Když 3D tiskárny na výrobu ochranných pomůcek nestačí. V Hradci plastové štíty ve velkém lisují a dbají i na design

Filip HouskaFilip Houska

masq-trilab-1Insider

Foto: TriLab

Lékař s novým ochranným štítem od společnosti TriLab

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv se může po několika týdnech v karanténě zdát, že koronavirová panika trochu ustupuje, stále je ze strany zdravotníku a dalších exponovaných pracovníků zvýšená poptávka po ochranných pomůckách, kam patří také obličejové štíty. Ty se staly předmětem zájmu i tuzemského výrobce 3D tiskáren TriLab, který vyvíjí speciální modely z čistého plastu, s nimiž oslovuje jak nemocnice, tak například kadeřnictví, kosmetické salóny nebo maloobchody.

V posledních týdnech bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak se české firmy a instituce zapojovaly do boje proti koronaviru. Naplňovaly takřka vzorový příklad rychlé reakce, efektivního využití svých kapacit včetně know-how a financí a silné komunikace s celým národem. Ať už jde o severočeský Safety Nano Protect, ČVUT, Technickou univerzitu v Liberci nebo Rohlik.cz Tomáše Čupra, který bezprecedentně navýšil svůj rozvozový byznys.

Svou roli k dobrovolné pomoci českému národu sehrála i společnost Prusa Research, jež se proslavila výrobou oblíbených 3D tiskáren, na nichž teď tiskne ochranné štíty pro lékaře. Podobným směrem se vydala také královéhradecká firma TriLab, která zpočátku potřebné komponenty pro tvorbu zmíněných štítů rovněž tiskla. Později však usoudila, že je tento proces v důsledku nedostatku běžných komponent velmi neefektivní. Flintu do žita však nehodila. Naopak.

masq-trilab-3

Foto: TriLab

Štít je založen na ochraně obličeje z více stran

Namísto spoléhání se na průhledné fólie nebo gumičky, jejichž zásoby rychle mizely, rozjel tým pod vedením Vojtěcha Tambora nový formát ochranných obličejových štítů. Vsadil na technologii pro teplotní formování desek z čistého plastu (PET), která se mimo jiné používá k výrobě obalů na potraviny a elektroniku, a před pár dny vytvořil první prototypy lisovaných štítů pod názvem Masq.

„Jako TriLab jsme se zapojili do výzvy Hradecké štíty, v rámci níž jsme dosud na našich 3D tiskárnách připravili 3 600 ochranných štítů. Poptávka ale převyšuje dostupné výrobní materiály a kapacity tiskáren určených hlavně na malosériovou výrobu. Proto jsme přemýšleli, jak tyhle nedostatky eliminovat a ochránit co nejvíce lidí,“ vysvětluje Tambor pro CzechCrunch motivaci pro rozjetí nového modelu.

Rychlé, škálovatelné a jednoduché

TriLab potřeboval, aby jejich nový ochranný štít splňoval ty nejkritičtější nároky, které jsou v dnešní době potřeba – nízká cena, rychlá výroba, škálovatelnost produkce, co nejméně dílů na jeden kus a ideálně i ekologický přesah. Proto se tým spojil s designérským studiem Fendrych Design, aby navrhl prototyp, který tyto aspekty uvede v realitu.

masq-trilab-4

Foto: TriLab

Horní „žebra“, díky nimž model lépe sedne na hlavy většiny lidi

Během vývoje postupně tvůrci zvažovali další nutné parametry, jako je nízká hmotnost nebo univerzální fit pro většinu obličejů a hlav, což je zajištěno pomocí žebrování ve vrchní části štítu. Muselo se také mimo jiné zajistit, aby se štíty nemlžily, když do nich budou lidé dýchat.

„V neděli (5. dubna) jsme začali s drafty v CAD, v pondělí jsme vychrlili přes deset verzí a odvozených prototypů na naší tiskové farmě. Ozkoušeli jsme varianty uchycení i usazení na obličej a zkoušeli jsme, jak se nosí s brýlemi, s fousy, s rouškou či respirátorem,“ popisuje Tambor.

aplikace-erouska

Přečtěte si takéV Česku se spouští aplikace eRouška. Staví na ochraně soukromí a upozorní, pokud jste přišli do kontaktu s nakaženýmV Česku se spouští aplikace eRouška. Staví na ochraně soukromí a upozorní, pokud jste přišli do kontaktu s nakaženým

Poté, co zjistili, že štít sedí a dokáže optimálně obepnout hlavy většiny lidí, začali první vyrobené modely od dodavatele balit a připravovat k expedici. Do krabic dávali stovky jednoduchých „skořápek“ z odolného plastu s možností upevnění pomocí zadního pásku, které nejprve putovaly do nemocnic, respektive k dispozici exponovaným zdravotníkům.

Tisíce kusů denně

Jak Tambor pro CzechCrunch uvádí, zdaleka však nejde o odškrtnutou kapitolu, nýbrž začátek mnohonásobně větší podpory. O ochranné štíty totiž jeví zájem nejen nemocnice napříč celou republikou, ale také menší podniky typu kadeřnictví nebo kosmetických salónů, které si mohou kupovat balení po deseti kusech za 690 korun. Jakmile se totiž rozvolní současná opatření a začnou tyto podniky otevírat, ochrana bude pro zaměstnance taktéž zásadní, jako je teď pro zdravotníky.

Cílem TriLabu je následné navýšení produkce a hledání lokálních distribučních partnerů. „Aktuálně doděláváme další formy a v další várce se bude vyrábět okolo patnácti až dvaceti tisíc kusů. Denní produkce je plánována na dva až tři tisíce kusů, nicméně podle zájmu jsme schopni produkci nadále zvyšovat,“ uvádí.

masq-trilab-2

Foto: TriLab

Lékaři s ochranným obličejovým štítem od firmy TriLab

Diskuze (0)

Novinka

Anonym