Když návštěvníci nemohli do Ženevy, musí Ženeva k návštěvníkům. Volkswagen otevřel vlastní virtuální autosalon

vw-virtual-autosalon

Foto: VW

Volkswagen otevřel vlastní virtuální autosalon

0Zobrazit komentáře

Byť se autosalony v posledních letech netěší tak velké oblibě jako dřív, stále platí za důležitou součást celého automobilového průmyslu. Bohužel pro automobilky, ale také novináře a automobilové nadšence, koronavirus uzavřel brány i slavného ženevského autosalonu, kde měl vystavovat také Volkswagen. Ten si však svou šanci představit to nejnovější ze své dílny v působivém prostředí vzít nenechal a nabízí prohlídku svého ženevského stánku alespoň virtuálně.

Autosalony jsou v kalendáři automobilového průmyslu vždy velkým svátkem. Měsíce příprav vyvrcholí show jednotlivých automobilek, které několik dní odhalují novinářům i široké veřejnosti výsledky práce svých designérů a inženýrů.

V poslední době však obliba autosalonů uvadá, a to jak ze strany návštěvníků, tak i samotných vystavovatelů. Řada automobilek účast na autosalonech odmítá a raději si premiéry svých vozů režíruje zcela samostatně.

zeneva-autosalon

Foto: ITU Pictures/Flickr

Ženevský autosalon konaný v roce 2018

I přesto jsou autosalony stále velice důležitou součástí celého sektoru automobilového průmyslu a řada automobilek na ně nedá dopustit. Na jednom místě se totiž střetává množství důležitých osob automobilového světa, díky čemuž se jedná o skvělý prostor, kde získávat kontakty a domlouvat nová partnerství.

Ovšem právě množství lidí na jednom místě je důvod, proč je pořádání autosalonu v době pandemie koronaviru zcela nepředstavitelné. Na tuto skutečnost doplatil i autosalon ve švýcarské Ženevě, který se měl konat od 3. března, ale těsně před svým zahájením byl zrušen.

Pro automobilky to znamenalo vše zabalit a místo opustit. Někteří proto alespoň využili postavených stánků pro natočení videí, ve kterých narychlo novinky odprezentovali, jako to udělal například Koenigsegg s novinkou Jesko Absolut.

Virtuální stánek Volkswagenu

Své ženevské show se však nevzdal ani Volkswagen, který z důvodu koronaviru na čas pozměnil i své logo. Novinky, které měly být odhaleny na jeho stánku, ukázal prostřednictvím online prezentací již dříve, ovšem zážitek, který měli prožít přímo návštěvníci ženevského autosalonu, zcela neskartoval.

Automobilka se rozhodla vytvořit alespoň virtuální prohlídku toho, co si pro Ženevu nachystala. Virtuální prohlídka je dostupná zcela zdarma prostřednictvím webu automobilky. Poté, co se proklikáte informacemi, se vám otevře stánek Volkswagenu v celé své kráse. Nechybí v něm vystavené vozy, některé z nich dokonce na pohyblivých točnách, ale také obrazovky s prezentacemi, informační panely u vystavovaných exponátů, a dokonce zde najdete i taburety a pohovky, pokud by vás začaly bolet virtuální nohy.

jiri-hlavenka-boxed

Přečtěte si takéInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch PodcastuInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch Podcastu

Mezi tím vším se totiž můžete procházet stejně, jako kdybyste byli na místě fyzicky přítomni. Zavítat můžete například do sekce rodiny ID, která je věnovaná elektrické budoucnosti Volkswagenu v čele s modelem ID.3. Prohlédnout si můžete také novou, již osmou generaci ikonického modelu Golf, který se zde představuje i ve třech sportovních verzích GTE, GTI a GTD.

volkswagen-zeneva2

Virtuální stánek Volkswagenu

volkswagen-zeneva1

Na stánku můžeme nalézt hned 9 sekcí s různým zaměřením

Dále se můžete přesunout do sekce SUV, ve které nechybí modely T-Roc, T-Cross, Tiguan, ani Touareg. Nebo můžete obdivovat vybrané hybridní či lifestylové specialitky. Celkem jsme na stánku napočítali 36 vozů, takže se rozhodně nudit nebudete. Celou prohlídku můžete absolvovat sami, třeba pomocí klávesnice, nebo si pustit předpřipravený scénář, který vás stánkem provede.

I přesto, že je celá virtuální prohlídka stánkem velice povedená, zážitek z ní logicky není tolik silný, jako když se procházíte mezi vystavenými vozy ve skutečnosti. Bohužel si na tento způsob poznávání nových vozů budeme muset na nějaký čas zvyknout. Z důvodu pandemie koronaviru byla totiž před několika dny zrušena i hlavní část pařížského autosalonu, který se měl odehrávat v říjnu. Problémy navíc hlásí i autosalony mimo Evropu. Ten detroitský byl již zrušen a konání autosalonů v New Yorku a Pekingu bylo odloženo na pozdější datum.

„Nic již nebude takové jako dřív. Z této krize se však musíme naučit být přizpůsobivější, kreativnější a inovativnější než kdykoliv předtím,“ uvedlo vedení pařížského autosalonu ve zprávě oznamující jeho částečné zrušení.

volkswagen-zeneva4

Tři modely Vokswagenu efektivně se otáčející na točnách virtuální autosalonu

volkswagen-zeneva3

Nový Volkswagen Golf 8. generace

Diskuze (0)

Novinka

Anonym