Léčba cukrovky moderně a digitálně. Český startup Vitadio boduje u pacientů a získává na svou aplikaci 16 milionů korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

vitadio_team-zleva_-boleslav-kristian-lenka-rohryova-jan-somvarsky-ondrej-kulatkaStory

Foto: Vitadio

Zakladatelé Vitadio: Boleslav Kristián, Lenka Röhryová, Jan Šomvársky, Ondřej Kulatka

0Zobrazit komentáře

Když Jan Šomvársky před třemi lety dokončoval své studium managementu v Rotterdamu, ještě netušil, že za pár let bude pomáhat lidem s léčbou diabetu 2. typu, neboli typem cukrovky, která je způsobená špatným životním stylem.

Ještě při studiích se potkal s Ondřejem Kulatkou, se kterým si postupně začal budovat cestu k technologicko-medicínskému startupu Vitadio. Ten nyní získává investici 16 milionů korun od kapitálového fondu Nation 1 a andělského investora Petra Skrly.

Ačkoliv Šomvársky lékařství nestudoval, k tématu zdravého životního stylu měl blízko. S dalšími dvěma spoluzakladateli Bolkem Kristiánem a Lenkou Röhryovou tak začal před dvěma roky budovat telemedicínskou platformu.

„Fungovali jsme ve wellness segmentu, ale postupně jsme za začali dostávat čím dál více žádostí od chronicky nemocných pacientů, zejména těch s diabetem 2. typu,“ popisuje pro CzechCrunch Šomvársky, jak se dostal k současnému tématu. Není to ostatně náhoda – všichni čtyři spoluzakladatelé mají diabetes 2. typu v rodině.

vitadio_pacient

Foto: Vitadio

Aplikace Vitadio pomáhá s využitím několika technologií

Tímto onemocněním trpí podle Světové zdravotnické organizace 60 milionů Evropanů, z nichž jen 6,5 % dosáhne cílů léčby. Tým tuzemských podnikatelů se proti tomu rozhodl bojovat moderními metodami a vytvořil aplikaci, která má za cíl navést pacienta na správnou životosprávu, dobré návyky si udržet a ve výsledku tak zmírnit průběh onemocnění.

Na rozdíl od diabetu 1. typu totiž nejde o vrozenou nemoc, ale získanou, a to kombinací genetických předpokladů a špatné životosprávy. Onemocnění, které kvůli snížené produkci nebo účinkům hormonu inzulinu brání lidskému tělu ve správném využívání krevního cukru, je v České republice mimo jiné nejčastější příčinou amputací dolních končetin – ročně jde asi o 10 tisíc případů.

„Pro případné zvrácení diabetu 2. typu je zásadní úprava životosprávy a pravidelný self-monitoring. Dostatečně podporovat takové množství pacientů na pravidelné bázi je však pro zdravotní systém neudržitelné,“ komentuje Jan Šomvársky, proč s myšlenkou telemedicínské aplikace přišel.

Úleva zdravotnímu systému

Právě kvůli omezené kapacitě zdravotního systému aplikace Vitadio pomáhá pacientům mezi jednotlivými návštěvami. Propojuje tak pacienta, jeho ošetřujícího lékaře a nutričního terapeuta přímo z týmu Vitadio, který je s pacientem v kontaktu na dálku. Kontinuálně také získává data o jeho zdravotním stavu a umožňuje terapeutovi zasáhnout, když to pacient nejvíce potřebuje.

„Alternativně po Evropě fungují takzvané disease management programy, které však mají velmi nízkou adopci a pacienti v nich dlouho nevydrží. Oproti tomu se do Vitadio zapíše v průměru sedmkrát více pacientů a úspěšně jich proces dokončí třikrát více,“ popisuje Šomvársky.

vitadio_somvarsky

Foto: Vitadio

Jan Šomvársky, jeden ze zakladatelů startupu Vitadio

V praxi se Vitadio chce soustředit hlavně na nově diagnostikované pacienty, kteří mají podle Šomvárského největší úspěšnost. Od svého lékaře dostanou kód, s jehož pomocí se pak do aplikace mohou přihlásit. Aplikace následně dokáže pacienty segmentovat podle jejich vzorců chování a předepsat tak individuální režim.

„Hrajeme si například i s myšlenkou personalizovaného jídelníčku a doporučení v reálném čase na základě toho, jakou hladinu glykemie pacient zrovna má,“ nastiňuje Šomvársky svou vizi.

Vitadio se aktuálně soustředí hlavně na německý trh – nejen kvůli tamní síti soukromých zdravotních pojišťoven, ale také kvůli nové legislativě, která u našeho západního souseda umožňuje lépe lékařům předepisovat digitální léčbu. Později doufá i v ostrý provoz na Slovensku i v Česku.

onlajntop

Přečtěte si takéČupr, Kania, Beck nebo Šmuclerová. Na konferenci CzechCrunch Onlajn se bude řešit budoucnost Česka v nové doběČupr, Kania, Beck nebo Šmuclerová. Na konferenci CzechCrunch Onlajn se bude řešit budoucnost Česka v nové době

Český startup, který na trhu působí od roku 2018, už ale prvním pacientům pomáhá v rámci dvou výzkumných studií. Podle předběžných výsledků se prokázalo, že řešení funguje a dokáže zaručit výsledky mnohem levněji než standardní postupy.

Po byznysové stránce je Vitadio závislé na pojišťovnách. S těmi soukromými vytipovává pacienty, kteří mají v budoucnosti pravděpodobnost výskytu diabetu 2. typu, a následně jim dává do aplikace přístup. Vitadio pak dostane od pojišťovny zaplaceno a v budoucnu směřuje k tomu, že by dostávalo zaplaceno přesně podle toho, zda se stav daného pacienta zlepší.

vitadio_app

Foto: Vitadio

Aplikace Vitadio

„Jan a jeho tým přišli s výborným produktem, který může pomoci milionům lidí. Fakt, že jim jde Německo naproti svými zákony, je velké plus. Mají za sebou úspěchy z investičních soutěží, probíhající studie se slibnými výsledky a partu lidí, které žene i osobní motivace,“ vysvětluje Marek Moravec z investičního fondu Nation 1, který společně s Petrem Skrlou investoval zmíněných 16 milionů korun. Finance startup využije na rozvoj produktu, expanzi na český i zahraniční trh a rozšíření týmu.

Diabetici jsou mezi nejohroženějšími v současné pandemii

Vitadio stejně jako mnohé další podniky ovlivnila současná koronavirová pandemie. Jelikož se diabetici aktuálně složitěji dostávají k lékařům, zpomalil se i náběh testování v klinických studiích.

„Zároveň ale potřebují stálou péči a jejich stav se tak postupně zhoršuje,“ upozorňuje Šomvársky na důvody, proč jsou diabetici v současné situaci jednou z nejohroženějších skupin.

Vitadio tak chce i ve spolupráci s českými pojišťovnami dočasně zpřístupnit svou aplikaci zdarma. „Věřím, že aktuální krize pomůže urychlit digitalizaci zdravotnictví. Společnost je na to připravená,“ uzavírá Šomvársky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym