Pavel Schwarz prodává přes polovinu české platební brány GoPay. Obchod se má vyšplhat až k miliardě korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

schwartzInsider

Foto: GoPay/CzechCrunch

Pavel Schwarz prodává více než polovinu své firmy GoPay

0Zobrazit komentáře

Jeden z největších českých hráčů na poli poskytování online plateb GoPay získává nového většinového majitele. Tím se stává francouzský obr Worldline, který v první fázi získává 53% podíl ve firmě s možností odkupu zbývajícího podílu.

Dle dosavadních čísel a několika zdrojů CzechCrunche by se měla hodnota transakce pohybovat minimálně ve vyšších stovkách milionů korun. Kompletní dokončení by mělo proběhnout ve třetím kvartálu letošního roku, přičemž Worldline zároveň získává do roku 2022 právo odkoupit zbytek podílu. Stoprocentním vlastníkem GoPay byl dosud Pavel Schwarz, který firmu zakládal v roce 2007.

„V posledních třech letech jsme jednali s více strategickými zájemci. Spojení s Worldline nám přinese tu nejvýhodnější kombinaci mezi produktovým rozvojem, vlastní autonomií a finanční stabilitou spojenou s miliardovými objemy plateb, které procesujeme,“ říká k dohodě devětatřicetiletý Schwarz.

Za loňský rok GoPay, které zaměstnává 45 lidí a sídlí v Plané u Českých Budějovic, zaznamenalo tržby na úrovni 200 milionů korun s provozní marží před odpisy a amortizací (OMDA) přibližně 50 milionů korun.

gopayweb

„Produktově využijeme synergií, které vyplývají z technologického zázemí Worldline pro rozšiřování našich služeb na domácím trhu i v zahraničí. Jde například o nové možnosti při platbě kartou, zrychlení clearingu plateb v cizích měnách, nebo o rozšíření možností POS terminálů za výhodnějších podmínek,“ doplňuje Schwarz, který bude ve firmě působit i po dokončení transakce.

GoPay poskytuje řešení pro online platby zejména v České republice, na Slovensku a v Polsku. Za poslední rok jeho služby využilo na 14 tisíc obchodníků, ze kterých téměř 12 tisíc přijalo platbu v posledních třech měsících.

Roční objem zprostředkovaných plateb se podle vyjádření firmy, která v září 2019 získala licenci ČNB pro poskytování PSD2 služeb, pohybuje v desítkách miliard korun a meziročně roste dvouciferným tempem již pátý rok v řadě.

Pro Worldline, které působí v oblasti platebního styku a transakčních služeb ve 30 zemích, přitom nejde o první počin na tuzemském trhu. Řešení karetních transakcí v Česku dodává Komerční bance, se kterou společnost během léta chystá spustit i společný kryptoměnový projekt.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym