V britském městě začali místo kurýrů jezdit po chodnících roboti. Autonomní poslíčci sami dovezou oběd nebo potraviny

starship-technologies-robot5

Foto: Starship Technologies

Autonomní poslíček od Starship Technologies

0Zobrazit komentáře

Jak nakoupit potraviny, aniž bychom přišli do kontaktu s jinými lidmi? Řešením jsou online supermarkety, díky kterým je jídlo doručeno až před práh. Ovšem i při tomto způsobu nakupování přijdete do kontaktu s člověkem, který jídlo rozváží. Neplatí to ale v britském městě Milton Keynes, kde rozvoz potravin začali zajišťovat autonomní roboti společnosti Starship Technologies.

Supermarkety prodávající potraviny online mají v těchto dnech napilno. Ve snaze vyvarovat se kontaktu s jinými lidmi využívá jejich služeb stále větší množství lidí, což platí i pro české zákazníky. Například český online supermarket Rohlik.cz obsluhuje v těchto dnech až 20 zákazníků každou minutu a Košík.cz se již několik týdnů pohybuje na hraně svých kapacit.

Nakupování potravin online je však populární i jinde ve světě. Například v anglickém městě Milton Keynes, ležícím přibližně 88 kilometrů severozápadně od Londýna. Toto město se na první pohled neliší od řady dalších jemu podobných měst v Británii, které vznikly v šedesátých letech minulého století coby reakce na nedostatek bytů v Londýně. A přesto je tu několik věcí jinak.

starship-technologies-robot1

Foto: Starship Technologies

Roboti jsou schopni autonomního pohybu přímo v ulicích

Mimo to, že zde má svou základnu úspěšná stáj Formule 1 Aston Martin Red Bull Racing, lze také na místních chodnících potkávat autonomně se pohybující roboty společnosti Starship Technologies. Tito roboti jsou odpovědí na opatření týkajících se sociální distance, která jsou platná po celé zemi.

Za Starship Technologies stojí dvojice spoluzakladatelů známé komunikační platformy Skype, Ahti Heinla a Janus Friis. Ti svého doručovacího robota testují už od roku 2015, ale až v tomto roce a v aktuální krizi spojené s pandemií koronaviru začalo ve velkém jeho nasazování ke komerčnímu využití. Roboti jsou zatím nasazováni především ve Spojených státech. Své poslíčky má Starship Technologies například v Tempe v Arizoně, Washingtonu D.C. či Irvinu v Kalifornii.

V Londýně, kde nyní původně estonský startup sídlí, se sice roboti před několika lety již předvedly v rámci spolupráce s rozvážkovou společností Just Eat, šlo ovšem pouze o testovací provoz. Testování probíhalo také v Milton Keynes, kde v polovině března tohoto roku došlo k jejich prvnímu komerčnímu nasazení v rámci celé Velké Británie.

Jídlo je tu!

Proces dovážky vybraného jídla pomocí autonomního robotického poslíčka je vcelku jednoduchý. Zákazník si jen stáhne aplikaci, ve které si vybere jídlo, na které má zrovna chuť, nebo si prostřednictvím ní udělá malý nákup v supermarketu. Vybrané položky jsou následně někým ze zaměstnanců naloženy do droida, který přesně ví, co má dělat dál.

starship-technologies-robot2

Foto: Starship Technologies

Až doposud bylo na roboty možné narazit především v univerzitních kampusech

Zcela autonomně se začne proplétat ulicemi až k místu, které mu zákazník určil na mapě, na níž lze také sledovat, kde se robot zrovna nachází. V momentě, kdy na určené místo robot dorazí, odešle upozornění a zákazník si může jídlo vyzvednout. Aby se do chytrého boxu dostal, musí jej odemknout prostřednictvím aplikace, čímž je zaručeno, že během cesty nedojde ke krádeži jídla.

Pohyb robota, který může putovat za bílého dne i uprostřed noci, v dešti i sněhu, je vzdáleně monitorován pracovníky Starship Technologies. Ti jsou připraveni zasáhnout kdykoliv, když se robot dostane do problémů tak, že nad ním převezmou kontrolu. Podle údajů společnosti roboti doposud rozvezli přes 100 tisíc dodávek a najeli přes 800 tisíc kilometrů.

budgetbakers

Přečtěte si takéRevoluce u BudgetBakers, v aplikacích českého startupu půjde i platit. Hlásíme se o místo nad všemi bankami, říká jeho šéfRevoluce u BudgetBakers, v aplikacích českého startupu půjde i platit. Hlásíme se o místo nad všemi bankami, říká jeho šéf

Andy Curtis, vedoucí aktivit Starship Technologies na území Velké Británie, si fungování v Milton Keynes velice pochvaluje. „Od chvíle, kdy jsme před dvěma lety začali působit v Milton Keynes, jsme zaznamenali obrovský nárůst poptávky. Jsme nadšeni, že obyvatelé i zaměstnanci mohou nyní využívat tento levný a výhodný benefit v centru města, a doufáme, že z něj do budoucna učiníme ještě atraktivnější město, kde pracovat,“ řekl Curtis pro The Guardian.

„Lidé berou pokyn nechodit ven vážně, takže doručovací roboti jsou naprosto ideální, protože si díky nim mohou lidé něco objednat, aniž by vycházeli ven. Částečně také proto, protože jejich první partnerství bylo s Tescem a Coopem,“ uvedl pro The Guardian Sam Crooks, starosta Milton Keynes.

Poslíčci budoucnosti

Roboti, kteří jsou schopni převážet téměř desetikilový náklad, se jeví jako ideální řešení v podobných situacích i proto, že je pro některé doručovací společnosti náročné udržet své zaměstnance v činnosti. Například zaměstnanci Královské pošty si postěžovali, že své zdraví vystavují riziku onemocnění kvůli zcela zbytečným zásilkám, a mnoho z nich zůstalo doma z důvodu pracovní neschopnosti, což se neděje jen ve Velké Británii. Starship Technologies proto plánuje expanzi na nová místa ve Velké Británii i v USA.

starship-technologies-robot3

Foto: Starship Technologies

Vyzvedávání zásilky je velmi jednoduché

Autonomní rozvážkoví roboti ale nejsou převratnou novinkou. Svého vlastního robota například testuje řetězec supermarketů Albert, který podobným způsobem doručuje zboží v Nizozemsku. V Houstonu pizzu rozváží autonomní automobil Nuro R2 a ve městě Dearborn balíčky až před dveře doručuje humanoidní droid od Fordu.

Je však třeba doplnit, že většina nových způsobů doručování jídla a dalších zásilek je prozatím testována v rámci univerzitních kampusů a reálných využití v ostrém provozu zatím tolik není. Platí to také o dodávkách pomocí autonomních dronů. Tuto technologii nyní testuje například Amazon a Google či Uber.

ford-digit

Foto: Ford

Poslíček Fordu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym