Od vědy k občanské pomoci. Vědec Jan Lukačevič radí, jak v současné době udržet motivaci a zároveň pomáhat

Jiří SvobodaJiří Svoboda

jan-lukacevic

Iniciátor sbírky #energiilekarum Jan Lukačevič

0Zobrazit komentáře

Globální pandemie zasáhla firmy nejen ekonomicky, ale i po personální stránce – jednotliví zaměstnanci se musí potýkat s různorodými problémy, a tak mohou k práci ztrácet motivaci. Jak si ji ale ve svém týmu udržet?

Své o tom ví mladý vědec a kosmický inženýr Jan Lukačevič, který spustil v zápalu pandemie projekt Energii lékařům. O tom, jak jsou lidé v tomto projektu motivovaní i přes ztížené podmínky, se rozpovídal v nejnovějším webináři vzdělávací platformy Atairu ze série Leadership na cestě z krize, který CzechCrunch mediálně podporuje.

Když před měsícem sbírku Energii lékařům Lukačevič s týmem spouštěl, jeho běžná práce, tedy věda, prý dostala košem a nějaký čas se věnoval jen svému novému projektu. Začal tak dodávat potravinové balíčky lékařům do nemocnic a oslavil nečekaný úspěch – prakticky za pár dní vybral 4,1 milionu korun a nyní zprostředkovává doručení sedmi tisíc balíčků týdně.

donio-energii-brunova-lukacevic

Foto: Donio

Lada Brůnová z Donio a Jan Lukačevič, který založil iniciativu #energiilekarum

Pod rukama prý Lukačevičovi vyrostl tým, který nyní čítá zhruba 25 dobrovolníků. Jak se to ale povedlo a co je jejich motivací? „Dost jsem nad tím přemýšlel, protože asi něco děláme dobře,“ usmíval se Lukačevič ve webináři Atairu.

Podle Lukačeviče jeho iniciativa nejspíš dobře vystihla moment, kdy lidé skutečně chtěli pomáhat. „Bavil jsem se s lidmi ve vědě i jinde a oni chtěli pomoct. Jen bylo potřeba jim zhmotnit příležitost a ukázat jasně strukturovanou cestu, jak to mají udělat,“ tvrdí mladý vědec s tím, že využil i svůj organizační talent.

Občanská iniciativa a poslání

Jinými slovy zjistil, že i přes ztížené podmínky lidé mají a priori motivaci pomáhat, nicméně potřebují trochu popostrčit. Postupně se tak vytvořil most mezi veřejností a lékaři, do čehož jsou dobrovolníci rádi zapojeni.

Lukačevič tvrdí, že když jsou lidé součástí něčeho většího, na motivaci to pozitivně působí. „Já osobně tohle mám u vesmírného výzkumu. Jsem součástí snahy (kolonizovat Mars, pozn. red), které se možná ani nedožiju,“ tvrdí kosmický vědec.

Ačkoliv Energii lékařům vznikla jako relativně spontánní akce, nyní už je to dlouhodobě nastavený projekt, který se tak přetavuje i do dlouhodobé motivace lidí, co na něm spolupracují. Lukačevič a jeho tým vnímají svoje snahy jako občanskou iniciativu a poslání.

Na pracovní motivaci se v rámci webináře zaměřila i Radka Dohnalová, zakladatelka a CEO Atairu. Tvrdí, že právě teď je potřeba více než kdy jindy přemýšlet, mluvit a jednat s kolegy s vědomím toho, proč daný krok nebo opatření přesně děláte.

radkadohnalova

Zakladatelka vzdělávací platformy Atairu Radka Dohnalová

Mnoho firem bude v nastalé situaci nevyhnutelně řešit úspory. „Přestože musíte škrtat, nezapomeňte investovat do toho, aby stále bylo vaše firemní poslání naplněno,“ tvrdí Dohnalová s odkazem na to, že právě viditelné poslání ve firmě naplňuje a motivuje zaměstnance.

Webinář s Janem Lukačevičem se uskutečnil v rámci čtyřdílného cyklu Leadership na cestě z krize, na nějž se je možné připojit zdarma každé dubnové úterý v 16.00.

V první edici mluvil zakladatel a CEO firmy Eurowag Martin Vohánka o síle disruptivního myšlení a následující dva úterky budou hlavními tématy digitální spolupráce a agilní leadership. Na oba dva zbývající webináře se lze registrovat na webu společnosti Atairu.

Na záznam webináře s Janem Lukačevičem se můžete podívat zde:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym