Na vlnách hudebního retra. Radiooooo vás během chvilky přenese v čase i prostoru světem rádiového vysílání

radiooooo2

Foto: Radiooooo

Ke spuštění rádia stačí jen vybrat zemi a éru

0Zobrazit komentáře

Zaposloucháte se mimo nejnovějších hudebních hitů i do songů starých dvacet, padesát či sto let? Pokud ano, určitě se vám bude líbit webové rozhraní nové služby Radiooooo, které umožňuje cestovat po vlnách rádiové vysílání v nejrůznějších dekádách minulého století z různých koutů světa.

Stejně jako je dnes nedílnou součástí téměř každé domácnosti televize, dříve funkci hlavního zábavního svatostánku plnil stolek s rádiem. Rodiny se u něj pravidelně scházely, aby si poslechly svůj oblíbený pořad, a hudba, kterou vysílalo, vyhnala pochmurnou náladu z tichých domácností. Rádio se čas od času stávalo i zdrojem informací, které se k uším posluchačů neměly vůbec dostat, a dodnes je jedním z hlavních prostředků, jak zažehnat nudu za volantem.

Vůbec poprvé bylo možné rozhlasové vysílání v Československu naladit již v roce 1919. Pravidelné vysílání bylo zahájeno o čtyři roky později. Trvalo hodinu denně a přinášelo mluvené slovo v rámci zpravodajství a reportáží, dále také záznamy divadelních představení i hudební vysílání.

radioooo1

Rádio patří k významným vynálezům minulého století, zejména rádio tranzistorové

Dnes na našem území vysílá různorodé množství českých stanic, a díky moderním technologiím si můžeme pustit i stanice vysílající z nejrůznějších koutů světa. Řada rádií totiž dnes nespoléhá jen na radiové vlny, ale hledá si cestu k posluchačům i jinými cestami, například online vysíláním.

Díky jednomu takovému online rádiu se můžeme přenést zpátky v čase do libovolné dekády minulého století a zjistit, co se v dané době nejvíce hrálo v rádiích různých států světa, Československo nevyjímaje. Můžeme si tak pustit písničky, které po obědě poslouchali naši pradědečkové, hity, které rády poslouchaly u pletení naše babičky, i ty nejlepší retrofláky, na kterých vyrůstali naši rodiče a které z některých rádií nezmizely dodnes.

Od Andrews Sisters po bratry Nedvědy

Služba Radiooooo se v mžiku postará o to, abyste si doma vytvořili přesně tu pravou retro atmosféru minulého století. Je libo pustit si největší rock ‚n‘ rollové hity? Nalaďte si rádio z padesátých let minulého století vysílané v USA. Pokud dáváte přednost klidnější hudbě, přelaďte na swing hraný ve dvacátých letech ve Velké Británii. A pokud rádi vzpomínáte na hudbu, která byla součástí vašeho mládí, pak nalaďte některou z dekád v Československu, případně již samostatné České republice.

radioooo3

Foto: Radiooooo

Prostředí aplikace Radiooooo je velice jednoduché

Prostřednictvím webového prohlížeče nebo aplikace v mobilním telefonu můžete ladit absolutní rádiový pravěk, tedy hudbu, která byla hrána na úplném začátku 20. století ještě před 1. světovou válkou, vydat se na zcela opačnou stranu časové osy a zavzpomínat na hity z přelomu tisíciletí, nebo si rovnou pustit to, co hraje právě teď. Můžete tak jednoduše zjišťovat, který hudební žánr, které zeměpisné vysílání a která dekáda vyhovuje vašemu hudebnímu vkusu nejvíce.

jiri-hlavenka-boxed

Přečtěte si takéInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch PodcastuInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch Podcastu

Zajímavé na celé platformě Radiooooo je to, že její obsah vytváří sami posluchači. Stačí si jen založit účet, což je zcela zdarma, a následně do libovolných dekád a země nahrávat hudbu, která je v souladu s tehdejším vysíláním. Spolu s tím si navíc jde najít ty uživatele, jejichž nahraná hudba se vám líbí nejvíce, a mít tak přistup k songům, které máte rádi a které mají rádi i oni sami.

Rozhraní navíc nabízí další možnosti, jak vysílání co nejvíce přiblížit osobním preferencím. Stejně jako u klasického rádia si sice nelze vybírat mezi jednotlivými skladbami, ale můžete výběr ovlivnit alespoň třemi filtry nálad, díky kterým můžete volit z pomalejších, rychlejších nebo divných songů. Tato kritéria samozřejmě jde i různě kombinovat.

radioooo45

Foto: Radiooooo

U každé přehrávané skladby jsou i její podrobné informace

Pro skutečné dobrodruhy a badatele je navíc k dispozici i funkce s názvem Taxi. Zde si vyberete, jakými zeměmi a v jakých dekádách chcete projíždět, a na základě tohoto výběru je vám servírován osobitý playlist. Tradiční budovatelskou hudbu Sovětského svazu tak může vystřídat excentrický K-Pop a ten zase rozjařené latinskoamerické rytmy populární na Kubě v době Castrova převratu. Vaší fantazii se zde zkrátka meze nekladou a k prozkoumání stojí každý kout planety.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym