Těžkosti dopadají i na velký byznys aneb jak miliardář Martin Vohánka připravuje svůj Eurowag na budoucnost

Jiří SvobodaJiří Svoboda

martinvohanka

Foto: Eurowag

Martin Vohánka, zakladatel a šéf Eurowagu

0Zobrazit komentáře

Náhlá situace globální pandemie ovlivnila negativně nejen podnikatele a menší startupy, které se v mnoha případech dostaly na hranici přežití, ale také například zavedené miliardové firmy, jež navíc mají oproti těm menším a pružnějším často omezené možnosti, jak na krizi rychle reagovat.

Inspirací může být například postup Martina Vohánky, šéfa a zakladatele miliardové firmy W.A.G. payment solutions, pod kterou spadá Eurowag. Současná situace ve společnosti, jejíž zisk se počítá v desítkách milionů eur ročně, představuje příležitost k velké disrupci, se kterou má ostatně Vohánka bohatou zkušenost. Od prodeje nafty se během kariéry dostal až k mobilním a platebním řešením.

V Eurowagu stavíme něco jako Amazon pro mobilitu, kde na jednom místě najdete vše pro dopravce – od nákupu paliva, pneu až po finanční služby,“ popisuje Vohánka, jehož jmění je odhadováno na více než 5 miliard korun, na webináři ze série Leadership na cestě z krize od vzdělávací platformy Atairu, jehož byl CzechCrunch hlavním mediálním partnerem.

Tak jako mnohé další firmy začala i ta jeho reagovat zhruba v polovině března, kdy Světová zdravotnická organizace prohlásila nákazu za pandemii a bylo jasné, že opatření se nejspíš začnou zpřísňovat. Pro Eurowag, který funguje v šestnácti evropských zemích, byla zpráva zásadní změnou.

vohanka

Foto: Eurowag

Martin Vohánka, zakladatel a šéf Eurowagu

„Měli jsem 12. března zasedání dozorčí rady, na němž jsme se rozhodli definovat, co je nejhorší myslitelný scénář v našem podnikání. A když si toto dno stanovíte, v tu chvíli přestanete zachraňovat, ale začínáte stavět něco nového, začnete mít budovatelský mindset,” říká Vohánka k tomu, jak rychle proměnil firemní smýšlení.

Během několika dní tak firma se stovkami zaměstnanců zcela překopala své cíle na letošní rok, ty původní už jednoduše přestaly být relevantní. Výrazně zintenzivnila komunikaci na všechny strany – s bankami, zákazníky i samotnými zaměstnanci. Členové představenstva natáčí videa, protože podle Vohánky je v této době nejhorší schovat se a nekomunikovat s okolím.

Krize tak v Eurowagu postupně prostupuje celou strukturou a akceleruje změny, které sleduje firma už delší dobu. Rychle se směrem k virtualizaci přesunuly například i obchodní aktivity. „Naši obchodníci, kteří byli zvyklí každý den někam jezdit autem, najednou nemohou, ale co když to takhle bude rok? Musíme se na to připravit,“ tvrdí Vohánka.

Vohánka předpovídá, že v budoucnu budeme například více pracovat na dálku a nemusí to být nutně důsledek koronavirové krize. Věří také, že i v B2B byznysu, jako je ten jeho, se díky krizi najde nová příležitost pro internetové nakupování, a nakonec i tak komplexní produkty, jako nabízí Eurowag, bude možné nakupovat přes web.

Čtyřiačtyřicetiletý podnikatel se ze současné situace i dost naučil. Mrzí ho, že některé nástroje, které by v současné době firma mohla využít, zatím nejsou v plném provozu. Lituji toho, že jsme nebyli dostatečně odvážní a některé věci nespustili dřív. Spoustu věcí, které máme ve fázi MVP nebo už startují, bych si přál mít už teď v ruce,“ přiznává Vohánka.

dsc_2687-retouch-min

Přečtěte si takéVideo jako alternativa prohlídek bytů. Přichází digitalizace realitního trhu, věří Kateřina Stehlíková ze startupu CincinkVideo jako alternativa prohlídek bytů. Přichází digitalizace realitního trhu, věří Kateřina Stehlíková ze startupu Cincink

Když podle něje člověk cítí, že je třeba něco udělat, měl by to udělat hned – nevíme ostatně, zda se v následujících měsících nestane něco podobně neočekávaného, jako je teď pandemie koronaviru a nemoci COVID-19.

Své zkušenosti z krizové doby budou sdílet další hosté na webinářích Atairu každé dubnové úterý v 16.00. Mezi tématy bude udržení motivace lidí, digitální spolupráce a posun k agilnímu leadershipu. Na příští edici s vědcem a kosmickým inženýrem Janem Lukačevičem se lze registrovat na stránkách Atairu.

Mezitím se můžete podívat na záznam z poslední přednášky:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym