedy po jeho smrti, je považován za zásadní pro vývoj moderní biologie. Místo, které by bylo možné s ním spojit, je však od 70. let 19. století spíše pomníkem rozpadu, skleník totiž zničila silná bouře. Zbyly po něm jen základy.

mendel-greenhouse-chybik-kristof-5

Foto: monolot

Nový skleník vznikne na základech toho původního

mendel-greenhouse-chybik-kristof-2

Foto: monolot

Architekti se inspirovali kresbami zákonů dědičnosti

Přímo na nich bude podle plánů studia Chybík+Krištof postaven nový skleník, který samozřejmě bude sloužit především jako důstojný pomník významné osobnosti. „Zachované základy jsou integrovány do struktury, jsou viditelné a jsou základem reinterpretace návrhů – odrážejí orientaci, tvar a výraznou střechu skleníku,“ vysvětlují architekti. Design konstrukce vychází také z Mendelových zákonů dědičnosti, její komplexní struktura následuje linie grafů přebírání vlastností mezi generacemi organismů.

Ideu a její provedení přibližuje Ondřej Chybík slovy: „Systém konstrukce je složený z několika druhů stavebních prvků od největších po nejmenší, které své vlastnosti dědí podobně jako Mendelův hrách. Větší množství elementů nám umožnilo subtilnější konstrukci, než by byla standardně možná.“

Aby se nejednalo jen o skutečný statický pomník rozporující organický charakter oslavovaných objevů, stavba s celkovou užitnou plochou 160 metrů čtverečních má podle návrhů obsahovat množství zeleně. Návštěvníky by pak mohla lákat nejen historickým významem nebo architektonickým řešením, ale také různými společenskými událostmi, od přednášek a konferencí po malé výstavy, projekce nebo koncerty. 

Dokončení projektu s rozpočtem necelých 30 milionů korun se očekává v roce 2022. Ten zároveň odpovídá dvoustému výročí od Mendelova narození.

mendel-greenhouse-chybik-kristof-4

Původní skleník vznikl přímo pro Mendelovu vědeckou práci

mendel-greenhouse-chybik-kristof-3

Foto: monolot

Střecha a zemní vytápění umožní pohodlné návštěvy skleníku po celý rok

mendel-greenhouse-chybik-kristof-1

Foto: monolot

Nová stavba v Brně bude také místem pro konání společenských akcí

Diskuze (0)

Novinka

Anonym