Podpora v těžkých časech. Investoři z Creda, Enernu, Garage Angels nebo Reflex Capital chtějí pomoct startupům

Eduard Míka z Reflex Capital, Ondřej Bartoš z Credo Ventures a Marek Moravec z Nation 1

0Zobrazit komentáře

Už to bude téměř měsíc, co na českém území propukla karanténa v důsledku probíhající pandemie. Stav, který omezil nejeden podnik, závislý nejen na turismu či osobním kontaktu, od restaurací přes hotely až po cestovní ruch. Počínající krize dopadá také na startupy. Může se jich to dotýkat v mnoha ohledech, řeší workflow v rámci pracovních procesů, pokles prodejů nebo složitější financování.

Právě financování startupů v prvním až druhém čtvrtletí letošního roku je tématem číslo jedna na evropském i americkém trhu, protože i mezi investory panuje určitá nejistota a opatrnost – minimálně u oblastí, do kterých se rozhodují vstoupit. Pro spoustu startupů, které chtěli právě v těchto měsících dokončovat další investiční kolo, to tak může znamenat balancování na hranici krachu. Nikdo navíc neví, kdy se začne situace lepšit.

Pozitivní zprávou nicméně je, že v Česku i jinde po světě je stále množství fondů, které rozhodně nepolevují a investují dál. Několik z nich se na tuzemském trhu rozhodlo spustit iniciativu, která má pomoci startupům v krizovém období, a to bezplatnou konzultací ohledně krizového managementu, optimalizace nákladů, dalšího nabírání peněz a obecně přežití dočasných problémů. A CzechCrunch je v tom mediálně podporuje.

„Když jsme v Credu uvažovali, jak pomoci startupům v těchto náročných časech, napadlo nás jednoduše nabídnout stejný formát, který máme dennodenně s jednotlivými firmami v našem portfoliu: telefonáty se CEO firem, na kterých identifikujeme největší problémy jejich byznysu a snažíme se jim s nimi pomoct,“ popisuje nápad na vznik iniciativy Andrej Kiska z pražského investičního fondu Credo Ventures.

andrej-kiska-min

Foto: Credo

Andrej Kiska, jeden z partnerů fondu Credo Ventures

„Nejčastější doporučení je dobře spravovat finance. Vyškrábat dostatek peněz na to, aby mohl startup v těchto podmínkách přežít dalších 12 až 24 měsíců i při výraznějším výpadku tržeb,“ dodává Kiska a ostatní investoři, kteří se připojili, s ním dost pravděpodobně nemohou nesouhlasit.

Princip celé akce je přitom jednoduchý a přímočarý. Všichni zapojení investoři z jednotlivých fondů dávají k dispozici otevřený kalendář, ve kterém si lze zarezervovat dvaceti- či třicetiminutový časový slot, a to již od dnešního dne.

Na rozhovor s investorem je ideální připravit si největší problémy, které vás aktuálně trápí, stručný popis vašeho startupu a aktuální stav, ve kterém se nacházíte, ať už z pohledu týmu, příjmů nebo vyhlídek na následující měsíce.

Rezervovat časové sloty si můžete s následujícími investory:

Pokud byste se chtěli podělit o příběh ke své aktuální situaci startupu, jakými problémy procházíte nebo jak se vám podařilo optimalizovat firmu na horší období, veřejně, ozvěte se nám na redakce@czechcrunch.cz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym