Mocný Flash Gordon zboural aukční rekord světa komiksů. Jeho první strip byl vydražen za téměř 12 milionů korun

flash-gordon

Foto: Profiles in History

Nejdražší list papíru s krátkým komiksovým příběhem Flashe Gordona

0Zobrazit komentáře

Svět komiksů si připsal nový rekord. V aukci byl vydražen vůbec nejhodnotnější komiksový strip, jak se říká krátkému komiksu obvykle jen s několika políčky. Jedná se o první ilustraci legendárního Flashe Gordona, která vznikla v roce 1934. Aukční kladívko dražitele naposledy udeřilo do stolu při nabídnuté částce 480 tisíc dolarů, tedy téměř 12 milionů korun.

Malá okýnka s jednotlivými momenty epických příběhů mají svůj původ již ve starověkém Egyptě, čistě pro zábavu čtenáře a v klasické moderní podobě se komiksy začaly objevovat až ve druhé polovině 19. století. Mezi nejznámější zástupce raného světa komiksů vydávaných ve Spojených státech patří Superman, ale také právě Flash Gordon. Ti poprvé světlo světa spatřili ve 30. letech minulého století.

Právě Spojené státy jsou spolu s Japonskem, Belgií a Francií považovány za největší Mekku komiksu. Zatímco čtenáři v socialistickém Československu hltali především „morálně vzdělávající“ Rychlé Šípy, Čtyřlístek a západnímu světu podobné komiksy s výtvarným podpisem Káji Saudka, v USA se komiks soustředil především na akční sci-fi hrdiny. Batman, Superman, Wolverine či Kapitán Amerika se stávali vzory nejen pro čtenáře z řad dětí a dospívajících, ale také dospělých.

flash-gordon1

Flash to dotáhl až na poštovní známky

I přestože přišel v 60. letech úpadek tradičních hrdinů a ke slovu se dostal underground, dnes jsou, i díky velkému množství filmových zpracování, komiksoví superhrdinové zase v kurzu. A spolu s tím roste také cena a atraktivita původních vydání jejich příběhů. To ostatně dosvědčil komiksový exemplář Amazing Spiderman z roku 1971, který se v roce 2018 vydražil za rekordní částku 415 tisíc dolarů (více než 10 milionů korun).

Tento rekord však vydržel jen do konce minulého měsíce, kdy jej pokořil originál vůbec prvního komiksového stripu, ve kterém vystupuje akční hrdina Flash Gordon. Strip s 13 okénky, které vyprávějí příběh o smrtící planetě Mongo mířící k planetě Zemi a muži jménem Flash, se vydražil za neuvěřitelných 480 tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála 12 milionů korun.

Autorem ilustrace je Alexander Raymond, který strip vytvořil 7. ledna 1934 coby odpověď na populární vesmírnou operu Buck Rogers pro vydavatelství King Features Syndicate a jeho nedělní vydání. Strip je autorem vlastnoručně podepsán a na jeho bocích nechybí poznámka „No 1“, která je jasným důkazem toho, o jak cenný kus papíru se ve skutečnosti jedná.

flash-gordon3

Foto: Profiles In History

Vydražený strip Flashe Gordona

Komiksy věnované Flashi Gordonovi od té doby vycházely pravidelně až do roku 2003. Koncem 30. let byl Flash součástí 130 periodik, překládán do 8 jazyků a každý týden si jeho nová dobrodružství přečetlo a prohlédlo přes 50 milionů čtenářů.

Námět se dočkal i řady dalších zpracování, přičemž celosvětovou slávu mu zajistil film z roku 1980. V něm se hlavní role ujal Sam J. Jones, po jehož boku si zahráli například Timothy Dalton či Melody Anderson. Epičnost celého příběhu podtrhával i nesmrtelný soundtrack k filmu, o který se postarala kapela Queen.

Flash Gordon je důležitý také díky úloze, kterou sehrál ve vývoji sci-fi žánru, jenž začal ve druhé polovině 20. století pronikat i na stříbrná plátna a do televizního vysílání. O jeho filmovou adaptaci se pokoušel například George Lucas, který na něj ovšem nezískal práva, a proto se pustil do vytváření vlastního universa, ze kterého vzešla legendární sága Star Wars. Stejně tak vesmírný poutník ovlivnil i Gena Roddenberryho, tedy otce dalšího neméně populárního sci-fi díla Star Trek.

lady-gaga-1

Přečtěte si takéHudba jako lék proti pandemii. Lady Gaga pořádá unikátní virtuální festival, na němž vystoupí Billie Eilish i Elton JohnHudba jako lék proti pandemii. Lady Gaga pořádá unikátní virtuální festival, na němž vystoupí Billie Eilish i Elton John

Mluvčí aukční společnosti Profiles in History, která se specializuje na zprostředkovaný prodej originálních hollywoodských memorálií, uvedl: „Tato výjimečná nabídka představovala jedinečnou příležitost, jak získat umělecké dílo, které je genezí největšího sci-fi hrdiny historie. Jedná se o nejdůležitější kousek komiksového umění ze zlaté éry, který nyní dosáhl světového rekordu v oblasti komiksů.“

Vůbec nejvyšší částka za umění ze světa komiksů však náleží malbě The Egyptian Queen. Jedná se o obraz vytvořený legendárním Frankem Frazettou, který se výtvarně podílel na takových dílech, jako je Conan the Barbarian, Lord of the Rings nebo The Death Dealer. Jeho ztvárnění egyptské královny, které bylo původně obálkou časopisu Eerie z roku 1969, se v roce 2019 prodalo za neuvěřitelných 5,4 milionu dolarů (bezmála 135 milionů korun). Díky tomu se jedná o nejdražší originál ze světa komiksů vůbec.

frazetta

Foto: Heritage Auctions

The Egyptian Queen od Franka Frazetty

Diskuze (0)

Novinka

Anonym